Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita okoliša

Europarlamentarci protiv ISDS-a

Biljana Borzan
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
14.04.2015.
u 21:41

Pučani i konzervativci su da se ISDS uvrsti u sporazum

Odbor za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta jučer je izglasao preporuke Europskoj komisiji o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) između EU i SAD-a. Sporazum koji može stvoriti najveću i najbogatiju zonu slobodne trgovine u svijetu izaziva podjele u javnosti i politici, no članovi odbora su velikom većinom sa čak 59 glasova izglasali dokument kojim traže da se standardi zaštite okoliša, zdravlja i sigurnosti hrane ne smanjuju u korist trgovine, kazala je članica odbora zastupnica Biljana Borzan koja je na tekst priložila dvadesetak amandmana.

Jedina točka u kojoj su se mišljenja europarlamentaraca značajno razlikovala je ISDS ili Mehanizam za razrješenje sukoba između države i investitora. Riječ je o jednoj od najkontroverznijih točaka TTIP-a, kojom bi se tvrtkama koje izgube profit radi promjena nacionalnih zakona dala mogućnost traženja odštete od nacionalnih vlada.

Pučani i konzervativci su da se ISDS uvrsti u sporazum. S druge strane amandman socijalista, zelenih, krajnje ljevice i euroskeptika, koji je prošao preglasavanjem, a supotpisala ga je i Borzan, traži da se taj pravni mehanizam isključi iz pregovora.

Preporuke traže od EK da na listu standarda koji se pregovorima ne bi smjeli smanjiti, između ostalog, uključe i razine pesticida u hrani, autonomija u opskrbi vodom, odredbe o deklaracijama na hrani... No TTIP nosi i benefite, poglavito u medicini, ako obje strane udruže sredstva i istraživačke resurse u, primejrice, pronalasku novih lijekova za teške i rijetke bolesti, kazala je Borzan.

>> Borzan: Odbijanje cijepljenja djece nije građanska sloboda

Komentara 1

DU
Deleted user
19:34 15.04.2015.

Uglavnom čohaju jedni drugima i troše lovu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije