Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dva su pitanja

Na Krimu počeo referendum, kroji se budućnost Ukrajine

Krim referendum
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/8
16.03.2014.
u 08:16

Oko 1,5 milijuna glasača na Krimu danas određuje hoće li se priključiti Rusiji ili ostati dio Ukrajine. Referendumski listić sadrži dva pitanja, a prvi put, otkad je izbora u Ukrajini, pisan je na trima jezicima - ukrajinskom, ruskom i krimsko-tatarskom

Na poluotoku Krimu u Ukrajini jutros su otvorena birališta za referendum, na kojem se kroji budućnost ovog crnomorskog teritorija, posljednjih tjedana trusnog zbog ruskih pretenzija i ukrajinskih obrambenih težnji. Birači su prvo svoju volju iskazali u Simferopolju, među njima i krimski premijer Sergej Aksionov, a ponuđena su im dva pitanja:

1. Podržavate li sjedinjenje Krima s Ruskom federacijom, kao konstitutivnog člana Federacije?

2. Podržavate li ponovno donošenje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dijela Ukrajine?

Foto: Reuters (Ilustracija)

Itar-Tass podsjeća da su referendumski listići ispisani na trima jezicima - ruskom, ukrajinskom i krimsko-tatarskom, a mnogi glasači primjećuju da je to velika promjena, jer dosad su listići na svim izborima bili samo na ukrajinskom, a zbog toga ni imena stranaka nisu im baš bila jasna, naročito rusofonima.

Sudjelovanje na izborima moguće je samo registrira li se birač na glasačkom mjestu, odbačena je opcija glasanju u odsustvu, pa oni koji danas nisu na Krimu ne mogu glasati u inozemstvu.

Glasanje traje do 20 sati po tamošnjem vremenu (22 po moskovskom), a predviđa se da će podaci iz izlaznih anketa koje provodi Institut za sociološke studije, za agenciju Kriminform, budu poznati odmah po zatvaranju birališta.

Ukupno je oko 1,5 milijuna birača, koji bi, s obzirom na to da prevladavaju Rusi (58 posto), trebali glatko izglasati pripojenje Krima Rusiji.

>>Tenzije prije referenduma: Ruska aneksija gotova je i prije odcjepljenja

>>Novi 'Hladni rat': Ukrajinska 'bitka' Obame i Putina

Komentara 60

ER
Erazmo
09:13 16.03.2014.

Ovdje treba biti objektivan i sagledati argumente obje strane! Krim je vjerovatno izgubljen za Ukrajinu i za to Rusija,po meni,vjerovatno neće trpiti nikakve ozbiljnije sankcije. "Zapad" bi trebao biti dosljedniji i primjenjivati iste kriterije za sve.Za Kosovo su pristali dada vrijede drugi kriteriji!!! Pitanje je koliko je ova Ukrajinska vlast demokratska???Nakon legitimnih novih izbora,vidjet će se odnos političkih snaga u Ukrajini!

Avatar pašče1
pašče1
09:02 16.03.2014.

Ameri upadaju i uništavaju države gdje ne živi ni jedan amerikanac... a Rusija brani svoj narod.... koji želi pripojenje Rusiji

GI
giglibigli
09:02 16.03.2014.

jadni ukrajinci, mislili su da imaju neku revoluciju, demokraciju a postali su bojno polje američko ruskog sukoba za dominaciju,znakovito je da ih više nitko ništa i ne pita sastanu se kerry i lavrov i dogovaraju se što dalje s ukrajinom,jedan lupa drugi udara a milijuni ukrajinaca čini mi se pakiraju kofere vide da tu nema kruha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije