Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zapostavljena i zapuštena'

Istraživanja pokazala: Ćirilica nestaje i u Srbiji

Beograd
Foto: screenshot/youtube
1/2
26.09.2014.
u 09:37

Stefanović kaže da je ćirilica, iako prema važnosti prvo i osnovno srpsko pismo, od 70-tih prošlog stoljeća "zapostavljena, marginalizirana i zapuštena, od potiskivanja u službenoj i javnoj upotrebi do umjetničke stagnacije"

Iako su Srbi osjetljivi kada je riječ o ćirilici u Hrvatskoj, istraživanja u Srbiji pokazuju da ovo pismo nestaje i u Srbiji.

– Danas nije lako pronaći ćirilične novine ili internetske prezentacije. Ambalaža na domaćoj i deklaracije na stranoj robi ne prenose informacije na ćirilici. Računala i mobiteli nude latinično pismo kao radno, a ćirilično kao izborno. Reklamne poruke ispisane su latinicom. Sve televizije s nacionalnom frekvencijom, osim RTS, imaju latinicu kao pismo zaštitnog znaka, uključujući i one koje su najpopularnije među slabije obrazovanim slojevima stanovništva. Ni na ulici, ni u tržnom centru u vidnom polju je nema – pišu Večernje novosti i dodaju kako je "ćirilica gotovo sasvim nestala iz svakodnevice građana Srbije".

Stručnjaci Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, predvođeni povjesničarem Sinišom Stefanovićem, provelo je istraživanje "Pregled položaja srpske ćirilice u kulturi i javnoj komunikaciji" i predstavilo prvi dio istraživanja koja su donijele ove, po ćirilicu, porazne činjenice. 

Stefanović kaže da je ćirilica, iako prema važnosti prvo i osnovno srpsko pismo, od 70-tih prošlog stoljeća, "zapostavljena, marginalizirana i zapuštena, od potiskivanja u službenoj i javnoj upotrebi do umjetničke stagnacije".

– Jezik i pismo zadržali su kvalitetu snažnog mobilizatora u hrvatskoj državnoj i nacionalnoj politici, prije i unutar obje Jugoslavije, među Srbima je pitanje pisma promatrano u prvom redu kao političko, kao činitelju procesu jugoslavenske integracije. U to vrijeme zabilježen je i prvi značajan pad uporabe ćirilice u Srbiji. Ne osporavajući ravnopravnost pisma, već ga afirmirajući, obje Jugoslavije pokušale su nametnuti jezičko jedinstvo. Prva ga je provodila na štetu ćirilice, ne zbog snage, već zbog slabosti, a druga isprva primjenom sile, a potom inercijom restriktivnog ideološkog režima. U oba slučaja pokušaje uspostavljanja jugoslavenskog jezičkog jedinstva zaustavila je obrana hrvatskog pravopisa uključujući i latinicu – kaže Stefanović.

>> Pupovac: Zbog ćirilice u Vukovaru zatražit ćemo pomoć EU

>> Desno hrvatska, a lijevo ploča na jezicima i pismu svih pet manjina

Komentara 12

Avatar Idler 3
Idler 3
15:17 26.09.2014.

Srbi, ne bojte se, naše vlasti buju vam čuvale čirilicu kak zjenicu oka >;-))

CR
crocro
15:14 26.09.2014.

Hvala Bogu da dolazi ono o čemu godinama trubim. Ćirilica će izumrijeti, možda još 2-3 generacije i neće joj traga biti, samo će je do tada koristiti još stari ljudi i to ne svi. Srbija je u preobrazbi i uu tranziciji a tim putem će se negdje zagubiti ćirilica. Niti ovi u Vukovaru ne koriste ćirilicu, ali samo se radi o inatima i kako bi se napakostilo Hrvatskoj gdje god se i u kojoj prilici stigne.

GO
Gomila
10:12 26.09.2014.

ovo je dobra vijest mozda i pupovac kad procita ovaj clanak postane katolick i onda postane Hrvat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije