Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruski car za mir

Putin: Americi i Europi Rusija nudi prijateljstvo

Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
01.12.2016.
u 19:21

Ne želimo sukobe ni s kim, ne trebaju nam, a oni ne trebaju ni našim partnerima ni svjetskoj zajednici, poručio je Putin u godišnjem obraćanju

Ruski predsjednik Vladimir Putin nastavio je tradiciju i trinaestu godinu zaredom obratio se zastupnicima gornjeg i donjeg doma ruske Dume iznijevši svoje viđenje stanja ruske nacije i države. Pored zastupnika Dume, Putinovo izlaganje pratio je i cijeli niz diplomata, predstavnika religija, utjecajnih političara, ali i oko 600 akreditiranih novinara iz cijeloga svijeta. Putin je u govoru prije svega pozvao na suradnju na gospodarskom i vanjskopolitičkom planu, unatoč sve zategnutijim odnosima za Zapadom.

– Rusija je spremna surađivati s novom američkom administracijom na ravnopravnim osnovama. Rusko-američka suradnja u interesu je cijelog svijeta i mi računamo na suradnju sa SAD-om u borbi protiv stvarne, a ne izmišljene opasnosti, u borbi protiv međunarodnog terorizma. Mi imamo zajedničku odgovornost za jamčenje međunarodne sigurnosti i stabilnosti – poručio je ruski predsjednik. Prema Putinovim riječima, Zapad “optužuje Rusiju za uvođenje cenzure u zemlji, ali sada se Zapad okreće k njoj”.

– Već nekoliko godina suočavamo se s pritiskom stranih zemalja, no nećemo zapostaviti naše interese. Želimo, i hoćemo neovisno o bilo komu upravljati svojom sudbinom, graditi sadašnjost i budućnost bez neželjenih i nepozvanih savjetodavaca – izjavio je Putin.

Osvrnuo se i na odnose s Kinom koji neprestano rastu, kako u gospodarskom tako i u političkom smislu što je, kaže, dobitna kombinacija za obje strane.

Što se pak zemalja Europske unije tiče, Rusija je spremna s dijelom država EU, onima koje su “konstruktivne i dobrohotno raspoložene”, razvijati prisnije gospodarske odnose unatoč sankcijama uvedenima prije dvije godine.

– Ne želimo sukobe ni s kim, ne trebaju nam, a oni ne trebaju ni našim partnerima ni svjetskoj zajednici. Za razliku od naših stranih kolega koji Rusiju vide kao neprijatelja, mi neprijatelje ne tražimo. Mi trebamo prijatelje – poručio je Putin s govornice. Istovremeno, kaže, svijet ima razloga za zabrinutost jer se sve više sukoba otvara diljem planeta.

– Zabrinuti smo jer se sukobi rasplamsavaju, čak i u stabilnim zemljama gdje postoji cijeli niz konflikata baziranih na političkim, nacionalnim, religijskim ili društvenim razlikama. I sve se to događa u vrijeme velike migrantske krize kao one kroz koju prolazi EU – ustvrdio je Putin.

Putin je rekao da Rusija rješava zadaće u teškim uvjetima, ali da je njezin narod dokazao da je sposoban obraniti neovisan smjer svoje zemlje.

– Mi moramo sve te zadaće rješavati u teškim, neobičnim okolnostima, kao što to često biva u našoj povijesti. Međutim, ruski narod je još jednom uvjerljivo dokazao da je sposoban odgovoriti na teške izazove, braniti i štititi nacionalne interese, suverenitet i neovisan smjer zemlje – naglasio je ruski predsjednik.

Velik dio Putinova obraćanja bio je posvećen unutrašnjim prilikama u Rusiji, posebno gospodarstvu.

– Ruska vojna industrija bit će zamašnjak gospodarstva. Predviđeni rast vojne industrije za 2016. iznosi oko 9,8 posto, i ona je veli pokretač gospodarstva. Istovremeno, naređujem vladi da, zajedno s vodećim poslovnim grupama, izrade detaljni plan ekonomskog razvitka zemlje pri kojemu će gospodarstvo Rusije rasti brže od prosjeka svijeta – ustvrdio je Putin. Najavio je Putin i gradnju mosta prema Krimu     

>> Rusija rasporedila ratne brodove pored Krima zbog ukrajinskog pokusnog ispaljivanja projektila

Komentara 31

DU
Deleted user
18:39 01.12.2016.

Podrška Putinu u razbijanju koljačke stoke u Alepu ,sponzora te "objektivnih "medija .

PR
Prekobrda
22:35 01.12.2016.

Sklapanje mira sa Rusijom ne odgovra ni USA ni EU ni NATO, jer zakljuci li se mir na zdravim osnovama i bez fige u dzepu gasi se NATO, i propada USA - EU vojna idustrija. a to sveukupno znaci nove milijune nezaposlenih u USA i EU.

DU
Deleted user
19:44 01.12.2016.

Sinoc u jednom clanku onaj jedan odgovara jednom srbinu....onaj tko izgubi ima pravo da se ljuti.....Pa na svaku vijest o Rusiji kod nas se u Hrvatskoj izgleda gubitnici ljute jer je ishod 41-45 ispo drugaciji neg kako su ga zamisljali.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije