Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Merkel ponudila pomoć u arbitraži, Cerar: Može pomoći, ali...

„Bilo bi vrijeme da se uz sve ostala aktualna pitanja i to riješi“, kazala je Merkel
12. listopada 2018. u 19:29 83 komentara 15731 prikaza
Marjan Šarec i Angela Merkel
Foto: Ralf Hirschberger/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Slovenski premijer posjetio je danas Berlin kako bi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o bilateralnim odnosima između Slovenije i Njemačke, kao i o različitim pitanjima koja su važna za samu Europsku uniju. Dotaknuli su se i pitanja štićenja schengenskih granica, što je posao koji, tvrdi Angela Merkel, Slovenija obavlja izuzetno dobro. Merkel je ponudila i pomoć u rješavanju spora oko Savudrijske vale između Slovenije i Hrvatske. Kako je rekla, sada je već krajnje vrijeme da se to goruće pitanje u odnosima dviju zemalja, članica Europske unije, napokon riješi. No stav slovenskog premijera bio je prilično čvrst i nimalo u skladu s diplomatskom praksom – odbio je bilo kakvu mogućnost razgovora sa Zagrebom o tom pitanju.

Plenković i Šarec Prvi susret Plenković: Sa Šarecom nisam u takvim relacijama da bismo morali 'kliknuti'

– Sada je moguće razgovarati samo o provođenju arbitraže. U suprotnom, ne želimo biti dio problema, samo nam je cilj konstruktivno sudjelovati u svim pitanjima koja se dotiču Europske unije – ustvrdio je slovenski premijer Marjan Šarec.

Da podsjetimo, Hrvatska se iz arbitraže povukla prije nego što je arbitražna odluka donesena, i to zato što je otkriveno da je slovenska strana utjecala na arbitražne suce kako bi donijeli odluku povoljnu za Ljubljanu. S obzirom na to i da arbitraža nije bila poštena te da je grubo prekršena procedura, Hrvatska smatra da je arbitražna odluka, koja je povoljna za Sloveniju, ne obvezuje.

U Savudrijskoj vali odnosi su i dalje relativno napeti, a spor oko razgraničenja i dalje je jedan od najsloženijih u odnosima između Zagreba i Ljubljane. Ponudu Angele Merkel da posreduje u tom sporu i da napokon dođe do smirivanja situacije slovenski je premijer svojim stavom prešutno odbacio jer je prilično jasno da Hrvatska ne bi prihvatila odluku.

Inače, slovenski premijer Šarec nakon sastanka s kancelarkom Angelom Merkel susreo se i s predsjednikom njemačkog Bundestaga Wolfgangom Schaubleom. Nije čudno što je Šarec upravo Njemačku izabrao za destinaciju svog prvog premijerskog putovanja jer je Njemačka Sloveniji najveći trgovinski partner.

Miro Cerar pobljšanje odnosa Cerar o boljem odnose Slovenije i SAD-a, informirao ih o problemu arbitraže

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je danas da Slovenija mora inzistirati na provođenju odluke arbitražnog suda o granici s Hrvatskom i da je dobro što politiku njegove prijašnje vlade o tom pitanju podržava i novi premijer Marjan Šarec.

„Kad je riječ o Hrvatskoj, moramo inzistirati na tome da se arbitražna presuda samo realizira, da ustrajemo na implementaciji arbitraže i drago mi je da to ističe i sadašnji predsjednik vlade Šarec“, kazao je donedavni slovenski premijer, a sada šef diplomacije, u razgovoru za tjedni politički magazin „Tarča“ (Meta) Slovenske televizije.

Na pitanje kako odgovara na kritike koje dolaze i iz inozemstva da Slovenija u međunarodnoj komunikaciji na svim razinama stalno ističe arbitražu i odnose s Hrvatskom te tako postaje „one problem country“ pa se čini da nema nikakvih drugih inicijativa i ne djeluje diplomatski aktivno, zbog čega su njegovu prijašnju vladu često kritizirali i mediji, Cerar je rekao da takva gledišta nisu točna.

Migranti pokušali ući u Hrvatsku ilegalan prelazak Slovenija za vikend privela preko 100 migranata, 29 ih vraćeno u Hrvatsku

Slovenija je međunarodno jako aktivna oko integracije Balkana u Europsku uniju, aktivno je djelovala na zatvaranju balkanske rute za migrante u migrantskoj krizi 2015/2016. i imala niz drugih inicijativa, kazao je Cerar u razgovoru za emisiju Tarča.

Na pitanje što Slovenija može očekivati u vezi s arbitražom nakon što je vlada tužila Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu, Cerar je kazao da „od ovog sastava Komisije“ ne treba očekivati mnogo, čime je aludirao na kritike slovenskih političara i svoje vlastite, upućene predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru, koji je po stajalištu Ljubljane djelovao da se Komisija ne pridruži slovenskoj tužbi kojom Ljubljana argumentira da Hrvatska u slučaju arbitraže „krši europsko pravo“.

U svakom slučaju, dodao je Cerar, treba se nadati da će Komisija taj spor tretirati kao pravno, a ne političko pitanje.

Pogledajte video žustre rasprave Plenkovića i Marasa u Saboru:

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Gajger:

    Hvala gospođo Merkel, ne treba nam vaša pomoć i molimo vas, nemojte nam više pomagati.

  • kompakt:

    Jadna majko ako nam. Merkel i Brisel budu određivali granicu. Po našem ustavu za teritorijalnu cjelovitost brine se vlada i. sabor. Ako nam evropa bude određivala granice očerupaće nas ko kokoš.

  • Zlatousti Hrvat:

    Ne trebamo mi njenu pomoć.