Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Beogradu

Vesna Pusić: Članstvo Srbije u EU najviše je u interesu Hrvatske

vesna pusić
Foto: Ivica Galović/Pixsell
04.12.2015.
u 11:37

Šefica hrvatske diplomacije i europskih poslova čestitala je Srbiji na uspješnom predsjedanju OESS-om “u teškom vremenu kada se cijeli svijet, a sigurno i naš mikrouniverzum, dramatično promijenio”.

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pozdravila je u Beogradu otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije s EU 14. prosinca, te naglasila kako je članstvo Srbije u Uniji, od svih zemalja članica, najviše u interesu Hrvatske.

- Mislim da je od svih zemalja EU to najviše u našem interesu, i recimo još susjednih zemalja, kao što su Rumunjska, Bugarska i Mađarska, ali s obzirom na historijat naših odnosa, najviše je u našem interesu da Srbija prođe kroz sve te reforme i ide na putu ka kvalificiranju za članstvo- istaknula je Pusić beogradskim medijima na marginama Ministarskog vijeća OESS u Beogradu.

Pusić je podsjetila da je Hrvatska prošla put dug 12 godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do punopravnog članstva, naglašavajući kako je taj proces itekako važan i ocijenivši da “bez procesa članstvo nema nikakvog značaja”.

- Dugo smo na tome radili, a daleko smo od države kakvu bih ja željela za sebe i kakvi su neki moji ideali, ali smo još dalje od onoga kakvi smo bili kada smo počeli proces. Dakle, zaista nam je koristilo i koristit će i vama, a onda koristi i svima ostalima - citira Radio-televizija Srbije poruku ministrice Pusić.

U povodu otvaranja poglavlja 32 i 35 u pregovorima Srbije i EU, što je jučer u Beogradu službeno najavila visoka predstavnica EU Federica Mogherini, Pusić je napomenula i da će Hrvatska u nastavku procesa eurointegracija Srbije imati “svoje zahtjeve i primjedbe”, istaknuvši kako se u tom procesu svakako neće rješavati stvari bilateralne prirode.

- Te probleme i te teme rješavat ćemo bilateralno. Po mom mišljenju, to je pitanje određenog samopoštovanja. Mislim da svaka ozbiljna zemlja mora biti u stanju neke takve teme rješavati bilateralno, pa svađale se koliko god treba, ali na bilateralnoj razini, a ne skrivajući se iza nekih drugih procesa. Ovaj proces je strog, ali pravedan - istaknula je Vesna Pusić.

Šefica hrvatske diplomacije i europskih poslova čestitala je Srbiji na uspješnom predsjedanju OESS-om “u teškom vremenu kada se cijeli svijet, a sigurno i naš mikrouniverzum, dramatično promijenio”.

- Srbija je preuzela predsjedanje u godini na čijem početku je svijet neprepoznatljiv u odnosu na ono što je na kraju godine- rekla je Pusić.

Potpredsjednica hrvatske vlade i šefica diplomacije naglasila je i stajalište Hrvatske da “nema potrebe za novim sigurnosnim aranžmanima u okviru OESS-a”, ocijenivši kako ih “ima dovoljno, ali je potrebno provesti već dogovoreno, uz maksimalno korištenje instrumenata kojima OESS raspolaže”.

Vesna Pusić sudjeluje u Beogradu na 22. ministarskom vijeću OESS, na čijem je plenarnom dijelu zasjedanja u četvrtak naglasila stajalište Hrvatske da toj organizaciji nisu potrebni novi sigurnosni aranžmani, već primjena postojećih.

- Zemlje koje sjede za ovim stolom trebaju surađivati- poručila je šefica hrvatske diplomacije, istaknuvši kao ključne izazove ukrajinsku krizu, migracije, te Siriju s Islamskom državom i borbu protiv terorizma. 

>> Ulazak Crne Gore u NATO izazvat će reakcije Moskve 

>> Vesna Pusić: Za sada ne raspravljamo o varijanti da Milanović ne bude premijer

Komentara 36

FO
Fortuna1980
11:42 04.12.2015.

tebi i je samo srbija u interesu!!

Avatar Zizou10
Zizou10
11:50 04.12.2015.

Kakav diplomatski stav.. Oni nama organizirano sa Mađarima šalju izbjeglice, pljuju po Stepincu, svojataju zemlju na međi Virovitica, Karlovac, Karlobag, a ona njima otvara vrata EU.. NE, dokle god se ne nađu nestali, ne riješi granica na dunavu i dokdok nam ne isplate ratnu štetu. . kratko jasno

Avatar kravata
kravata
12:03 04.12.2015.

Cija je gospoda pusic ministrica vanjskih poslova, trebali bi se zapitat svi biraci kukuriku koalicije a jos vise biraci koji su istom sastavu ponovo dali svoj glas ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije