Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pupovac: U Hrvatskoj se vodi kampanja protiv ćirilice i Srba

- To stvara loše odnose ne samo za Srbe u Hrvatskoj, za njihovu slobodu, osjećaje pripadnosti i za njihovu mogućnost da nesmetano koriste vlastito pismo nego stvara loše odnose između Hrvatske i Srbije - rekao je Pupovac, prenosi agencija Tanjug.
29. rujna 2014. u 14:29 66 komentara 2403 prikaza
Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za današnjeg posjeta Kosovskoj Mitrovici gdje je posjetio u zatvoru Olivera Ivanovića, osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu 1999., i dao mu potporu "u svoje osobno ime i Srba iz Hrvatske", saborski zastupnik Milorad Pupovac tamošnjim srpskim novinarima je iznio još nekoliko optužbi protiv države u kojoj živi i radi.

Tema je opet bila ćirilica protiv koje se u Hrvatskoj, tvrdi Pupovac, vodi "zabrinjavajuća" kampanja, "ne samo zbog toga što sprječava provođenje zakona nego što istovremeno negira jedno pismo slavenske pismenosti i stigmatizira ga na način na koji nije bilo stigmatizirano ni za vrijeme rata". On drži da je kampanja protiv ćirilice "samim tim i protiv Srba".

- To stvara loše odnose ne samo za Srbe u Hrvatskoj, za njihovu slobodu, osjećaje pripadnosti i za njihovu mogućnost da nesmetano koriste vlastito pismo nego stvara loše odnose između Hrvatske i Srbije - rekao je Pupovac, prenosi agencija Tanjug.

Stožer,Vukovar povodom godinu dana Stožer za obranu Vukovara: Uklonite dvojezične ploče

Od drugih problema koje imaju Srbi u Hrvatskoj, Pupovac spominje probleme s obnovom kuća, stambenim zbrinjavanjem za one koji su izgubili stanarsko pravo, napominjući da još nekoliko tisuća ljudi čeka rješenja za obnovu i za stambeno zbrinjavanje. Podsjetio je i na problem zapošljavanja Srba u Hrvatskoj naglasivši kako "država svoje obveze zapošljavanja u javnim službama teško ostvaruje". Pupovac je rekao kako je do ulaska Hrvatske u EU položaj Srba je napredovao i bio sve bolji, ali nakon ulaska "nažalost, taj proces napredovanja je zaustavljen, a u nekim slučajevima je došlo do stagnacije".

>> 'Ima mnogo sličnosti u poslijeratnom položaju Srba na Kosovu i Srba u Hrvatskoj' 

>> Istraživanja pokazala: Ćirilica nestaje i u Srbiji 

>> Pupovac: Zbog ćirilice u Vukovaru zatražit ćemo pomoć EU

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • draxy:

    RH je učinila puno više na zaštiti prava manjina nego mnoge europske zemlje i pripadnici manjina imaju uglavnom iste životne probleme kao i pripadnici većinskog naroda.Jedino narod kojeg predstavlja Milorad Pupovac nije zadovoljan jer ne prihvaća Hrvatsku kao svoju domovinu ... prikaži još! i želi na određenom teritoriju živjeti kao da ne živi u Hrvatskoj a pritom koristiti hrvatske dokumente,hrvatsku socijalnu pomoć,zdravstvo i sl.

  • Duck7:

    a jadni uvijek i svugdje ugrozeni, nu krivi ni duzni

  • plotto:

    Profesionalni Srbin,neka drži lekcije svojoj braći na vlasti u Srbiji,koji kontinuirano potiskuju preostali broj Hrvata i još od njih stvaraju nepostoječu bunjevačku etničku grupu.Nisam ćuo da se Pupavac bunio oko toga.Prošlo jevrijeme profesionalnih zanimanja Srba u RH.