Naslovnica Vijesti EU izbori

Prvi rezultati u nedjelju, 26. svibnja tek poslije 23 sata

U Europskoj se uniji najkasnije zatvaraju biračka mjesta u Italiji i to u 23 sata, zato se rezultati izbora ne smiju objavljivati prije nego se ona zatvore, pojasnio je DIP
17. svibnja 2019. u 08:09 3 komentara 162 prikaza
izbori
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/3

Zbog pravila da ih se ne smije objavljivati prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Europske unije čiji birači posljednji glasuju, Državno izborno povjerenstvo (DIP) će prve privremene rezultate izbora za Europski parlament, u nedjelju, 26. svibnja, objaviti odmah poslije 23 sata na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr. 

Tihomir Lukanić Tihomir Lukanić: 'EU je kao birokratska tvorevina koju neki diktatorski kontroliraju, svijeća koja je dogorjela'

U Europskoj se uniji najkasnije zatvaraju biračka mjesta u Italiji i to u 23 sata, zato se rezultati izbora ne smiju objavljivati prije nego se ona zatvore, pojasnio je DIP. 

Zakonom kojim je na razini EU propisan izbor članova u Europski parlament, propisano je da izborna tijela država članica Unije ne smiju objavljivati izborne rezultate prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasuju.Ta se odredba odnosi ne samo na objavu službenih, već i na objavu privremenih, pa tako i „djelomičnih“ rezultata izbora, tj. rezultata po obrađenim pojedinim, odnosno svim biračkim mjestima pojedine općine/grada. 

Nakon zatvaranja biračkih mjesta u Hrvatskoj, dakle od 19, pa sve do 23 sata, DIP će, u određenim vremenskim intervalima, objavljivati podatke o broju obrađenih biračkih mjesta te o odazivu birača na tim mjestima.

izbori Izbori za EP U inozemstvu 119 biračkih mjesta, trećina u BiH

Prve privremene izborne rezultate, objavit će u nedjelju odmah iza 23 sata, a potpune, prema očekivanju tijekom ponedjeljka, 27. svibnja.  Na izborni dan, DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, na svojoj mrežnoj stranici objaviti podatke o odazivu birača do 11,30 i do 16,30 sati. 

Građani EU na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta koji će ih predstavljati narednih pet godina.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za Europski parlament birati će se i u inozemstvu, u 46 država. Biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. 

Večernji TV: Valter Flego o euroizborima, Uljaniku...

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Tračalo
  Tračalo:

  Povijesni izbori. Hrvati na nogama, jedva čekaju rezultate. Više ništa neće biti kao prije.

 • Avatar babas
  babas:

  Sve ankete govore o velikoj pobjedi HDZa sa oko 35% glasova i 6 mandata. SDPu 3, ŽZ,amsterdamskoj i Mostu po 1 mandat. Moja prognoza je HDZ 3 do 4 mandata,SDP 3,Živi zid 2,Amsterdamska,Most i NHR-HSP po 1. HDZ bi lako ... prikaži još!o mogao izgubiti i četvrti mandat od suca Kolakušića ili Marijane Petir. U Hrvatskoj HDZ neće dobiti niti 20%,ali taj četvrti mandat će mu vjerojatno donijeti dijaspora,iako i tamo drastično gubi potporu,masa birača mu prelazi u NHR i suvereniste.

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  gubitak vremena i novaca...