Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhidbeni nalog

Carles Puigdemont na Twitteru: Surađivat ću s belgijskim vlastima

Foto: Reuters/Pixsell
1/3
04.11.2017.
u 17:42

Svrgnuti katalonski čelnik oglasio se na društvenoj mreži, a belgijski savezni ured tužitelja nije otkrio kada će vlasti pritvoriti Puigdemonta i četvero bivših katalonskih ministara

Svrgnuti katalonski čelnik Carles Puigdemont u subotu je rekao da je spreman "u potpunosti surađivati" s belgijskim vlastima nakon što je Španjolska izdala europski uhidbeni nalog za njega i četvero bivših katalonskih ministara koji se trenutno nalaze u Belgiji. 

"Spremni smo u potpunosti surađivati s belgijskim pravosuđem nakon što je Španjolska izdala europski uhidbeni nalog", napisao je Puigdemont na svom Twitter profilu.

Belgijski savezni ured tužitelja u subotu je priopćenjem potvrdio da je primio taj nalog koji je poslan u petak navečer. Ured nije otkrio kada će vlasti pritvoriti petero čelnika, istaknuvši pritom da će jednom kad to bude učinjeno istražni sudac imati 24 sata da donese odluku o daljnjem postupanju.

"Istražni sudac ima različite opcije: može odlučiti ne izdati naredbu za uhićenje ili to može učiniti, ali osloboditi te osobe pod određenim uvjetima", stoji u priopćenju. 

Ako Belgija odluči izručiti Katalonce, sud će imati 15 dana za odluku hoće li provesti tu odluku. Na nju se kasnije može žaliti na dva viša suda. 

Puigdemont je ranije u subotu pozvao na formiranje ujedinjene političke fronte za izbore 21. prosinca kako bi se nastavila katalonska borba za neovisnost i kako bi se suprotstavilo pritvaranju bivših članova regionalne vlade.

"Vrijeme je da se svi demokrati ujedine. Za Kataloniju, za slobodu političkih zatvorenika i za republiku", napisao je Puigdemont na svom Twitter profilu, a u tu je objavu umetnuo i link na internetsku stranicu Ilistaunitaria.cat koja poziva na ujedinjenje stranaka protiv španjolske vlade, prenosi Reuters.  

Bila je to njegova prva reakcija nakon odluke španjolskog državnog suda da izda tjeralicu za njim. 

Komentara 3

BA
batman
19:14 04.11.2017.

U lance hukače ratova,tako i ovog miša.😂😂😂

DU
Deleted user
18:03 04.11.2017.

Ako se sada ne ostvare želje katalonaca za samostalnošću, to će uvijek biti razlog za nemire i nezdovoljstva. Svaki narod ima pravo odcjepiti se i biti samostalan, tako i katalonci, nebi trebali biti vezani ustavom Španjolske kad ju ne priznajuu za domicilnu vlast i državu. To su samo štosevi kako da ih osujete legalno odcjepljenje. Ćemu ljude zatvarati koji su samo bili hrabri u ime svih katalonaca predvoditi borbu za samostalnost? Čudno da u rh za to ne postoje simpatije, pa i nama je tako bilo, ali naši se ne žele konfontirati jer nemaju muda ni za naše probleme se izboriti , jadnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije