Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BORISOVA BOMBA'

Prvi čovjek Londona najavio da će predvoditi izlazak Velike Britanije iz EU

Boris Johnson i David Cameron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.02.2016.
u 08:32

Ankete trenutačno pokazuju da je polovica birača za ostanak, a polovica za izlazak, što znači da puno toga ovisi o tijeku kampanje

Borisova bomba – tako su jučer u Londonu reagirali na vijest da je gradonačelnik i jedan od najpopularnijih članova Konzervativne stranke Boris Johnson u autorskom tekstu napisanom za Daily Telegraph odlučio stati na stranu onih koji na referendumu 23. lipnja žele izglasati izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Rekordan pad funte

Nekad davno, kad je taj popularni euroskeptični političar radio kao dopisnik Telegrapha iz Bruxellesa, Johnson je objavio tekst o tome da će sjedište Europske komisije morati, u kontroliranoj eksploziji, biti dignuto u zrak zbog problema s azbestom. U stvarnosti, ta bomba koju je najavljivao novinar Boris Johnson nikad nije srušila Komisiju, ali bomba koju je jučer iskrcao političar Boris Johnson mogla bi prevagnuti na referendumu, odvući Veliku Britaniju izvan EU, i posljedično možda urušiti EU kakav danas postoji.

“Postoji samo jedan način da dobijemo promjenu koju želimo: glasanje za izlazak iz EU”, poručio je Johnson. Premijer i lider Konzervativne stranke David Cameron vjeruje da je na summitu prošloga tjedna natjerao EU na promjene koje želi za članstvo svoje zemlje u EU pa je pozvao birače da na referendumu 23. lipnja glasaju za ostanak jer je EU reformiran i jer Velika Britanija u njemu ima nove posebne privilegije. Cameron se nadao da će Boris Johnson podržati referendumsku kampanju za ostanak ili barem da neće biti tako jasno i glasno za izlazak, no Johnson se uključio u kampanju za izlazak iz EU. Neki kažu: i u kampanju za novog šefa Konzervativne stranke u slučaju da Cameronu propadne i referendumska kampanja i pozicija na kojoj sjedi.

Nakon “Borisove bombe”, vrijednost britanske funte pala je na najnižu razinu prema američkom dolaru u proteklih sedam godina. Ankete pokazuju da je polovica birača za ostanak, a polovica za izlazak, što znači da puno toga ovisi o tijeku kampanje.

Najbolje od oba svijeta

Premijer Cameron ispunio je svoje obećanje i dopustio ministrima u svojoj vladi da u kampanji slobodno zastupaju stav o izlasku, ako zaista vjeruju da je to najbolje za Veliku Britaniju. On je odlučan voditi kampanju za ostanak jer smatra da bi izlazak iz EU ugrozio nacionalnu sigurnost, a da ostanak, nakon prošlotjednog summita, znači da Velika Britanija može imati “najbolje od oba svijeta”: biti članicom EU i jedinstvenog tržišta, a biti izuzeta od dublje političke integracije i kretanja prema “europskoj superdržavi”.

>> Beneficije za Britaniju bit će udarac i za radnike iz Hrvatske

>> Pusić kritizira Oreškovića zbog upotrebe izraza BREXIT: 'Ne bih to tako zvala'

Komentara 6

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
09:13 23.02.2016.

idite bre sto pre..ahahahahhah

DU
Deleted user
10:52 23.02.2016.

Ja sam za izlazak i to što prije samo neka idu sretan im put.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
09:31 28.02.2016.

Posljedice za EU su minimalne. Od ovih pet tocaka je jedino broj 4 relevantan. Ostalo, ne igra veliku ulogu. Ako nam je u EU dobro, sta nas briga dali je Kina ili USA veci od EU? Vazan je standard gradjana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije