Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije političara

Pupovac: Ako Gotovina i Markač nisu, tko je odgovoran za zločine?

'23.07.2012., Zagreb - Milorad Pupovac prosetao Cvjetnim trgom.   Photo: Luka Stanzl/PIXSELL'
Luka Stanzl/Pixsell
16.11.2012.
u 10:03

Na oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču apsolutno gledam kao na pobjedu Hrvatske. Ovo je veličanstven dan za Hrvatsku, komentirala je presudu i Jadranka Kosor

Izlaganje Milorada Pupovca izazvalo je brojne polemike. Zaključio je da je ovo važan dan za one koji do danas nisu vjerovali u Haaški sud kao i za one koji su vjerovali, a najvažniji je za one kojima je današnja presuda donijela slobodu – dvojici generala i njihovim obiteljima.

– Ako je sud utvrdio da general Gotovina i general Markač nisu odgovorni za ono što ih se teretilo, ostat će pitanje i ostaje pitanje tko je odgovoran. Za one ljude koji su vjerovali u poziv da mogu računati na sigurnost, na pravo na život, na pravo na dom i pravo na zaštićenost, a to im nije zajamčeno. Ostat će pitanje tko je odgovoran za golema razaranja koja su predstavljala teret za brojne obitelji, ali i za prpračun hrvatske države koji je i danas opterećen stotinama milijuna kuna da bi se obnovile kuće i naselja koja su nakon Oluje bila razorena. Ostat će pitanje kako ćemo i na koji način graditi odnose u regiji koje smo izgradili do zavidne razine i na osnovama kojeg povjerenja i koje nove snage ćemo to učiniti zbog toga što će biti onih koji neće protumačiti ovu presudu kako je mi tumačimo ovdje u Hrvatskom saboru – poručio je Pupovac, a za riječ se javio HDSSB-ov Dražen Đurović koji ga je pitao što mu je značilo da nakon oslobađajućih presuda ostaje pitanje tko je odgovoran.

Đurović: Tko je kriv za Aljmaš, Borovo selo...?

– Za što? Tko je odgovoran i za Dalj, za Aljmaš, za Borovo Selo, za Kruševo, za Škabrnju, za Nadin, za Kijevo, tko je kriv za Voćin, tko je kriv za Četnikovce, tko je kriv za Viduševac, za Balin, za Kusonje, tko je kriv za Ovčaru? Da, tko je kriv? – zanimalo je Đurovića koji je zatražio da se napravi popis civilnih žrtava rata neovisno o tome na kojoj su strani stradali i da se jedanput zaduži Državno odvjetništvo da se zaista utvrdi tko je kriv za svaku pojedinačnu civilnu žrtvu rata da ih ne bismo stalno prebrajali.

– Ne bih se htio natjecati ni s kim onim u posljednjih 20 godina koji je brojio, prebrojavao, umanjivao, uvećavao, priznavao ili nije priznavao. Smisao mojega govora bit će upravo u suprotnom pravcu, a to je da se nađe osjećaj mira – odgovorio mu je Pupovac.

Vinković: Odgovorna je velikosrpska politika

HDSSB-ov Zoran Vinković kazao je pak kako je odgovorna velikosrpska politika i velikosrpska četnička agresija na RH.

– Nemojte podcijeniti ni moje ni bilo kojeg od mojih kolega ni znanje, ni svijest, ni iskustvo o odgovornosti Miloševićeve politike za ono što se dogodilo Srbima, za ono što se dogodilo drugim narodima – odgovorio mu je Pupovac, a Jadranka Kosor se nadovezala i dodala da ćemo nakon današnje presude odnose sa susjedima u regiji graditi na istini.

HNS-ov Jozo Radoš ustvrdio je da je Haaški sud posljednjih 15-ak godina oduzimao energiju političarima i kako se sada bez tog tereta svi mogu u potpunosti posvetiti dnevnim stvarima.

– Ovo je zaista jedan od najsretnijih dana u životima svih nas, na oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču apsolutno gledam kao na pobjedu Hrvatske. Ovo je veličanstven dan za Hrvatsku, dokazalo se sve ono o čemu smo govorili, što smo tvrdili i u što smo bili uvjereni: da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni, osloboditeljski, da smo imali pravo braniti svoju zemlju i da su naši generali Gotovina i Markač bili oni koji su vodili pobjedničku Hrvatsku vojsku u oslobađanju zemlje. Istu poruku iznijela sam i za prošlogodišnje državne proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu kada sam pozdravila generale. Najvažnije je da generali dolaze kući. Oslobođeni su, oslobođeni su onog ogromnog tereta koji se kao Damoklov mač nadvio nad Hrvatskom vezan za udruženi zločinački pothvat. Zaista jedan od najsretnijih dana u životima svih nas – komentirala je Jadranka Kosor presudu generalima.

– Fantastična presuda, prije svega za generale Gotovinu i Markača. Čestitke njihovim obrambenim timovima, a najviše za povijesnu istinu o Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Hrvatsku koja bez ikakve mrlje, ponosno ulazi u Europsku uniju – kazao je Andrej Plenković.

Na pitanje je li ovo i politička poruka Hrvatskoj prije ulaska u EU odgovorio je: "Ništa nam ne može stati na put, samo je šteta za sve one izgubljene godine. Ovo je povijesna presuda."

– Što reći? Pravda je na kraju zadovoljena bez obzira na to što nitko ne može vratiti sve godine koje su prošle. Dobro došli kući – komentirala je presudu Gordana Sobol iz SDP-a.

Josip Leko: Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku

– Ovo je zaista izuzetno vrijedan, povijesni trenutak za Hrvatsku. Sud u Haagu institucija je međunarodne zajednice. Svojom odlukom na najbolji način potvrdio je da je Hrvatska vodila obrambeni, osloboditeljski, pravedan rat i da je u tom ratu poštovala međunarodna pravila ratovanja. Drugo, želim istaknuti da razumijem slavlje građana jer razloga za slavlje ima. Ali svejedno moramo reći da je nakon Oluje bilo zločina s kojima se hrvatska država mora i ubuduće nositi. I treće, posebno želim izraziti dobrodošlicu generalima kući, u svoju domovinu. Mislim da su bile presudne činjenice koje su postojale, a koje je Žalbeno vijeće prepoznalo kao bitne. Dobio sam informaciju da je Vlada poslala avion po generale i njihove obitelji, da se vraćaju svom narodu i da će doček biti dostojanstven – rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Ustvrdio je da se nada kako će ići na doček te da će prije toga održati sjednicu Sabora i koordinirati odluke s premijerom i predsjednikom.

Šišljagić: Istina, razum i pravda su pobijedili

– Emocije su zaista jake. Istina, razum i pravda su pobijedili. HDSSB i ja osobno smo od početka zauzeli stajalište da su Gotovina i Markač nevini, da je Oluja pravedna oslobađajuća akcija, da su časno branili i obranili domovinu, a sada se to i potvrdilo. Od početka smo imali čvrsto stajalište, ne priznajući presudu Haaškog suda, a sada se potvrdilo koliko smo bili u pravu. Zadovoljan sam što se sve sretno završilo i što su na slobodi – kazao je nakon presude čelnik HDSSB-a Vladimir Šišljagić.

Pusić: Poštovanje institucija jedini je pravi put

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, komentirajući oslobađajuću presudu generalima, kazala je da se pokazalo kako je poštovanje institucija jedini pravi put.

– Presuda ništa ne govori o prirodi Domovinskog rata, on ne ovisi o presudama i deklaracijama, bio je obrambeni i oslobodilački. Hrvatska će i dalje poštovati institucije – kazala je Pusić.

Radimir Čačić, šef HNS-a, kazao je da je i njegov stav i stav stranke da zločinački pothvat za Oluju nema temelja te da su sada to potvrdile i međunarodne institucije.

– Cijela Hrvatska s razlogom dijeli radost koju sasvim sigurno osjećaju generali Gotovina i Markač, njihove obitelji i njihovi suborci. Ništa manja radost nije i svih nas – poručio je predsjednik HNS-a Radimir Čačić nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, priopćeno je iz stranke.

Potpredsjednik HNS-a i novi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da nitko nikad nije sporio da je rat bio obrambeni i oslobodilački, a presudu doživljava kao osobnu satisfakciju jer je kao Osječanin iskusio rat na svojoj koži.

Branko Hrg: Skinuta je presuda Hrvatskoj

– Presuda je željena, ali nitko se nije usudio tako razmišljati. U svakom slučaju, ukinuta je presuda Hrvatskoj. Ovo je jedan novi iskorak Hrvatske na leđima generala Gotovine i Markača. Hvala im, hvala im na izdržljivosti – rekao je predsjednik HSS-a Branko Hrg.

– Nisam to očekivao, poučen ranijim iskustvima, nisam vjerovao da će tako dobro završiti i jako mi je drago što nisam bio u pravu – kazao je Šime Lučin iz SDP-a.

– Naravno da sam sretan iako sam, priznajem, bio vrlo skeptičan u vezi s time da se to može dogoditi. Mislim da se sada konačno dokazalo da se isplatilo boriti i pobijati točke optužnice – kazao je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

Kajin: Političari koji su rasprodali Hrvatsku i prodali generale sve ovo vrijeme u Hrvatskoj su se zabavljali dok su generali trunuli. U svakom slučaju, dijelim oduševljenje svih onih koji će generale dočekati

– Političari koji su rasprodali Hrvatsku i prodali generale sve ovo vrijeme u Hrvatskoj su se zabavljali dok su generali trunuli. Imam dojam da je Domovinski rat danas na neki način završio, da je Haaški sud pravedan sud i da je to Europa. Oni koji su počinili zločine nakon Oluje, a koje nisu naložili ni Markač ni Gotovina, trebali bi imati hrabrosti te ljude pogledati u oči. U svakom slučaju, dijelim oduševljenje svih onih koji će generale dočekati – Damir Kajin (IDS)

– Vjerujte mi, toliko me to snažno emocionalno 'prodrmalo'. Već dugo nije nešto u meni izazvalo takvu eskalaciju pozitivnih emocija, a vjerujem i svih ostalih stanovnika naše države koji je vole i cijene doprinos generala i njihovu žrtvu za domovinu. Presretna sam što je konačno pravda pobijedila – rekla je Nevenka Bečić.

– Možemo reći da je tek danas završio Domovinski rat i operacija Oluja. Danas je Hrvatska potpuno slobodna, ne samo od neprijateljskih vojnika nego i od svih optužbi. Možemo slaviti – rekao je Nenad Stazić (SDP)i dodao da će ići na doček generala.

– Presuda je bila jedina moguća jer hrvatski generali su hrvatski heroji, a ne zločinci. Još čekamo i Branimira Glavaša i Veljka Marića i čekamo oslobađajuću presudu za Tomislava Merčepa i za sve hrvatske branitelje jer Domovinski rat je bio obrambeni, nismo mi napali Srbiju, nego oni nas – izjavio je Zoran Vinković (HDSSB).

Darinko Kosor (HSLS): Presudom je skinut povijesni žig

– Tek današnjom presudom Haaškog suda za HSLS je završen Domovinski rat i borba hrvatskog naroda za svoju punu slobodu. Današnjom presudom skinut je povijesni žig i nepravda s hrvatskog naroda koji sada ponosno ulazi u Europsku uniju. Pravda za male narode je spora, ali na kraju je ipak pobijedila istina. Hvala generalu Gotovini i generalu Markaču i svim ostalim hrvatskim braniteljima koji su hrabro kao mučenici sve ove godine nosili križ svoga naroda. Nikada im to nećemo zaboraviti – priopćio je Darinko Kosor iz HSLS-a

– Nadao sam se takvoj presudi, nisu oslobođeni samo generali nego i Hrvatska – rekao je Zlatko Komadina (SDP).

– Mislim da smo danas u Hrvatskoj svi sretni. Jedna nepravda manje, ovakav ishod veliko je veselje za sve jer je bilo jasno da je to bila jedna velika nepravda – kaže Furio Radin, manjinski zastupnik.

– Haaški sud donio je ispravnu presudu koja vraća povjerenje građana u pravednost suda. Moja Dalmacija slavi. Bilo je nekorektno odgovornost za sve što se dogodilo svaliti na dvojicu generala. Izuzetno sam zadovoljan, osobno imam najbolje moguće emocije. Hrvatska će morati istražiti i pred sud izvesti one koji su činili zločine – veli Petar Baranović, HNS.

– Presretna sam zbog presude. U dubini duše to sam i očekivala jer sam mislila da bi to bio presedan kada bi ih osudili i NATO bi morao odgovarati mnogo više – smatra Ruža Tomašić, HSP dr. Ante Starčević.

Tomislav Karamarko: Hrvatska je oslobođena stigme države stvorene na zločinu

– Priželjkivali smo, molili smo se da se ovakav scenarij dogodi. Znali smo da su nevini. Ovo je veliki dan, velik kao dan Oluje jer je Hrvatska rat konačno završila kao pobjednik bez i jedne mrlje na Domovinskom ratu. Posebno moram istaknuti da su dva generala postala simbol pravednog obrambenog Domovinskog rata, da su odigrali svoju zadnju pojedinačnu bitku i drago mi je da se vraćaju kući svojim obiteljima – kazao je Tomislav Karamarko.

Kakvi su vas osjećaji obuzeli kad ste se prisjetili 2005. godine i svoje tadašnje funkcije, upitali smo ga.

– Bio sam kod kuće, bio sam dosta uzbuđen. Godine 2005. bio sam na funkciji i na sve što sam učinio tada za hrvatsku državu ponosan sam, a mislim da će o tome, o nekim detaljima, biti riječi jednog dana. Zasad sam vezan svim mogućim tajnama, ali svakome mogu pogledati u oči. Ovo je još jedna oluja. Čitav taj slučaj jednog će dana biti do kraja rasvijetljen, što se i kako radilo, no za to još uvijek nije vrijeme. Prema tome, ove sitne politikantske igrice, pokušaji da se dezavuira HDZ i ja osobno, sigurno neće upaliti. Koriste to i neki koji su u svom jugonostalgičarskom uvjerenju, u jednom grču što se HDZ opet diže, što Domovinski rat nije zločinački pothvat. Mnogima to ne odgovara i zato to dižu na političku razinu. Isto je i s onima koji kažu da su generali oslobođeni, ali da je kriva država, neće ni oni uspjeti. Neće nabiti kompleks državi i rukovodstvu. Ovim činom Hrvatska je do kraja oslobođena, oslobođena je stigme države stvorene na zločinu. Postoje državice u regiji, paradržavice koje su nastale na zločinu, a nemaju tu stigmu, zašto bi je onda imala Hrvatska koja se samo pravedno branila i obranila od velikosrpske agresije i četničkih planova?

Gordan Jandroković (HDZ): Izuzetno sam sretan, nisam očekivao oslobađajuću presudu, ali pravda je ipak pobijedila. Drago mi je kao Hrvatu. Vjerujem da svi dijelimo istu radost. Bitno je naglasiti da Haaški sud sada završava s radom, a Hrvatska je dobila priznanje da je vodila pravedan osloboditeljski rat. Nema zločinačkog pothvata, naši generali vraćaju se kući kao slobodni ljudi. Ovo je potvrda da smo zaista narod koji je zaslužio svoju slobodu, koji pritom nije činio zločine na način na koji se to htjelo prikazati. I ovo je odgovor svim onim zlobnicima koji nam žele nametnuti komplekse sve ove godine. Ovo je odluka suda, ovo nema izravne veze s EU, ali, naravno, danas je naš položaj drukčiji, članica smo NATO-a, uskoro i članica EU. No, ovo je važno za hrvatsku povijest. Hvala svim braniteljima, posebno generalima koji se vraćaju kao pošteni i časni ljudi

Ana Lovrin (HDZ): Sretna sam zbog naših generala, njihovih obitelji

Željko Reiner (HDZ): Sretan sam kao prijatelj obitelji Gotovina, s druge strane kao dragovoljac Domovinskog rata. Postignut je cilj puno širi od oslobađanja naših dvaju heroja, a to je da je napokon priznato da je Hrvatska svoju neovisnost stekla na pošten i častan način. Tako da je to pobjeda poštenja i neokaljanosti naših generala, ali je pobjeda i Hrvatske i dokaz da istina može prevladati.

Ana Lovrin (HDZ): Gledala sam prijenos, čitanjem obrazloženja bilo je jasno da će to dobro završiti. Sretna sam zbog naših generala, njihovih obitelji. Ova presuda dokazuje da nitko iz Hrvatske nije osuđen za zločine u ratu, da Hrvatska nije zločinačka država. Mi u Zadru posebno smo zadovoljni. Dokazalo se ono što smo od početka tvrdili. Pravda je koji put spora, ali dostižna.

Vesna Pusić (HNS): Nismo znali, nisam imala nikakvu ideju kakva će presuda biti, ali pokazalo se da je ključno poštovati institucije i na taj način doći do pravno i pravedno formulirane presude. Dokazalo se da su Gotovina i Markač nevini, da formalnopravno ne stoji ono što je bilo u optužnici, formulacija o udruženom zločinačkom pothvatu, ne kao karakterizacija Domovinskog rata nego operacije u Domovinskom ratu. Ali, što se tiče Domovinskog rata, karakter Domovinskog rata nije se promijenio ni prije ni nakon presude jer se o karakteru Domovinskog rata ne odlučuje sudskim presudama, karakter Domovinskog rata ostao je isti – obrambeni pa poslije osloboditeljski rat.

Boro Grubišić (HDSSB): Teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu je definitivno brisana i to nije bitno samo za naše generale nego za cijeli vojni i politički vrh države.

Milijan Brkić (HDZ): Riječ je o ludima i domoljubima koji su branili svoj dom, narod i domovinu i radi se o očekivanoj, jedinoj mogućoj i pravednoj presudi.

Srb: Trenutak je za proslavu s generalima koji su godinama bili nevini zatočeni

Danas je dan velike hrvatske pobjede i dan kada je u političkom smislu završen Domovinski rat. Ovo je trenutak u kojem pozivam sve hrvatske državljane da izvjese zastave jer su doživjeli poraz svi oni koji su tvrdili da je Hrvatska nastala na udruženom zločinačkom pothvatu, svi oni koji nisu željeli nezavisnu Hrvatsku ili su jedva pristali na nju – reagirao je na presudu predsjednik HSP-a Daniel Srb. Hrvatska pobjeda na haaškom sudu, dodao je, dobivena je prije svega zahvaljujući čestitosti nekoliko sudaca i drugih ljudi koji su proces provodili. – Trenutak je za proslavu s generalima Gotovinom i Markačem koji su godinama nevini bili zatočeni – zaključio je Srb.

>> Pratite od 9.00h uživo na Večernji.hr prijenose iz Haaga i sa zagrebačkog Trga bana Jelačića

>> Haaški sud oslobodio Gotovinu i Markača! Generali slobodni!

 

Komentara 62

PO
PomoziBože
10:45 16.11.2012.

Treba naravno pitati lažljive političare što misle o ovome i bilo bi jako zgodno vidjeti tko je progutao veću knedlu u grlu istom prilikom. Gospodo i gospođe, grdno se varate ako mislite da smo mi zaboravili kronologijiu jedne izdaje...(lijepo see može vidjeti na portalu Dnevno.hr) Ovo je doista veličanstven dan.

ZA
zagi55
10:46 16.11.2012.

šteta za nju da je tako prošla,ipak je cijelo vrijeme jedino ona bila uz generale!

ST
steve
10:25 16.11.2012.

Ima Boga ima i pravde ali je spora. Najvaznije je da nam dolazite kuci nasi veliki junaci. Imamo razloga za veliko slavlje. Pozdrav nasim generalima i njihovim obiteljima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije