Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR Čelnici FBiH donijeli odluku o novom premijeru Mustafi Mujezinoviću

Prvo premijer pa smjena Vlade

18.06.2009.
u 23:00

Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto donijela je danas, uz suglasnost potpredsjednika Spomenke Mičić i Mirsada Kebe, odluku o imenovanju Mustafe Mujezinovića za novog premijera Federacije BiH.

Ostavka Brankovića
Predsjednica Krišto je istodobno donijela i odluku o prihvaćanju ostavke dosadašnjeg premijera Nedžada Brankovića, čime su otklonjene sve prepreke za nastavak procedure imenovanja novog premijera. Odluku o Mujezinovićevom imenovanju mora potvrditi Zastupnički dom federalnog Parlamenta da bi stupila na snagu, pa je predsjedatelj Safet Softić najavio za idući tjedan mogućnost održavanja sjednice.

Na sastanku koji je prethodio odluci o imenovanju Mujezinovića, predsjednica i dopredsjednici FBiH su s njim razgovarali o trenutnom političkom i gospodarskom stanju i prilikama u FBiH, te o pravcima budućeg rada izvršne vlasti.

Krišto, Mičić i Kebo naročito su Mujezinoviću istaknuli da očekuju osiguranje dovoljno novca u entitetskom proračunu za funkcioniranje Federacije te za podršku proizvodnji, odnosno malim i srednjim poduzećima. Predsjednica Krišto je istaknula da sadašnje stanje u Federaciji BiH ne može riješiti sam premijer.

Iako je bilo i takvih najava, trenutačno nije postignuta suglasnost o tome da se istodobno s imenovanjem premijera izvrši i rekonstrukcija federalne Vlade.

Kasnije rekonstrukcija
O tome će biti riječi tek nakon što novi premijer bude potvrđen i preuzme dužnost. Mjesto federalnog premijera upražnjeno je još od 27. svibnja, kada je Nedžad Branković podnio neopozivu ostavku na tu dužnost.

Novo rukovodstvo SDA odlučilo je za njegova nasljednika kandidirati bivšeg premijera Sarajevske županije i bivšeg veleposlanika BiH u Maleziji Mustafu Mujezinovića. On slovi za bliskog suradnika lidera SDA, Sulejmana Tihića. Prema svemu navedenom, novoga premijera čeka zužasno težak posao u narednom razdoblju i dolazi na mjesto u možda najtežem trenutku za Federaciju BiH.

Mujezinović je medijima otkrio dio strategije budućeg rada. Prioritet će mu biti, kako je kazao, privlačenje stranog kapitala u Federaciju. - Jedan od načina privlačenja kapitala i novca je da se pozovu zemlje iz cijeloga svijeta da osnuju fondove iz kojih bi se mogle financirati kapitalne investicije i koji će pomoći razvoju FBiH, a samim time i poboljšati zapošljavanje, rekao je Mujezinović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije