Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Prvi Srpsko-hrvatski rječnik: Bukvalno - doslovno, patrola - ophodnja, saučešće - sućut...

naslovnica 3.11.
Foto: VL
03.11.2015.
u 00:05

Matica hrvatska upravo objavila “Srpsko-hrvatski objasnidbeni rječnik” prof. dr. Marka Samardžije

Na skorašnjem Interliberu, koji počinje za tjedan dana, među novitetima koji će sasvim sigurno izazvati najviše komentara (a izdavač se toplo nada i interesa) jest “Srpsko-hrvatski objasnidbeni rječnik” profesora sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Marka Samardžije. Riječ o izdanju Matice hrvatske čija je najava prije točno dvije godine u Večernjem listu izazvala brojne uspjenjene kritike, primjedbe, kolumnističke humoreske i političke optužbe.

Medijska buka bila je intenzivna kao da tu nije radi o stručnom jezičnom priručniku koji je plod dugogodišnjeg rada uglednog hrvatskog jezikoslovca, nego o nekakvoj policijskoj tjeralici kojom će se iz hrvatske jezične prakse istjerivati riječi srpskog podrijetla.

- Dvadesetak godina nakon raspada druge zajedničke države, na hrvatskoj su strani odrasli naraštaji s hrvatskim jezičnim osjećajem, drugačije jezično odškolo­vani, koji u dodiru sa srpskim jezikom (u izravnoj komunikaciji, preko televizije ili tiskovina) zastaju nesigurni i zbunjeni jer im je velik dio toga leksika razumljiv, dio sličan vlastitomu, ali i jedan dio nepoznat i nerazumljiv, pogotovo kad su posrijedi nazivi i nestandardnojezični leksemi. Upravo zato odlučio sam sastaviti ovaj rječnik po načelima dvojezične leksikografije prvenstveno kao praktično objasnidbeno pomagalo pripadnicama/pripadnicima hr­vatske jezične zajednice za što potpunije, ispravnije i cjelovitije razumijevanje leksika srpskoga jezika - ističe u predgovoru profesor Samardžija.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Zahtjev predsjednice, HAZU, HGK: Nova Vlada mora produljiti radni vijek

>>Strukovne škole: 20% teorije, a 80% prakse

>>Migrantska kriza - Troje djece izbjeglica roditelji više ne žele

>>Stručnjaci o aferi Ustavni sud: Na zapadu bi ustavna sutkinja morala podnijeti ostavku

>>Reportaža - Velečasni Sudac počeo duhovne obnove

Foto: VLm

Komentara 128

Avatar juricamesko
juricamesko
21:42 02.11.2015.

evo prilike Zoranu Milanoviću da poslije 08.11. dodatno utvrdi svoje kršćanske vrijednosti na duhovnoj obnovi kod velečasnog Sudca. ionako neće imati što drugo raditi.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
21:42 02.11.2015.

Srbima je Turska poklonila državu 1892. nakon 500 godina vladanja i dala im do znanja s time što imaju 218 Džamija da znaju tko je bio prije njih...dok su Hrvati zaustavili Turke kod Siska i krojili svoju sudbinu sami kroz povijest..

MO
mobitel20
22:17 02.11.2015.

Sljedbenici Snjezane Kordic kojih je u mainstreamu ohoho, uciniti ce sve da ismiju svaki ovakav projekt. Naravno da su ti razliciti jezici sa slicnim korijenom. Bez ikakvih problema sloziti cete recenice koje Srbi nece razumjeti,a i obratno. Ovo je kapitalnotalno djelo samo nam nedostaje odgovornih osoba na javnim pozicijama koji ce kod medijskih i javnih djelatnika inzistirati na govorenju hrvatskog jezika, umjesto Kordic-SANU "srpskohrvatskog". Zivim za dan kada ce kod nas prestati "dadakanje" i kada cemo umjesto "da li" ponovo pitati "Hoce li" "Jeste li", itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije