Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vujčićev protuprijedlog:

Pusti konverziju, s kamatom od 1 posto rate iste, a gubici manji

01.06.2015., Zagreb - U hotelu Westin odrzana je Konferencija udruge Hrvatskih izvoznika. Boris Vujčić.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
16.09.2015.
u 17:00

Dužnicima od 12 do 29 tisuća kuna povrata, gubici za banke 8 milijardi kuna, devizne rezerve gube milijardu eura, a gubi i proračun

Dan uoči saborske rasprave o konverziji kredita guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izašao je sa svojim protuprijedlogom za pomoć dužnicima u švicarskom franku na koji će Vlada teško moći odmahnuti rukom. HNB smatra da je za državu i sigurnost financijskog sustava bolje ići sa smanjenjem kamatne stope na kredite u švicarskim francima na 1 posto, nego sa skupom konverzijom.

S kunama prošli lošije

Uz kamatu od 1 posto rate dužnika u francima izjednačile bi se s ratama dužnika u eurima, a izbjegle bi se milijarde kuna gubitaka i svi popratni negativni učinci koji su se spominjali. Uz izračun stigla je i poruka da HNB ne može i neće podlijegati bilo kojoj vrsti pritiska, bez obzira na to dolazi li iz politike, bankarskog sektora ili pojedinačnih interesnih skupina, već će se kao i dosad rukovoditi isključivo svojim mandatom koji je definiran Ustavom i zakonom. Premda je povod za pozivanje na mandat i zakonske obveze za danas najavljeni prosvjedni skup Udruge Franak ispred središnje banke, iz priopćenja je jasno da se rukovodstvo HNB-a obraća i Vladi, jer su guvernera Vujčića posljednjih dana često prozivali premijer Milanović i ministar Lalovac zbog primjedbi koje je dostavio na predloženi zakon o konverziji.

– Udruga Franak već nekoliko mjeseci kontinuirano i smišljeno primjenjuje različite oblike pritiska u odnosu na HNB, od podnošenja prekršajnih i kaznenih prijava te zahtjeva za ostavku do organiziranja prosvjeda. Želimo naglasiti da pritisci, neovisno o izvoru i oblicima, nisu i neće ni na koji način utjecati na neovisnost i objektivnost rada HNB-a, što uključuje stručno i cjelovito sagledavanje pojedinih prijedloga i rješenja, kao i njihovih implikacija na cjelokupno gospodarstvo, a time i na sve građane, a ne samo na pojedine interesne skupine – odbrusio je Vujčić.

A analiza, na primjer, pokazuje manje poznatu činjenicu da su građani koji su uzeli kredite u kunama dosad prošli gore i od "frankista", oni su svoj kredit u odnosu na eurski preplatili 7 posto, a švicarci 4 posto. Spuštanje kamatnih stopa na 3,23 posto i zamrzavanje tečaja bilo je od pomoći usprkos divljanju tečaja, a izračuni pokazuju da je dužnik koji je 2005. uzeo stambeni kredit od 100.000 eura vezanih uz franak, preplatio svoj kredit 12.396 kuna i toliki bi mu bio povrat po Milanovićevoj konverziji. Dužnik koji je uzeo kredit 2006. godine dobio bi 14.707 kuna, a dužnik koji se zadužio 2007. oko 29 tisuća kuna.

Foto: VLm

Manje negativnoga

Simulacija koju su pripremili stručnjaci HNB-a pokazuje da bi spuštanje kamatne stope sa 3,23 na 1 posto i vraćanje na tržišni tečaj imalo za dužnike isti učinak kao i Milanovićev prijedlog, ali s puno manje negativnih posljedica na financijski sustav. Primjerice, ne bi morali trošiti devizne pričuve, ne bi se smanjivao kapital banaka, a njihova bi dobit umjereno padala. Bude li Vlada inzistirala na svom rješenju ono će donijeti osam milijardi kuna gubitka kapitala banaka, najmanje milijardu eura gubitka deviznih rezervi i smanjenje poreznih prihoda državnog proračuna do 2017.

>> Slučaj švicarac rješavat će se i u Washingtonu?

Komentara 14

MX
MXLCLGTG
19:11 16.09.2015.

Ljudima treba pomoci ali ako je tocno da u jednoj godini proracun na osnovu toga gubi 8 mil. kn nije u redu da gradjani koji nemaju kredite placaju nesto sto nisu koristili.

PS
psycho69
17:25 16.09.2015.

Sutkinja Mirna Grgić Radojčić presudila je u korist Ivone Nikolić iz Osijeka, a protiv Zagrebačke banke te banci naložila da vrati Nikolić cijeli dosad uplaćeni iznos od 328.000 kuna, plus zatezne kamate.. --------------------------------------------------------- Cijelo vrijeme novine manipuliraju informacijama u koristist banki i vlade.. postavljaju nevazna pitanja i obmanjuju javnost. pravo pitanje bi bilo zasto vlada toliko zuri i zeli da plati zapravo nepostojeci dug za koji je hrvatski sud ustanovio sa vise presuda da ne postoji ?? tocan odgovor je: Zato sto su hnb,banke, sdp i hdz dio udruzenog zlocinackog pothvata kojim se hrvatsku i njene gradjane zeli OPLJACKATI za 8 milijardi kuna !!! DUG NE POSTOJI !! -------------------------------------------- Odvjetnik Ivone Nikolić, Slaven Karaban, za Index je kazao kako je veoma zadovoljan presudom te kako bi ona mogla biti korak u pravome smjeru i za ostale dužnike koji imaju kredite u "švicarcima". Karaban: Presuda je svjetlo na kraju tunela i za ostale dužnike u "švicarcima" "Zadovoljan sam što je presuđeno u korist Ivone Nikolić. Ugovor je u cijelosti proglašen ništetnim, a po mojem mišljenju sutkinja Mirna Grgić Radojčić dala je jako dobro obrazloženje. Zagrebačka banka teško će ga srušiti. Banka sada Nikolić mora vratiti cjelokupni iznos uvećan za zatezne kamate. Ako i drugi sudovi budu išli u tom pravcu, onda se stvarno nazire svjetlo na kraju tunela i za ostale dužnike u švicarskim francima", rekao je Karaban za Index. Butoru PBZ mora vratiti 183.000 kuna Podsjetimo, početkom travnja Općinski sud u Osijeku nepravomoćno je presudio u korist Ivice Butora iz Osijeka, u postupku između Butora i Privredne banke Zagreb.

DU
Deleted user
08:47 17.09.2015.

Ne sjećam se da je meni 90-tih država pomagala kad sam podigao kredit za kupnju stana s valutnom klauzolom i kamatom od 11%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije