Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponuda slovencima
Povratak na članak

Pusić: Odbili su nas, ali, ako hoćete, idemo ponovno u Basel

- Ovaj put prijedlog banci u Baselu bismo podnijeli zajedno, Hrvatska i Slovenija, i mislim da imamo šanse - rekla je V. Pusić

Komentari 38

CA
CastrumFF
16:31 02.10.2012.

Konačno! Slovenija pedlaže več 13 godina, da se ovaj problem riješava u okviru BIS. Na kratko je u godinama 2000 - 2001 izgledlo da če biti tako, pa se tada Hrvatska povukla iz pregovora. Iskreno se nadam, da če pregovori ovaj put krenut i da se konačno nađe neko riješenje.

VL
Avatar kilo
kilo
16:50 02.10.2012.

Slovenska plemana drmanju Slovenijom. Pleme Kučan-Janković je sada najnapadanije. No kad je u pitanju lova od susjeda tu su složni.

VL
ST
stefj
17:26 02.10.2012.

Hm, to isto rješenje je dogovorila Kosor s Pahorom, no onda je BIS odbila sudjelovati u tome. U čemu je sad razlika? Možemo li dobiti par detalja? Jer, očito je u detaljima stvar...

VL
RI
Risnjak
17:39 02.10.2012.

@Castratum FF to sto pises naprosto nije istina, Hrvatska se nije povukla nego je Banka za poravnavanja u Baselu odbila preuzeti taj slucaj.... malo se bolje informiraj !

VL
DE
demokršćanin
17:41 02.10.2012.

ZABORAVLJIVOST! Čudno je kako je naša ministarka zaboravila da je banka u Baselu već jednom rekla da se neće mješati u spor sa ljubljanskom bankom.

VL
TO
Toni50
17:47 02.10.2012.

odnose sa Slovenijom, oni su zaoštreni još i više nakon nedavne izjave Karela Erjaveca, ministra vanjskih poslova Slovenije, da RH stalno mijenja stajališta o Ljubljanskoj banci, što je naravno istina a gle sada Hrvatska strana nudi ponovno obraćanje i pričee Banci za međunarodna poravnanja u Baselu kako bi se riješio problem...

VL
DU
Deleted user
18:05 02.10.2012.

Banka za međunarodna poravnanja u Baselu je angažirana 2000/01. godine, ali s zanimljivim epilogom. Naime, SLO je izrijekom pristajala samo na savjetodavnu arbitražu, a RH je inzistirala na pravno obvezujućoj arbitraži - što znači rješenju problema. Iz banke su tražili 1 milijun dolara za daljnje troškove arb. procesa i RH se povukla iz jednostavnog razloga što bi jako skupo platila "advice only" odnosno ako ne bi zaključak bio po volji Slovenije, ništa, idemo dalje u izmaglice sukcesije SFRJ i adresirati to zajedno s flotom JRM, eskadrilama MIG 29 i ostalih aviona, vojarnama, zlatnim rezervama itd. itd. I sada je Pusić kupila vrijeme jer je via 2 eksperta otegla SLO cijelo ljeto i onda naposljetku nudi još jednom podnošenje zahtjeva u smjeru Basel, iako je to jalovo jer SLO jednostavno traži otpis duga Ljubljanske banke zauvijek i neće pristati na pravno obv. arbitražu ni pred jednom stranom koncilijacijom (izgubili bi, jasno). Eto, doći će nov odgovor iz BIS-a u Baselu i već će RH biti u EU...

VL
C5
c523h231
18:09 02.10.2012.

Hrvatska strana cini veliku gresku sto vjeruje u nepristranost banci u Baselu! Svi oni sto zive u CH i poznaju svicarsku politiku znaju o cemu pricam.

VL
DU
Deleted user
18:21 02.10.2012.

Teza 8 priopćenja HNB o Ljubljanskoj iz 2006./quote:Kad je riječ o obvezama za štednju, slovenski predstavnici se u tumačenju tog Ugovora pozivaju na "načelo teritorijalnosti", tj. da svaka od država sljednica bivše federacije mora preuzeti jamstva za sveukupnu štednju prikupljenu na njenom današnjem području, bez obzira u koju banku je položena. Pritom se sasvim ignorira činjenica da je upravo tim Ugovorom utvrđen ključ, prema kojem je udjel Slovenije u podjeli financijske imovine i obveza od 16 posto proizišao i iz njenog udjela u deviznim depozitima građana deponiranima kod bivše Narodne banke Jugoslavije, a pri čemu su u korist Slovenije uračunati i depoziti građana kod filijala Ljubljanske banke d.d. u svim republikama bivše federacije! Bez tih depozita i udjel Slovenije u raspodjeli imovine bio bi znatno niži (oko 13,26 posto). Dakle, kod podjele prava trebao bi vrijediti jedan princip, kod izmirivanja obveza prema štedišama drugi?!

VL
ME
Merlin
18:42 02.10.2012.

svaki put kad uz ime Vesne Pusić pročitam riječ "mislim"...ja se preznojim. a tek kad pročitam da ona kaže "mislim da imamo šanse"...eee, onda znam da smo nahebali, ovak' ili onak'. u slučaju LB Sovenci neće tako lako popustiti i ako ih Ameri žešće ne nagaze, ode lovica. Samo kaj je, Ameri (kao što je bio slučaj i kod Dayton agreementa) će ići onom logikom: ajd vi Janezi malo popustite, ali i ti Pusićka nemoj previše cvilit za lovicom, ajmo to quicky resolvat (that's the way Ameri provode politics, brzo, pragmatično pa često i površno) da skinemo te Balkance s kičme. Identična priča je bila i oko rata. Zato sam prilično siguran da ćemo mi tu popušit, ne sve, ali svakako određenu sumu. Gora varijanta da pressing Amera, pa i Nijemaca izostane, eeee, onda će se to kiselit još par godina.

VL
LI
libero
18:46 02.10.2012.

Janezi bi trebali svakog dana odnes Kitu cvijeća na grob Druga Tita, jer on je njihov kum, dao im ime državi, i more kojega to tada nisu imali......

VL
DU
Deleted user
18:49 02.10.2012.

Slusajete, jednstavno receno oni nas zezaju a mi guske samo blebecemo bez ikakvog pozitivnog pomaka. Bjezite samo od Svicarske i njihovih sudova. Hrvatska diplomacija je obicna katastrofa.

VL
Avatar madcap
madcap
19:01 02.10.2012.

Ipak Slovenci izgleda znaju što žele. Žele se glupirati i blamirati.

VL
Avatar comparator
comparator
20:07 02.10.2012.

Evropa ! Što je to ? Pih . Hrvatska netreba još jednu Jugoslaviju Austrougarsku ili bilo koju mastodonsku tvorevinu. Nažalost kratke smo pameti.

VL
Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
20:27 02.10.2012.

Odbili su nas, ali, ako hoćete, idemo ponovno u Basel jer imamo loša iskustva sa Haagom gdje naši idoli postaju robijaši i sa Briselom kamo smo najavili dolazak najkasnije do 2007 a sada u 2012 moljakamo da bi EU članstvo nanjušili do 2013.

VL
FR
frkafuljak
20:41 02.10.2012.

Janezima ponuditi Besnu na luftmadracu. Tako da i oni imaju otok koji pluta u Piranskom zaljevu ali izvan Savudrijske vale. Nda.

VL
MA
maraosta
21:00 02.10.2012.

diplomacija nas vodi u pakao ,a mnogi joj plješču. sa ljubljanskom bankom je stvar vrlo jednostavna, slovenci žele da dug ljubljanske banke hrvatskim štedišama vrate hrvatski porezni obveznici.vrla hrvatska diplomacija se od toga lopovluka nije sposobna obraniti, a nesposobna see obraniti jer se pod svaku cijenu želi dokopati masonske globalne mega države i judinih škuda koje im za izdaju domovine briselski kriminalci redovito servisiraju.

VL
ER
Erhard
21:08 02.10.2012.

Raspadom Jugoslavije i stvaranjem suvernih drzava, suverene drzave preuzimaju prava i odgovornosti sastavnih elemenata Jugoslavenske Federacije, a time i prava i odgovornosti Narodne Banke Jugoslavije. Stoga je logicno da Narodna Banka Slovenije ili kako se vec zove preuzima odgovornost za devizne depozite svojih banak, a time i Ljubljanske Banke. Ljubljanska Banka u Zagrbu je po odluci same Ljubljanske Banke prebacena u njezino vlasnistvo kao njena filijala u Hrvatskkoj. Zar nije pravno logicno da Ljubljanska Banka, Ljubljana je odgovorna za sve depozite u Hrvatskoj, a i u drugim republikama?

VL
ER
Erhard
21:11 02.10.2012.

Gospodi Pusic ne vjerujem, jer njezini jedini interes je dokopati se kakove pozicije unutar birokracije Evreopske Unije. Interesi stedisa su za nju zadnja rupa na svirali.

VL
OB
-obrisani-
21:48 02.10.2012.

Recimo NE Europskoj uniji i Sloveniji kao što je Tito rekao Staljinu i sovjestkom savezu.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.