Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni inspektorat ga kaznio

Puljak iz svog džepa mora platiti 100.000 kn: Ovo je političko zastrašivanje!

Split: Konferencija za medije gradonačelnika Ivice Puljka zbog kazne koju je dobio od Državnog inspektorata
Foto: Miroslav Lelas/Pixsell
1/16
21.03.2023.
u 12:51

-Ovo je tipičan primjer zastrašivanja i pritisaka: Pozivam građevinsku inspekciju i da ukine rješenje. Pozivam ih i da nam kažu koliko je ovakvih kazni izrečeno, a da su ih državni dužnosnici isplatili iz svog džepa – rekao je Puljak.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak komentirao je kaznu od 100.000 kuna koju mu je izrekao Državni inspektorat zbog toga što radovi u vili Dalmaciji nisu vraćeni u prvobitno stanje. Novinarima je predočio dokumente kojima dokazuje da su radovi obustavljeni nakon izlaska inspekcije na teren, a nakon što je dao ostavku, vladina povjerenica platila je izvođaču radova povratak na prvobitno stanje i u primopredajnom zapisniku je potpisala kako je to učinjeno. - Apsurdno je što je inspektor koji je prije mjesec dana bio na terenu u zapisniku konstatirao da se radovi ne izvode, nakon čega su ih naši službenici izvijestili da su izvršeni prije godinu dana, a oni su mi razrezali kaznu kako bi me potaknuli da zaustavim radove – izjavio je Puljak koji će se na ovu odluku žaliti i iskoristiti sva pravna sredstva, ali i poziva glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića, da je povuče.

- Ovo je pokušaj da se na naš izvrši pritisak i da nas se eliminira iz politike. Na čelu inspekcije je HDZ-ovac, tipični HDZ-ov uhljeb – rekao je Puljak i iznio kronologiju događaja. Glavni projekt za rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije za Vilu Dalmaciju datira iz 2018., a u proračunu za 2020. predviđena je ta stavka za njegovo izvršenje, u mandatu Andre Krstulovića Opare. Prije izbora potpisan ugovor s izvođačem. - Kad smo došli na vlast u listopadu 2021. prijavljen je početak radova, ali utvrđeno je da nedostaje dokumentacija. Naložili smo povratak u prvobitno stanje i angažirali narudžbenicom izvođača. Nakon toga, su praktički radovi izvedeni, a mi dajemo ostavke. Sedam dana poslije dolazi vladina povjerenica, a rješenje građevinske inspekcije je došlo u Banovinu dan nakon njezinog dolaska. Traži da se u roku 120 dana sve vrati u prvobitno stanje.

Povjerenica je 27. svibnja platila račun za povratak, a prilikom primopredaju vlasti ona i ja smo potpisali u zapisnik u kojem je navela kako je završena sanacija vraćanja u prvobitno stanje. Povjerenica je konstatirala da je sve vraćano, a ako se sumnja u zapisnik, onda niti jedan gradonačelnik, načelnik i župan ne bi smjeli preuzeti dužnost jer bi sv predmete trebalo provjeriti – ustvrdio je Puljak. - Ovo je tipičan primjer zastrašivanja i pritisaka: Pozivam građevinsku inspekciju i da ukine rješenje. Pozivam ih i da nam kažu koliko je ovakvih kazni izrečeno, a da su ih državni dužnosnici isplatili iz svog džepa – rekao je Puljak.

Napomenuo je kako su u rješenju utvrdili kako odgovornost nije njegova, a odrezali su mu kaznu. Na pitanje, kako je moguće da je Grad gradio bez građevinske dozvole, rekao je kako su u prethodnoj administraciji držali kako je riječ o jednostavnim radovima za koje dozvola ne treba, a ispostavilo se da treba. Radovi su prekinuti, a u tijeku je postupak izdavanja građevinske dozvole. I mi smo Državnom inspektoratu postavili pitanje jesu li već izricali kazne odgovornim osobama u pravnim osobama, odnosno načelnicima i gradonačelnicima, ili je ovo prvi slučaj, kako tvrdi Ivica Puljak, ali još nisu odgovorili.

VIDEO: Plenković: Roditeljima njegovateljima puni iznos naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta

Komentara 18

DU
Deleted user
14:35 21.03.2023.

plati kaznu kao i drugi...onda pricaj o politickom progonu ...kao cacic na n1 ..on plati nastup i docira ...zasto ...ima love a nastupi ga vesele...a blizak je mrziteljima hdz ...

KO
Kološanin
13:58 21.03.2023.

Zašto Puljak nije provjerio je li sve vraćeno u prvobitno stanje prije nego je potpisao primopredajni zapisnik? Vila Dalmacija mu je na 10 minuta hoda od ureda. Ako na neviđeno potpisuje i ostale papire, ovo mu neće biti zadnje iznenađenje. Od kad je po drugi put došao na vlast u Splitu, da je netko od njegovih službi, ili on sam otišao na gradilište, ne bi ga iznenadilo ni ovo rješenje inspekcije.

DU
Deleted user
13:33 21.03.2023.

Šta je sad?! Kad hadeze pravi zvizdarije, onda ti je to kriminal. A kad ti činiš isto, onda je to "zastrašivanje". Ma nemoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije