Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STARA METODA

Poruke agentima? Sjeverna Koreja novim je potezom susjede podsjetila na Hladni rat

kim jong un
Foto: REUTERS/KCNA
19.07.2016.
u 21:45

Neki smatraju da je ovo samo pokušaj obmanjivanja.

Državni radio Sjeverne Koreje nedavno je u trajanju od dvije minute emitirao nizove brojeva što je mnoge podsjetilo na metodu koju su koristili tijekom ere Hladnog rata kada su svojim špijunima slali šifrirane poruke.

- Broj 35 na stranici 459. Broj 55 na stranici 913 - dio je poruke koju je pročitao ženski glas 24. lipnja, objavili su njihovi susjedi iz Južne Koreje. 

Voditeljica programa brojeve je opisala kao "pregled zadataka iz fizike (u nastavnom planu i programu) za članove geoloških ekspedicija diljem zemlje" te kao "praktične zadatke matematičkih lekcija (u nastavnom planu i programu) članove ekspedicije tima broj 27".

Informaciju o čitanju brojeva objavili su Ministarstvo ujedinjenja i Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje. Niti jedna institucija nije navela smatra li da su ove informacije bile namijenjene agentima na terenu, a neki stručnjaci iz Seula smatraju kako Sjeverna Koreja ovako pokušava voditi psihološki rat, javlja AP.

Yoo Dongryul, voditelj Instituta liberalne demokracije u Seulu, smatra da je ovo pokušaj obmanjivanja te da se oni ne bi oslonili na staromodan način. Kazao je i kako Sjeverna Koreja koristi sofisticiraniju metodu poznatu kao stenografija u kojoj su tajne poruke skrivene unutar audio i video datoteke.

>> Sjeverna Koreja neće koristiti nuklearno oružje, ako joj ne zaprijete

Komentara 2

DU
Deleted user
23:24 19.07.2016.

Sjeverna Koreja treba učiti od Hrvatskih političara kako se uspješno vlada. Nisu se trebali toliko truditi sa tim brojevima eno HDZ već godinama uspješno govori jedno a radi drugo i za sve optužuj komuniste i Srbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije