Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele poslati poruku

Prvi istarski prosvjed zbog otkaza sindikalnom povjereniku

Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istra i Kvarnera
Vesna Brnabić
20.05.2011.
u 12:07

Očekujemo da će na prosvjed doći svih 50-ak sindikalnih povjerenika u Puli koji zastupaju približno 4000 radnika - kaže Bruno Bulić

Zbog mogućeg otkaza svom sindikalnom povjereniku Stanku Raduloviću u pulskom Vodovodu, Sindikat Istre i Kvarnera najavio je prosvjedni skup ispred zgrade Vodovoda u Puli u ponedjeljak u 9 sati. To će biti, barem u Istri, prvi prosvjed koji se organizira zbog otkaza jednom čovjeku.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić kaže da ovim prosvjedom žele poslati i poruku kako treba zaštititi sindikaliste koji su često u svojim tvrtkama izloženi šikaniranju i mobingu.

– Očekujemo da će na prosvjed doći svi naši sindikalni povjerenici u Puli, kojih je 50-ak, a zastupaju interese približno 4000 radnika. Očekujemo da će doći i drugi sindikati. U Puli je pogotovo teško biti sindikalist jer su metode borbe protiv sindikata slične onima u doba fašističke Italije. Naprimjer, ne znam za ni jedan slučaj u Hrvatskoj gdje lokalna samouprava tuži sindikat, ali Pula je iznimka. Grad je tužio Sindikat Istre i Kvarnera zbog štrajka koji smo 2009. godine organizirali s radnicima za odvoz smeća. To je gotovo kao da Grad tuži radnike svog komunalnog poduzeća. Nepravilnosti je mnogo. Imamo situacije gdje direktori tvrtki formiraju sindikate sa podobnim ljudima kao što je primjer u Zračnoj luci Pula. Ovo što se događa s našim povjerenikom u Vodovodu je šikaniranje našeg predstavnika – kaže Bulić.

Navodi da je uprava Vodovoda Pula d.o.o najavila namjeru izvanrednog otkazivanja rada Stanku Raduloviću koji je zaposlenom na poslovima referenta plana i analize, a koji je ondje sindikalni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera. Razlog otkazivanja obrazložen je nalazom naručenog revizijskog izvješća, a vezano za navodnu odgovornost radnika u izradi plana.

– S obzirom na činjenicu da je riječ o dokumentu koji je na prijedlog direktora prihvatio Nadzorni odbor, kao i na neke prethodne poteze direktora usmjerene protiv našeg povjerenika (ukidanje stimulacije, usmeni zahtjev za nezakonitim postupanjem, opomena za neizvršavanje poslova…) u SIK-u zaključujemo da je izvanredno otkazivanje ugovora o radu zbog navedenog razloga zapravo eklatantan primjer prebacivanja vlastite odgovornosti uprave i Nadzornog odbora te «finale» sofisticiranog podmetanja sindikalnom povjereniku Sindikata Istre i Kvarnera. Istodobno, beskrupuloznim žrtvovanjem i ugrožavanjem egzistencije njegova predstavnika, SIK-u se pokušava ugroziti djelovanje u Društvu, a sindikalnoj sceni i aktivistima prenijeti zastrašujuća poruka o opasnostima koje donosi sindikalni aktivizam – kaže Bulić.

Darko Višnjić: Radulović je odbio odraditi posao i zbog toga je dobio otkaz!

Vezano za prosvjed kojeg Sindikat Istre i Kvarnera najavljuje u ponedjeljak, a zbog najavljenog otkaza radniku pulskog Vodovoda Stanku Raduloviću koji je ujedno i sindikalni aktivista, priopćenjem se obratio i direktor Vodovoda Darko Višnjić.

"Imenovani radnik je 31. ožujka odbio je izvršiti posao koji mu je naložen od strane direktora Društva, a takvo postupanje prema općem aktu Društa predstavlja valjani osnov za izvanredni otkaz ugovora o radu radi kojeg nastavak radnog odnosa nije moguć. Bez obzira na mogućnost izvanrednog otkazivanja ugovora o radu postupak radnika okvalificirao sam blaže i to kao kršenje obveze iz radnog odnosa i zbog toga radniku 7. travnja uputio Upozorenje na obvezu poštivanja obveza iz radnog odnosa uz mogućnost otkaza ugovora o radu ukoliko se kršenje obveze iz radnog odnosa ponovi. Prigodom pregleda i upoznavanja sa dokumentacijom koja se odnosila na financijske pokazatelje poslovanja Društva u 2010. godini posumnjao sam u točnost i pouzdanost podataka vezanih za poslovni plan Društva u 2010. godini kao i rebalans toga plana pa sam radi otklanjanja tih sumnji od ovlaštene revizorske kuće naručio stručnu analizu poslovnog plana i rebalansa plana.

Početkom svibnja Društvo je zaprimilo analizu revizorske kuće koja je ukazala na niz propusta počinjenih prigodom izrade rebalansa poslovnog plana Društva za 2010. godini za koje je neposredno odogovoran referent plana i analize. Kako se prema stavu i ocjeni uprave Društva radi o osobito teškoj povredi obveze iz radnog odnosa, a o kojim činjenicama je u cijelosti upoznat i Nadzorni odbor Društva, pokrenut je postupak izvanrednog otkazivanja ugovora o radu radniku koji obavlja poslove radnog mjesta referenta plana i analize.

Stoga odgovorno tvrdim da je postupak koji je pokrenut vezan isključivo za ponašanje radnika na njegovom radnom mjestu i njegov odnos prema obvezama koje je preuzeo Ugovorom o radu, a ne, kako se to želi prikazati u medijima i na drugi način, o mobbingu ili šikaniranju radnika samo zbog toga što obavlja funkciju sindikalnog povjerenika." navodi u priopćenju direktor Vodovoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije