Naslovnica Vijesti Svijet

Putin Angeli Merkel: Zabrinut sam zbog eskalacije tenzija u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel iznio svoj stav da je referendum o odcjepljenju Krima od Ukrajine i pripajanju Rusiji u skladu sa međunarodnim pravom.
16. ožujka 2014. u 17:25 25 komentara 4022 prikaza
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/4

Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel iznio svoj stav da je referendum o odcjepljenju Krima od Ukrajine i pripajanju Rusiji u skladu sa međunarodnim pravom, piše Reuters.

U priopćenju Kremlja stoji da je Putin obećao da će poštovati volju birača koji će izaći na referendum. Iskoristio je telefonski razgovor kako bi izrazio svoju zabrinutost zbog eskalacije tenzija. Njegovo mišljenje je da su takvu situaciju u jugoistočnim regijama Ukrajine izazvale "radikalne grupe uz dopuštenje vlasti u Kijevu".

Stanovnici Krima danas izlaze na birališta kako bi glasali na referendumu o odcjepljenju od Ukrajine i pripajanju Rusiji. Vlasti u Kijevu i zapadni političari su referendum označili kao "nelegitiman i neustavan", dok Moskva inzistira na činjenici da stanovnici Krima moraju imati pravo sami odrediti svoju sudbinu. Na Krimu većinski narod čine Rusi. Pravo na glasanje ima preko 1,8 milijuna ljudi.

Do 16 sati po lokalnom vremenu glasovalo je 70 posto stanovnika s pravom glasa, a birališta će biti otvorena do 20 sati.

>>Na Krimu počeo referendum, kroji se budućnost Ukrajine

>>Večernji u Kijevu: Ukrajinska vlada očekuje val izbjeglica s Krima

Dijelovi motora
SRCE AUTOMOBILA
Dijelovi motora i zašto ih je bitno poznavati

A1 izdvaja za Vas

  • umpahpah:

    John McCain malo, malo dolazi u Kijev. To se uopce ne moze reci da se SAD mijesa u unutarnje poslove Ukrajine. Ne bi miroljubivi Amerikanci to nikad napravili.

  • Sve je uzalud:

    ........a državni udar zapada i amera je legalan i legitiman...........

  • Andrej50:

    Da Ameri organiziraju referendum recimo u Ukrajini, onda bi bio "legalan" i predstavljao bi "volju naroda" čak i kada bi izašlo samo 2% birača. A kada na Krimu izađe 80% onda će reći da je nelegalan. Sačuvaj nas bože Američke "demokracije".