Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Prvi put javno objavljeno! 'Hrvatska ne poštuje vladavinu prava'

U službenom listu Europske unije objavljen sažetak tužbe koju je Slovenija podnijela protiv Hrvatske
05. studenoga 2018. u 18:00 72 komentara 15684 prikaza
Savudrija: Ribari i policija na moru uz granicu sa Slovenijom
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Republika Hrvatska odbija poštovati vladavinu prava, koja je temeljna vrijednost Europske unije jednostranim neispunjavanjem obveze poštovanja arbitražnog pravorijeka, koju je preuzela u postupku pristupanja Europskoj uniji, pa tako i granice koju se tim pravorijekom utvrđuje, i druge obveze iz tog pravorijeka, stoji u sažetku tužbe koju je Slovenija podnijela protiv Hrvatske zbog neprimjene arbitražne odluke o granici, a koja je objavljena u službenom listu EU.

Savudrijska vala INTERVENIRALA POLICIJA Incident u Savudrijskoj vali: Slovenci tvrde da su im hrvatski ribari namjerno uništili mreže

Kao što je Večernji prvi objavio još u ožujku, Slovenija u svojoj tužbi traži od Europskog suda da zaključi kako je Hrvatska kršila članke ugovora o Europskoj uniji, uredbu o zajedničkoj ribolovnoj politici, schengenska pravila o kretanju osoba preko granice te direktivu o uspostavi okvira za pomorsko prostorno planiranje. Inače, tek je objavom ovog sažetka tužba postala javna.

I dok je pravna služba Europske komisije, koja je prva pregledala slovenski zahtjev, predložila Komisiji da dijelom podrže tužbu Slovenije, EK je to odbila i ostala neutralna.

Damir Črnčec Tvrd pristup Tko je kontroverzni slovenski špijun koji vodi tim za arbitražu i kritizira 'bizantizam Hrvatske'

Krajnja je to točka velikog zaokreta u stavovima Komisije. Nakon što je u ljeto 2015. Hrvatska istupila iz Arbitražnog sporazuma i arbitražnog postupka odlukom Sabora zbog makinacija slovenske strane, Europska komisija zauzela je čvrsti stav da je Hrvatska u krivu i da se s arbitražom mora nastaviti. Isto je ponovila i nakon što je donesena arbitražna presuda. Hrvatska pak sve vrijeme zagovara tezu da su granice isključivo bilateralan problem te da se Komisija nema u to što uplitati. No, u zadnjih godinu i pol stvari se mijenjaju.

Marjan Šarec i Angela Merkel Pomoć Njemačke Merkel ponudila pomoć u arbitraži, Cerar: Može pomoći, ali...

Europska komisija – pod utjecajem diplomacije i lobiranja sa samog hrvatskog vrha – promijenila je svoj inicijalni stav te sada i ona smatra granicu bilateralnim problemom. Inače, slovenski predsjednik Borut Pahor na svom je Twitteru u nedjelju obilježio obljetnicu potpisivanja arbitražnog sporazuma u Stockholmu 2009. godine. Na to mu je odgovorila slovenska povjerenica u EK Violeta Bulc ironično ga upitavši kako se ima hrabrosti hvaliti nedovršenim projektima.

Pogledajte i video: Istarskim ribarima stigle prve kazne iz Slovenije za ribolov u Savudriskoj vali

 

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • mikrogrizzly:

    Inače, Slovenija je jedina europska država koja drži vojsku na (nesporno) tuđem ozemlju, na dominantnoj koti Sv. Gera gdje se katastarski jasno vidi da je vojarna, iz koje prisluškuju hrv. telekomunikacije, dio RH. I to je toliko očigledno da su ... prikaži još! vojnici koji služe na Sv. Geri, nakon arb. presude, tražili inozemne dnevnice od slovenske Vlade i Min. obrane!? Ipak je to kuriozitet - da neka država koja vojno zaposjeda tuđe ozemlje "cinkari" uokolo sve u 16, zar ne?

  • rightside:

    dragi zlovenci,,nisu hrvati krivi za to sta ste vi i vas drug erjavec napravio,to si zapamtite,,i nis od "morja"..)))))))))

  • boris:

    Bez obzira jesu li SLO u pravu ili ne, ali ova politika u hr je kretenska