Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tzv. Dan Republike Srpske

Pupovac jedini političar iz EU na proslavi u Banjoj Luci

Milorad Pupovac
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
13.01.2022.
u 10:34

Da njihov čelnik u Banjoj Luci nije bio kao državni dužnosnik, poručili su i iz SNV-a

Premijera Andreja Plenkovića i jučer su, tijekom posjeta Novskoj, dočekala pitanja o odlasku njegova koalicijskog partnera Milorada Pupovca na proslavu tzv. Dana Republike Srpske, a njegova reakcija pokazala je koliko je to pitanje neugodno i za njega i za njegovu stranku.

Premijer je, naime, uzvratio napadom na političke stranke koje su kritizirale ovaj Pupovčev prosvjed, prozivajući ih da takvu osjetljivost nisu pokazale kada je riječ o odnosu predsjednika Zorana Milanovića prema čelniku RS-a Miloradu Dodiku. Volio bi, kaže, da su te stranke toliko "graktale" i na temu predsjednikove "ljubavi s Dodikom".

Humanitarna pomoć Banovini

– To nisam vidio prije nekoliko tjedana, naprotiv. Kad tu ne bude dvostrukih kriterija u reakcijama, onda možemo dalje – rekao je premijer i ponovio kako Pupovac u Banju Luku nije išao kao predstavnik Vlade ni parlamentarne većine, nego kao čelnik Srpskog narodnog vijeća (SNV). Premijer odbija i usporedbu ove situacije s povlačenjem hrvatskog veleposlanika Ivana Delvecchija iz BiH zbog sudjelovanja na proslavi istog praznika prije tri godine jer, ističe, Pupovac nije veleposlanik.

Milorad Pupovac
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Da njihov čelnik u Banjoj Luci nije bio kao državni dužnosnik, poručili su i iz SNV-a, koji je priopćio kako Pupovčevo sudjelovanje u svečanoj akademiji u povodu Dana Republike Srpske nije imalo politički, već humanitarni karakter, i to zbog činjenice da na području RS-a žive tisuće Srba izbjeglih iz Hrvatske nakon rata. Institucije RS-a su, tvrde iz SNV-a, bile ključne i u humanitarnoj pomoći Banovini nakon razornog potresa. Na to se priopćenje u odgovorima na novinarska pitanja pozvao i premijer poručujući kako nije ničiji odvjetnik ni prevoditelj pa, prema tome, nema namjeru ni tumačiti stavove SNV-a. No pitanje je mogu li se kontakti Milanovića i Dodika uspoređivati s bilo čijom nazočnošću na prazniku koji je Sud BiH proglasio neustavnim.

Ako se pita SDP-ova zastupnika Arsena Bauka, ove situacije nisu usporedive.

– U jednom napadu kreativnosti taj 9. siječnja nazvao sam 10. travnja po julijanskom kalendaru, jer on neodoljivo podsjeća Hrvate i Bošnjake na datum koji Rome, Židove i Srbe može asocirati na sličnu stvar koja se dogodila – rekao je Bauk u Političkom intervjuu tjedna na Večernji TV-u.

VIDEO Politički intervju tjedna: Potpredsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk

Zbog toga mu je, kaže, potpuno neprihvatljivo sudjelovanje kako predstavnika hrvatskog naroda u BiH tako i bilo kojeg dužnosnika iz Hrvatske na proslavi ovog dana. Bauk upozorava i da je Pupovac bio jedini političar iz EU na ovoj proslavi izuzmu li se dvojica ekstremista iz Francuske, od kojih se francusko veleposlanstvo ogradilo, dok s hrvatske strane nije bilo nikakve ograde oko Pupovčeva dolaska. No na pitanje zamjera li Milanoviću dobre odnose s Dodikom i izjavu da čelnik RS-a nije najgore što se moglo dogoditi Bosni i Hercegovini, odgovara kako je Milanović vjerojatno u pravu.

Jasna Dodikova politika

Dodikova je politika jasna, a to je ostati na vlasti. Ako se na vlasti ostaje tako da se bude bosanskohercegovački unitarist, Dodik će preksutra postati bosanskohercegovački unitarist. Isto tako on je prije 15 godina bio socijaldemokrat i rekao da se u Srebrenici dogodio genocid – rekao je Bauk napominjući kako Dodik vodi bitku primarno u Republici Srpskoj, a da su za situaciju u BiH "puno važniji izbori u SAD-u nego u BiH". Bauk napominje da je Dodik u određenim situacijama Hrvatskoj bio saveznik unutar BiH, a kao primjer navodi veto oko Pelješkog mosta.

Da Pupovčevo sudjelovanje na proslavi tzv. Dana Republike Srpske nije usporedivo s Milanovićevim koketiranjem s čelnikom RS-a, suglasna je i analitičarka Ankica Mamić.

– Dodik je legitiman predstavnik srpskog naroda u BiH, za što je biran u nizu izbora, sviđalo se to nama ili ne. S druge strane, praznik o kojem govorimo nije legitiman, Sud BiH proglasio ga je neustavnim i mislim da to nisu usporedive situacije – kazala nam je Mamić. 

Karamarko: Pupovčev čin dovoljan je za raskid koalicije

Pupovčeva nazočnost na proslavi tzv. Dana Republike Srpske u Hrvatskoj je izazvala niz negativnih reakcija, od stranaka desnice do bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić. Posebno oštri pritom su bili Hrvatski suverenisti, koji ističu da je nepojmljivo da Plenkovićev glavni koalicijski partner “bude prisutan na nečemu što nitko na svijetu ne priznaje kao zasebnu državu, a što je i Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim”.

Zaključuju kako Plenković i HDZ Pupovcu dopuštaju da ih “vuče za nos”, a svoju stranku zbog ovog je događaja prozvao i njezin bivši predsjednik Tomislav Karamarko. On je na Facebooku napisao kako se kao građanin RH srami zbog nazočnosti osobe iz vladajuće koalicije na “tragikomičnom derneku” u Banjoj Luci. Karamarko je uvjeren da je taj Pupovčev čin uvredljiv za BiH te kako je to “sasvim dovoljno za raskid koalicije”.

Komentara 15

CR
crobot
11:03 13.01.2022.

i šta je sad tu bilo kome čudno? kakav je i što je se zna već 30 godina

KO
kompakt
10:48 13.01.2022.

pupavac je jedini srbin na vlasti u svim članicama EU.

KR
Krotila
10:43 13.01.2022.

Dole s njim!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije