Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDAJU EU-OM

Prvi cilj Danaca: Pomiriti zemlje eurozone i one izvan nje

danska
vl
02.01.2012.
u 08:00

Prva polovica danskog predsjedanja Unijom bit će obilježena donošenjem novoga međuvladina ugovora o jačanju fiskalne discipline na koji su već pristale sve članice EU, izuzev Velike Britanije

Europska unija bit će u budućnosti složnija, odgovornija, dinamičnija, sigurnija i ekološki osvještenija. Tako su barem najavili Danci koji su s prvim trenucima 2012. godine preuzeli i polugodišnje predsjedanje Europskom unijom. Danska je ujedno najavila da će biti posrednik između zemalja eurozone i članica EU koje su zadržale svoje nacionalne valute, i to u trenutku dok Unija prolazi najveću krizu u povijesti.

Međuvladin ugovor

– Planiramo biti “most iznad uzburkane vode”, baš kako su svojedobno pjevali Simon i Garfunkel, izjavio je tijekom predstavljanja programa Nikolai Wammen, danski ministar za Europu.

Prema dokumentu koji je prije nekoliko dana pokazao javnosti, prva polovica danskog predsjedanja Unijom bit će obilježena donošenjem novoga međuvladina ugovora o jačanju fiskalne discipline na koji su već pristale sve članice EU izuzev Velike Britanije. Inače, Danska je, uz Veliku Britaniju, jedina članica Unije koja ima neograničeno pravo neusvajanja eura i zadržavanje krune kao svoje nacionalne valute. Potpisivanje ugovora o jačanju fiskalne discipline očekuje se na summitu tijekom ožujka, a stupio bi na snagu čim ga ratificiraju parlamenti najmanje devet zemalja članica EU.

Danska je do sada već devet puta predsjedala Unijom, no ovogodišnji će joj mandat biti novo iskustvo. Zemlja predsjedateljica od 2009. godine i stupanja na snagu Lisabonskog ugovora nema više ulogu kao što ju je imala nekad, jer na sastancima europskih čelnika ne predsjeda više premijer države koja predsjedava Unijom već stalni predsjednik Europskog vijeća. Ujedno, posao Danskoj neće biti pretjerano lagan jer članice eurozone ne gledaju blagonaklono na situaciju kada im odluke nameće zemlja koja sama nije uvela euro kao svoju valutu.

– Jasno mi je da sedamnaest članica eurozone imaju potrebe same donositi određene odluke, ali EU mora pojačati bazu za svoj odgovoran rast i stvaranje novih radnih mjesta – izjavila je u nastupnom govoru danska premijerka Helle Thorning-Schmidt.

Proširenje Unije

Dio programa danskog predsjedanja Unijom odnosi se i na posao proširenja organizacije.

– Kopenhagen se raduje nastavku pregovora s Turskom i Islandom koji nas očekuje u sljedećim mjesecima, ali i otvorenje pregovora s Crnom Gorom koji su sazvani za lipanj. Ujedno, pozdravljamo i činjenicu da će u veljači i Srbiji biti odobren status kandidata, što je u skladu s odlukama Europskog savjeta – kaže danski ministar Wammen koji je već najavio da će igrati vrlo aktivnu ulogu u kreiranju politike Europske unije koja trenutačno proživljava duboku krizu.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
14:47 02.01.2012.

Znaju Nijemci da Britancima nije stalo do EU Zbog britanskog lopovluka i kriminala pati cijeli svijet .. Stoga se boje njemackog prijedloga o financijskoj disciplini jer se bave kriminalom i sada preko svog globalnog politickog satelita Danske ce pokusati izgladitii situaciju jer je EU trziste veliko i imaju profit na tom trzistu !! Treba Britance izbaciti iz EU pa bih oni poletili i svoju valutu dali za ponovni ulazak!!

PR
Protivcenzure
15:17 02.01.2012.

na čemu temelji optimizan eu i euro se raspadaju kao kula od pijeska.

DZ
dzukaficuka
11:45 03.01.2012.

Danska ima vise duga nego Grcka. I cemu to prekseravanje od nekoga ko je od SAD zivijo SAD nema LOVE i ovi u GOVNIMA do grla.Ove niko ne treba kao sljepa ukica su niti ih J..... niti kuci voditi niko i nista.Eu naj veca greska DDR +zslovenija usli su u EU a nisu ispunili norme jednostavno vlada u EU LOPOVLUK na stetu drugih naroda dok EU ide po svijetu i prodaje vruci zrak .Ali su ostali KONTINENTI progledali ko je EU i F D GB NL GR I A itd bez SAD niko i nista sve ZLO na ovom SVIJETU i dolazi od njih.Krada Ratovi pljacka drugih naroda itd i sve istinito100%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije