Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRANIČNI PRIJEPOR

Prvi put javno objavljeno! 'Hrvatska ne poštuje vladavinu prava'

Savudrija: Ribari i policija na moru uz granicu sa Slovenijom
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/8
05.11.2018.
u 18:00

U službenom listu Europske unije objavljen sažetak tužbe koju je Slovenija podnijela protiv Hrvatske

Republika Hrvatska odbija poštovati vladavinu prava, koja je temeljna vrijednost Europske unije jednostranim neispunjavanjem obveze poštovanja arbitražnog pravorijeka, koju je preuzela u postupku pristupanja Europskoj uniji, pa tako i granice koju se tim pravorijekom utvrđuje, i druge obveze iz tog pravorijeka, stoji u sažetku tužbe koju je Slovenija podnijela protiv Hrvatske zbog neprimjene arbitražne odluke o granici, a koja je objavljena u službenom listu EU.

Kao što je Večernji prvi objavio još u ožujku, Slovenija u svojoj tužbi traži od Europskog suda da zaključi kako je Hrvatska kršila članke ugovora o Europskoj uniji, uredbu o zajedničkoj ribolovnoj politici, schengenska pravila o kretanju osoba preko granice te direktivu o uspostavi okvira za pomorsko prostorno planiranje. Inače, tek je objavom ovog sažetka tužba postala javna.

I dok je pravna služba Europske komisije, koja je prva pregledala slovenski zahtjev, predložila Komisiji da dijelom podrže tužbu Slovenije, EK je to odbila i ostala neutralna.

Krajnja je to točka velikog zaokreta u stavovima Komisije. Nakon što je u ljeto 2015. Hrvatska istupila iz Arbitražnog sporazuma i arbitražnog postupka odlukom Sabora zbog makinacija slovenske strane, Europska komisija zauzela je čvrsti stav da je Hrvatska u krivu i da se s arbitražom mora nastaviti. Isto je ponovila i nakon što je donesena arbitražna presuda. Hrvatska pak sve vrijeme zagovara tezu da su granice isključivo bilateralan problem te da se Komisija nema u to što uplitati. No, u zadnjih godinu i pol stvari se mijenjaju.

Europska komisija – pod utjecajem diplomacije i lobiranja sa samog hrvatskog vrha – promijenila je svoj inicijalni stav te sada i ona smatra granicu bilateralnim problemom. Inače, slovenski predsjednik Borut Pahor na svom je Twitteru u nedjelju obilježio obljetnicu potpisivanja arbitražnog sporazuma u Stockholmu 2009. godine. Na to mu je odgovorila slovenska povjerenica u EK Violeta Bulc ironično ga upitavši kako se ima hrabrosti hvaliti nedovršenim projektima.

Pogledajte i video: Istarskim ribarima stigle prve kazne iz Slovenije za ribolov u Savudriskoj vali

 

Komentara 72

DU
Deleted user
17:29 05.11.2018.

Inače, Slovenija je jedina europska država koja drži vojsku na (nesporno) tuđem ozemlju, na dominantnoj koti Sv. Gera gdje se katastarski jasno vidi da je vojarna, iz koje prisluškuju hrv. telekomunikacije, dio RH. I to je toliko očigledno da su vojnici koji služe na Sv. Geri, nakon arb. presude, tražili inozemne dnevnice od slovenske Vlade i Min. obrane!? Ipak je to kuriozitet - da neka država koja vojno zaposjeda tuđe ozemlje "cinkari" uokolo sve u 16, zar ne?

RI
rightside
17:19 05.11.2018.

dragi zlovenci,,nisu hrvati krivi za to sta ste vi i vas drug erjavec napravio,to si zapamtite,,i nis od "morja"..)))))))))

BO
boris
18:33 05.11.2018.

Bez obzira jesu li SLO u pravu ili ne, ali ova politika u hr je kretenska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije