Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET ZAGREBU

Borrell: Dolazim dati impuls dobrim odnosima Španjolske i Hrvatske

Španjolski ministar vanjskih poslova/ Josep Borrell
Foto: SUSANA VERA/REUTERS/PIXSELL
1/3
27.05.2019.
u 11:07

Moje putovanje u Zagreb dolazi u okviru zajedničke volje da se dade veći impuls našim odnosima, kako na bilateralnom planu tako i onome na razini EU-a, rekao je Borrell

Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell, koji će u utorak i srijedu boraviti u službenom posjetu Hrvatskoj, rekao je u ponedjeljak kako dolazi dati dodatni impuls dobrim odnosima Španjolske i Hrvatske.

- Španjolska održava dobre bilateralne odnose s Hrvatskom. Moje putovanje u Zagreb dolazi u okviru zajedničke volje da se dade veći impuls našim odnosima, kako na bilateralnom planu tako i onome na razini EU-a- rekao je Borrell za Hinu u Madridu.

-Smatram da bismo trebali proširiti institucionalne kontakte tog bilateralnog posjeta, na različitim razinama, kako bi se razvila veća koordinacija i suradnja i tako dosegnuo naš maksimalni potencijal kao partnera- dodao je.

Borrell, 72-godišnji član socijalističke španjolske vlade, doputovat će u utorak 28. svibnja u Zagreb, a većinu sastanaka održat će ondje u srijedu 29. svibnja.

-Tijekom boravka u Zagrebu prvo ću održati sastanak s ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović Burić. Također ću imati čast pozdraviti predsjednicu Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Dogovoreni raspored bit će fundamentalno usmjeren na tri dijela: bilateralnu agendu, agendu EU-a i glavne poslove vanjske politike- rekao je.

Borrell je nakon 14 godina prvi španjolski ministar vanjskih poslova koji dolazi u posjet Hrvatskoj.

Hrvatsku je 2005. godine posjetio tadašnji španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos. Godine 2013. na priredbi povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju u Zagrebu je boravila tadašnja potpredsjednica vlade Soraya Sáenz de Santamaría.

-Već je bilo potrebno jedno putovanje na razini ministra vanjskih poslova, kojeg  neko vrijeme nije bilo. Čast mi je što ću ga ja realizirati- rekao je Borrell.

On će posjetiti Zagreb trinaest dana nakon što je glavni grad Hrvatske posjetio katalonski ministar za vanjske poslove Alfred Bosch. Katalonska vlada zagovara dogovorni referendum o nezavisnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na obali Sredozemnog mora. Španjolska središnja vlada ne dopušta referendum pozivajući se na ustav.

-Jednog dana, a to nije daleko, imat ćemo svoju neovisnost- izjavio je Bosch 15. svibnja prilikom predavanja u Zagrebu. Ranije tog dana posjetio je Varaždin, gdje se sastao s varaždinskim županom Radimirom Čačićem. Ondje su spomenuli suradnju u industriji, trgovini, zdravstvenom turizmu i obrazovanju.

Katalonska vlada je u veljači otvorila svoje predstavništvo u Zagrebu iz kojeg namjerava upostavljati odnose sa zemljama jugoistočne Europe.

Boschov posjet Hrvatskoj bio je prvi posjet katalonske vlade ovom dijelu Europe nakon što je 2017. u Kataloniji održan referendum o nezavisnosti od Španjolske, unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda. Dvanaestero dužnosnika bivše vlade optuženo je za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje tog referenduma te im traje suđenje u Madridu.

U Španjolskoj su 28. travnja održani parlamentarni izbori, nakon kojih su ponovo na površinu isplivali zategnuti odnosi Madrida i Barcelone.

Borrell je ministar u španjolskoj aktualnoj tehničkoj vladi te je bio kandidat na nedjeljnim izborima za Europski parlament ispred Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), koja je osvojila 20 od ukupno 54 španjolska mjesta.

U nadolazećim tjednima u Španjolskoj se očekuju pregovori oko formiranja vlade. Lijevi centar PSOE pobijedio je na izborima osvojivši 123 od 350 mjesta u parlamentu pa će razgovarati s manjim strankama oko formiranja vlade, za što je potrebno 176 mjesta.

Španjolska je članica NATO-a od 1982. godine, a Europske unije od 1986. godine.

Komentara 2

LU
lukathereem
11:28 27.05.2019.

Nebitan si

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije