Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHVAĆENI U LJUBAVNOM ČINU

Prvi put snimili grbave kitove tijekom seksa, no ono što su otkrili jako je iznenadilo znanstvenike

A humpback whale breaches the surface by propelling most of its body from the sea in Hervey  Bay
Foto: RUSSELL BOYCE/REUTERS
1/2
01.03.2024.
u 10:40

Oba kita bili su mužjaci, što čini fotografije, koje su snimili Lyle Krannichfeld i Brandi Romano, prvim dokazom homoseksualnog ponašanja kod grbavih kitova, kao i prvo viđenje seksa u vrsti

Unatoč tome što ih se desetljećima istražuje, grbavi kitovi prvi put su uhvaćeni u spolnom odnosu, no ono što su znanstvenici otkrili itekako ih je iznenadilo. Naime, u seksualnom odnosu oba kita bili su mužjaci. Kitovi su snimljeni u blizini obale Havaja, a u činu su ih uhvatila dvojica fotografa. 

Viđenje, koje su potvrdili znanstvenici u nedavno objavljenoj studiji, dogodilo se u siječnju 2022. u vodama zapadno od otoka Maui, gdje su se dva kita približila i kružila oko broda prije nego što su se upustili u seksualnu aktivnost oko tri do pet metara ispod plovila, piše Guardian. 

Oba kita bili su mužjaci, što čini fotografije, koje su snimili Lyle Krannichfeld i Brandi Romano, prvim dokazom homoseksualnog ponašanja kod grbavih kitova, kao i prvo viđenje seksa u vrsti. Homoseksualno ponašanje uobičajeno je u životinjskom carstvu i uočeno je među dupinima i kitovima orka, ali nikada prije između grbavih kitova.

VEZANI ČLANCI:

Stephanie Stack, istraživačica kitova u Zakladi za pacifičke kitove i glavna autorica novog rada, rekla je da je seksualno ponašanje grbavih kitova do sada uglavnom ostalo misterija.

- Ovo otkriće dovodi u pitanje naše unaprijed stvorene predodžbe o ponašanju grbavih kitova. Iako smo odavno prepoznali složene društvene strukture ovih nevjerojatnih stvorenja, prvi put svjedočiti kopulaciji dva muška kita, jedinstven je i izvanredan događaj - rekla je ona. 

Inače, grbavi kitovi su veliki ljubavnici, duljine do 16 metara i težine čak 36 tona, što je težina nekoliko autobusa. Vrsta obično provodi ljeto hraneći se u polarnim vodama prije nego što se preseli u toplije, tropske klime tijekom jeseni i zime. Jednom ugroženi komercijalnim kitolovom, grbavi brojevi oporavili su se tek posljednjih godina.

VIDEO Rijedak prizor u Jadranu: Skupina velikih kitova ulješura uočena kod Korčule

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar CroViper
CroViper
11:14 01.03.2024.

Je li to sad dugina obitelj? Naravno, potomke će sigurno usvojiti...

LO
Lolita3
11:02 01.03.2024.

Ne gledam nikakve dokumentarce o životinjama, pogotovo strane, jer imam jaki utisak da su previše puta scene namještene, životinja drogirane, a krvoloci i ništarije iza kamere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije