Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak s državnim vrhom

Prvi španjolski šef diplomacije u posjetu Hrvatskoj u posljednjih 14 godina

Predsjednica primila španjolskog ministra vanjskih poslova Borrella
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
29.05.2019.
u 15:52

U Zagreb je stigao nedugo nakon posjeta katalonskog ministra vanjskih poslova Alfreda Boscha. Katalonska vlada u Zagrebu ima i svoje predstavništvo za jugoistočnu Europu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u srijedu je sa španjolskim ministrom vanjskih poslova Josepom Borellom razgovarao o osnaživanju parlamentarne suradnje dviju zemalja, priopćeno je iz Sabora.

Jandroković i Borrell, 72-godišnji član španjolske socijalističke vlade, ocijenili su bilateralne odnose vrlo dobrim i prijateljskim, posebno u okviru NATO-a i Europske unije, pa su pozdravili intenzivirani dijalog između dviju država na visokoj razini, stoji u priopćenju. 

Naglasili su potrebu osnaživanja parlamentarne suradnje, posebno na područjima vanjskih i europskih poslova. 

Predsjednica primila španjolskog ministra vanjskih poslova Borrella
1/7

U tom je kontekstu pozdravljeno što će Hrvatski sabor tijekom nadolazećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije početkom iduće godine organizirati i njezinu parlamentarnu dimenziju tijekom koje će nacionalni parlamenti imati priliku dati svoj doprinos raspravama o prioritetima daljnjeg djelovanja.

Borrell, rođeni Katalonac koji se prometnuo u jednog od najistaknutijih protivnika neovisnosti te pokrajine, prvi je španjolski šef diplomacije u posjetu Hrvatskoj u posljednjih 14 godina. 

Slučajno ili ne, u Zagreb je stigao nedugo nakon posjeta katalonskog ministra vanjskih poslova Alfreda Boscha. Katalonska vlada u Zagrebu ima i svoje predstavništvo za jugoistočnu Europu. 

Ranije u srijedu se susreo s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, a na zajedničkoj konferenciji za medije kazao je kako je s njom razgovarao o bilateralnim temama poput jačanja gospodarske suradnje, budućnosti Europske unije u kontekstu brexita i novog višegodišnjeg proračuna te o hrvatskim prioritetima tijekom predsjedanja tim savezom početkom iduće godine, poput proširenja na jugoistok Europe. Iskazao je podršku hrvatskom ulasku u OECD, šengensku zonu i eurozonu, a s hrvatskom kolegicom je razgovarao i o suradnji s Kinom i gospodarskim odnosima dviju zemalja.

Ekonomska razmjena između Hrvatske i Španjolske je u porastu. Prije dvije godine ona je iznosila 673 milijuna, a prošle je narasla na 741 milijuna eura. Raste i broj španjolskih turista u Hrvatskoj - prošle godine ih je bilo 290 tisuća, a hrvatska ministrica je tu činjenicu zahvalila "dobroj zračnoj povezanosti" dviju zemalja. 

Borrell je bivši predsjednik Europskog parlamenta u razdoblju od 2004. do 2007. i prvi na listi za europske izbore svoje stranke PSOE koja je na njima zabilježila pobjedu i postala najveća nacionalna stranka unutar političke grupacije S&D-a. Sastao se i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a kasnije će se sastati i s premijerom Andrejem Plenkovićem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije