Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Povratak na članak

Prvo kolinje u Slavoniji

Vrijedne domaćice spravljale su i slane kolače, poznate cerničke ćuptete, u koje stavljaju mesnu mješavinu sa začinima.
Objava 22. listopada 2010. 409 prikaza
Popularni
  • Popularni
  • Najstariji
  • Najnoviji
Komentara 22
  • -obrisani-:

    Btw, nadam se da će Hrv. čim prije u EU, pa će nestat\' taj barbarski način ubijanja životinja.

    13:13 22. 10. 2010.
  • -obrisani-:

    u 13:13h rea_ je napisao/la: nadam se da će Hrv. čim prije u EU, pa će nestat\' taj barbarski način ubijanja životinja. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nema tu nista barbarskog... ubijes li nozem, pistoljem ili hamerom... sve mu dodje na isto... Pitanje je ... prikaži još! ... jel oces jesti kobasice ?!

    13:22 22. 10. 2010.
  • -obrisani-:

    wohoooo slavonci, živjeli! evo i zagorci se polako spremaju otvoriti sezonu kolinja! http://www.youtube.com/watch?v=ba_Dfwn0qHs&feature=related

    22:22 22. 10. 2010.
  • -obrisani-:

    rano brate gdje je kraj studenog

    10:33 22. 10. 2010.
  • Avatar zanusi13
    zanusi13:

    A gdje su čvarci, slavonski kikiriki?

    10:45 22. 10. 2010.
  • -obrisani-:

    Znači, i dalje vrište svinje. Najružnija uspomena koju nosim iz Slavonije.

    11:21 22. 10. 2010.
  • superhikng:

    Zashto rano? Pa nije prasac usjev pa da se mora chekat kad ce sazrijet. A ni spomena o feshti prije za vrijeme i poslije krmokolje,he,he. Obichno pochinje rano izjutra sa prvim znacima svijetla i to naravski sa domacom shljivom.Do 10h ... prikaži još! je i staro i mlado polu pijano a oko podne pocinju prve individualne performanse he,he. Ja bih reko pa to ti je dusha slavonska. Pozdrav svim Cernichanima i NG ekipi.

    11:25 22. 10. 2010.
  • -obrisani-:

    22.10.2010. u 11:21h rea_ je napisao/la: Znači, i dalje vrište svinje. Najružnija uspomena koju nosim iz Slavonije ---------------------------------------------------------------------------------------------------- a ništa ono kad si sjekirom išla na Židova?

    11:49 22. 10. 2010.
  • Avatar zanusi13
    zanusi13:

    Ne vrište, ovo je posebna pasmina bez glasnica -tzv. nijeme svinje...

    11:50 22. 10. 2010.
  • -obrisani-:

    zanusi, vjerojatno i moj prvi susjed kolje istu pasminu bez glasnica. Jer ništa se ne čuje.

    12:57 22. 10. 2010.
  • -obrisani-:

    primjedba, nije isto. Moj susjed kolje svake godine (iako je to ovdje zabranjeno), al nikad se ne čuje vrištanje. Dakle, ima i humanijih načina.

    14:13 22. 10. 2010.
  • -obrisani-:

    Preciznosti radi, ovdje možeš ubit svinju jedino ako imaš farmu svinja. No u tom slučaju, to je isključivo za tvoju osobnu ishranu i nemaš pravo prodavat to meso.

    14:20 22. 10. 2010.
  • fax:

    ovi ovdje \"europski\" orijentirani ništa nepišu što to oni jedu? Kako se to u europi uzgajaju svinje koje se nemoraju zaklati? Od čega se to proizvode sumnjive paštete, jegeri, kojih su pune vitrine europskih trgovačkih lanaca.. Svinjokolja je nešto najtradicionalnije ... prikaži još!e i najsvetije što Slavonija još ima... i to nam očito žele ukinuti...Kulin je naš \"Slavonski tartuf\" delicija koja se može mjeriti sa svim svjetskim vrhunskim gastro dostignućima... ....a kulin je proizveden sasvim slučajno prije više stotina godina, a da je u to vrijeme bilo škrinja za dubo zamrzavanje nikada nebi bio ni otkriven... Slavonac je u to davno doba na svinjokolji, rasparčao svinjsko truplo na 2 šunke, 2 plećke, rebra i slaninu., a po obraditih dijelova ostali su mu komadići mesa sa kojima nije znao što će. Dosijetio se i sitno nožem(nije bilo strojeva za mljeti) nasjeckao te komadiće, začinio ih i nadjeo u dobro oprano svinjsko slijepo crijevo. Nije bilo pušnica. U velikoj šokačkoj sobi bilo je ložište sa napom u kojoj su se dimili šunke, slanine i plećke a i kulin. Soba je imala zemljani pod koji se svako proljeće pred Uskrs premazao novim slojem gline, loženje je prestalo, kulin je bio odimljen a vlaga sa poda i propuh kroz napu, pomogla je sušenju i fermentaciji... u početku žetve načeo se kulin, sazreo, sočan i mirisan. To je priča o kulinu, koji je u svojim počecima bio hrana sirotinje, a danas je svjetska delikatesa nedovoljno valorizirana....Tko to može platiti...? Ovakav kulin nemože se proizvesti u mesnoj industriji, mogu se proizvesti samo plagijati. Kulin mora imati dušu,,, slavonsku i može biti proizveden samo u slavonskom seljačkom dvorišto....Tko će nam to zabraniti, ukinuti....tko?

    14:48 22. 10. 2010.
  • Booyaka 619:

    Imamo, nijeme, gluhe i slijepe svinje u Republici Hrvatskoj... Kako god okreneš - svinje su svinje....

    15:44 22. 10. 2010.
  • -obrisani-:

    fax, ako imaš farmu, svinjogojstvo, imaš pravo ubit na imanju za osobnu ishranu. Sve ostalo ide u klaonicu. A svinjokolje dabogda nestalo što prije !!

    15:44 22. 10. 2010.
  • -obrisani-:

    Svinjokolja je nešto najtradicionalnije i najsvetije što Slavonija još ima... ______________________________ Fujjjj !

    15:48 22. 10. 2010.
  • superhikng:

    Rea daj odi si pripravi Linda McCartney kobasica,najedi se dobro i umij se hladnom vodom, ali pazi da ne koristish sapun jer je napravljen od svinjske masti. Zaboravi na obucu i odjecu od kozhe,napusti civilizaciju i zapochni zhivot o kojem ... prikaži još! sanjash. Priroda,cvijeche,ptichice cvrkucu, plodovi rastu na grani i zhivotinje ne jedu jedna drugu vech su svi drugari i mlate po salati. A kad ti dosadi dodji mi u Slavoniju da te primim kao kraljicu i da jedesh i smijesh se od dragosti. Uzhivaj pa kud puklo x

    17:06 22. 10. 2010.
  • -obrisani-:

    17:06h superhikng je napisao/la: ____________________________________ U prirodi živim, na selu, uz rijeku. Kolinje mi se gadi, nadam se da nećete dugo !

    21:26 22. 10. 2010.
  • Avatar neurazumljiv
    neurazumljiv:

    čvarke valja umjesto kokica u kino dvorane

    00:46 23. 10. 2010.
  • fax:

    santovena slažem se s tobom....slavonija je nekada bila sinonim za bogatstvo (materijalno i nematerijelno) na ovim prostorima, no očito uz sve blago postoji i \"slavonski jal\" koji nije dopustio da se učini nešto. A i slavonski političari iz bilo koje ... prikaži još! opcije, lijeve i desne, nisu u posljednjih 15 godina ništa učinili da se u slavoniji dogodi to o čemu pišeš. s tim više bravo Cerničani za čuvanje ove tradicije , pa makar to trenutno izgleda lokalno, možda je to iskra koja može zapaliti plamen

    08:05 24. 10. 2010.
  • Recite što mislite!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.