Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
beogradske novine

Pupovac: Zbog ćirilice u Vukovaru zatražit ćemo pomoć EU

Milorad Pupovac
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
25.09.2014.
u 10:15

U posljednjih godinu-dvije ćirilica se stigmatizira, a time se stigmatiziraju i susjedne države koje je koriste kao pismo, ali i cjelokupna civilizacijska i kulturna baština, smatra Milorad Pupovac

Iza najnovijeg demoliranja ćiriličnih ploča u Vukovaru stoje motivi koji su prerasli granice obilježavanja godišnjica i izbornih kampanja. Imamo mogućnost da se zbog nepoštivanja ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina obratimo OESS-u, Vijeću Europe i Europskom parlamentu. U posljednjih godinu-dvije ćirilica se stigmatizira, a time se stigmatiziraju i susjedne države koje je koriste kao pismo, ali i cjelokupna civilizacijska i kulturna baština. Osim toga, šire se strahovi unutar srpske zajednice i sve to otežava ostvarivanje drugih prava – na obrazovanje, kao i na slobodan osjećaj etničke i vjerske pripadnosti – rekao je za beogradske Večernje novosti saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Kazao je i da je "jedna od nesistemskih mjera da kao institucija srpske zajednice iz defenzive pređemo u aktivno djelovanje kojim ćemo ćirilično pismo u Hrvatskoj predstaviti na drukčiji način od onog kakvim ga u proteklih godinu dana predstavljaju štab za obranu Vukovara, crkva i političke partije".

Pupovac dodaje da "nema sumnje, kada je u pitanju prezentacija povijesne dimenzije ćiriličnog pisma, kako će biti potrebna pomoć Srbije, ali mnogo više od toga treba okrenutost Srbije prema položaju Srba u Hrvatskoj". 

Pupovac je konstatirao kako je nedovoljno zanimanje srpske političke elite za položaj Srba u Hrvatskoj jer "briga Srbije o Srbima u Hrvatskoj i njihovim problemima ne može se svesti na reakciju predsjednika Koalicije izbjegličkih organizacija Miodraga Linte".

>>Dva puta u istome danu oštećena dvojezična ploča na policiji!

>>Ponovno oštećena dvojezična ploča u Vukovaru

Komentara 104

Avatar MK
MK
10:37 25.09.2014.

A zasto Milorad Pupovac ne trazi pomoc od EU da pomogne pronaci jos uvjek nestale Vukovarce - i pomoc EU da se privede pravdi zlocince koji su 1991 razorili Vukovar i odgovorne za ratne zlocine u agresiji na Vukovar i Hrvatsku?!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
10:36 25.09.2014.

Vidi, vidi, Pupi je postao Casanova koji će zavesti čitavu EU.

DD
ddh
10:42 25.09.2014.

Pupovcev stil je stil onog "pravednika" sa Pantovcaka. Pateticno postavlja teorije, a zaboravlja reci i rijec o uzroku zbog kojega Hrvati u Vukovaru, ali i drugdje ne zele cirilicu niti smisliti. Nitko u Hrvatskoj nije stogmatizirao ili stigmatizira cirilicu radi cirilice. Cirilicu su stigmatizirali i zloupotrijebili Pupuvcevi i Josipovicevi cetnici, koji su iz tog pisma napravili simbol zlocina i sinbol velike Srbije i pod tim sumbolom klali, palilil, silovali i protjerivali. Tu cirilicu kao takav od Srba naptavljeni simbol, Hrvati dozivljavaju isto kao kukasti kriz ili"U". Upravo radi toga sinboliziranja cirilice kao simbola velike Srbije i simbola zlocina nad Hrvatima, Hrvati ne dozivljavaju to pismo kao pismo, nego kao nesto sto je ravno okupaciji Domovine, nesto sto je ravno srbizmu i ravno cetnistvu odnosno zlocinu nad Hrvatima. I trebat ce proci jos desetci godina, da se simbolizacija cirilice od strane Velikosrba poput Pupovca i njegovih cetnika svede samo na jedno pismo. A to se ne moze poceto dogadjati tako dugo, dok Pupovci i Josipovici falsificiraju povijest i iz srpske zlocince zajednos sa Savom Strbcem i njegovim pomocnicima u crvenom miljeu Hrvatske poput Josipovicevih Pusica i Jovica, pretvaraju i deklariraju iz zlocinaca u zrtvu. Suma sumarum: Srbi i Pupovci su si tu kasu skuhali i ako ne prestanu u toj kasi stalno rovariti, zivjet ce vjecno u smradu te kase, kao sto su i zasluzili. Na Srbima u Hrvatskoj je, da taj smrad ociste, a ne da stalno rovaju po Tom smradu koji onda svakim danom sve vise smrdi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije