Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDERI Lani se zbog bolesti najmanje radilo u Ličko-senjskoj županiji

PTSP, depresija i alkohol otvorili najviše bolovanja

05.03.2009.
u 15:49

Na bolovanju sam od 2. veljače. Sutra ću ga zaključiti i u ponedjeljak početi raditi. Imam velike bolove u ramenu i leđima jer sam prije dvije godine stradao na radnom mjestu u šumi kod Gračaca i još osjećam posljedice - kaže Željko Špoljarić (34), šumski radnik u Šumariji Perušić, iz Kosinjskog Bakovca, kojeg smo zatekli u prepunoj gospićkoj ambulanti.

Lani zdraviji nego prije
Poput Željka, lani je u Ličko-senjskoj županiji na 15.180 aktivnih radnika bilo 121.300 dana bolovanja, što je Liku svrstalo na vrh ljestvice hrvatskih rekordera u bolovanju. Prema riječima Verice Murković, rukovoditeljice HZZO-a Područnog ureda u Gospiću, najavljen je nadzor opravdanosti visoke stope bolovanja od 4,13 posto.

Iako je stopa visoka, Ličani su zapravo prošle godine manje bolovali nego prijašnjih godina: 2006. stopa je bila 4,30, a 2007. - 4,53 posto. Gospićkoj lanjskoj stopi najbliži je područni ured u Bjelovaru sa stopom 4,03 posto, a u ostalim dijelovima Hrvatske bolovanja su niža.
- Od 2200 pacijenata imam 954 aktivna osiguranika. Trenutačno imam pet komplikacija u trudnoći, a prošle ih je godine bilo desetak. Sada su došla na naplatu ratna zbivanja i strahote i kod branitelja i kod civila - kaže dr. Ivanka Trešnjić, specijalist obiteljske medicine.

Više malignih bolesti
U njezinu ambulantu po zdravlje dolazi dosta osoba s posttrauatskim stresnim poremećajem, ali i zbog alkoholizma i depresije. Ima puno kardiovaskularnih akutnih bolesti, među kojima sunajčešće infarkti i angina pektoris. Dr. Trešnjić ima dosta bolovanja zbog porodiljskih dopusta.

- U proljeće ima sezonskih respiratornih infekcija, zimi gripe i virusnih infekcije, a ljeti su česte sezonske ozljede uzrokovane radom na zemlji. Htjela bih naglasiti da su u porastu i maligne bolesti - kaže dr. Ivanka Trešnjić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije