Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Gospiću i Otočcu

Prvi Hrvatski festival hodanja predivnim ličkim krajolikom

Hodanje
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
24.08.2018.
u 09:16

Gospićke hodačke rute nazvane su “Tesla”, dok one otočke nose ime “Gacka”. Kraće rute iznose 18 i 20 km, a one dulje – 30 i 34 km.

Kilometri laganog i ugodnog hodanja kroz predivan, očaravajući lički kraj – to je ono što očekuje sudionike prvog Hrvatskog festivala hodanja koji će se, u organizaciji Turističke zajednice Ličko-senjske županije, održavati dva dana – 1. rujna u Gospiću te 2. rujna u Otočcu.

U svakom gradu predviđene su po dvije rute, kraće (18 i 20 km) i dulje (30 i 34 km). Gospićke rute nazvane su “Tesla”, dok one otočke nose ime “Gacka”. Dulja gospićka ruta podrazumijeva subotnji polazak u 10 sati s tamošnjeg Trga Stjepana Radića u smjeru Smiljana, rodnog mjesta Nikole Tesle. Nakon prolaska ispred Memorijalnog centra “Nikola Tesla”, stazom će se nastaviti prema Debelom brdu, Ličkom Novom te Žabici, da bi se na povratku prošlo kroz Park-šumu Jasikovac i naselje Lipe prema gospićkom korzu i početnoj točki gdje ruta i završava.

Izvori Gacke

U nedjelju na dulju se rutu kreće u 9 sati iz parka u Otočcu prema Gackoj, u smjeru Prozora i Čovića, kroz Ličko Lešće do Sinca. Obići će se izvori Gacke, od Tonkovića do Majerova vrila, da bi se vratilo u Otočac. Sve koji se prijave i uplate kotizaciju očekuju majice, ruksaci, startni brojevi, voda, voće... Tu je i autobusni prijevoz između Gospića i Otočca.

– Već dulje vrijeme željeli smo neki naš samostalni projekt kojim bismo promovirali zdravlje i Ličko-senjsku županiju. Tražili smo nešto svima pristupačno, a hodanje je svima preporučljivo. To svi mogu. Kako već postoji IML Walking association, prilagodili smo se njihovim pravilima i zatražili pristup u članstvo, čime bismo ušli na svjetsku listu “hodačkih” festivala i tura. Ove su naše rute lagane jer želimo da ih svatko može prehodati. Na njima nema nikakvih uspona, gotovo sve je ravno.

Točke za okrepu bit će na svakih pet-šest kilometara, a na kraju dužih ruta bit će i toplo jelo. Kraj subotnjeg hodanja proslavit ćemo i večernjim rock-koncertom na gospićkom trgu, tako da će se hodači moći i rasplesati. Za prvi put očekujemo oko tisuću sudionika – kazao nam je direktor TZ-a Ličko-senjske županije Ivan Radošević poručujući: “Dođite i s nama hodajte po Lici”. 

Dodijeljene godišnje nagrade 'Nikola Tesla - Genij za budućnost'

Hodanje
1/21

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije