Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstojnik Klinike za infektivne bolesti

Puljiz: Oprez! Ako su rezultati Hrvatske kao i u Sloveniji, 95% građana nije imuno na koronu

Zagreb: Konferencija s temom značajnog povećanja oboljelih od gripe i upale pluća
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
06.05.2020.
u 21:44

"U Hrvatskoj je za očekivati slične rezultate, što nam govori da moramo biti oprezni, da čuvamo sebe i bližnje te da se držimo preporuka", upozorio je predstojnik Klinike za infektivne bolesti Ivan Puljiz

Predstojnik Klinike za infektivne bolesti Ivan Puljiz rekao je u srijedu da će objedinjene rezultate seroloških testiranja na koronavirus imati za desetak dana, ali i da je vjerojatno da 95 posto Hrvata nije prokuženo te da i dalje trebamo biti oprezni.  

Vezano za službene podatke Slovenije i Češke prema kojima je prokuženost virusom u populaciji između dva i četiri posto, rekao je da je to relativno niska prokuženost, odnosno da je dva do četiri posto populacije ili preboljelo ili je bilo u kontaktu s koronavirusom. 

>> VIDEO Ugledni hrvatski znanstvenici otkrivaju što dosad znamo o koroni

"U Hrvatskoj je za očekivati slične rezultate, što nam govori da moramo biti oprezni, da čuvamo sebe i bližnje te da se držimo preporuka. Znači oprez - još uvijek više od 95 posto hrvatske populacije, ako to bude kompatibilno s rezultatima Slovenije, nema stečenu imunost na SARS-CoV-2 virus", upozorio je Puljiz. 

Što se tiče situacije s pacijentima zaraženih koronavirusom, u Klinici je u zadnjih desetak dana situacija povoljna, rekao je. Više pacijenata otpuštaju se na kućno liječenje, nego ih se hospitalizira. Trenutačno su hospitalizirana 22 pacijenta, sedam ih je smješteno u jedinicu intenzivnog liječenja, od njih je pet, povremeno šest, na aparatu za umjetnu ventilaciju, jedan je na ECMO aparatu, a ostali su relativno stabilni. 

Ključne riječi

Komentara 3

TK
tkoznaa
07:04 07.05.2020.

U BiH je zaraženih 1975 kod nas 2110 umrlih u BiH 86 kod nas 85. U BiH se politika skriva zbog loših rezultata, kod nas idu na rane izbore jer smo super prošli.

DU
Deleted user
23:32 06.05.2020.

Koliki je postotak zaraženih na broj stanovnika u HR?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije