Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA ZA KLEVETU Damir Fintić zamjerio se bivšem gradonačelniku Vukovara

Prvi bloger koji će ići u zatvor zbog pisanja

Autori: Ivanka Toma, Miroslav Flego
21.02.2009.
u 20:29

Vukovarac Damir Fintić prvi je hrvatski bloger koji će zbog izražavanja mišljenja i stavova na njegovu portalu završiti u zatvoru! Ovakva sudbina, kakva malo gdje u svijetu može snaći blogere, Fintića je sustigla zato što se zamjerio vukovarskom moćniku, bivšem gradonačelniku Vladmiru Štenglu. Bloger nije štedio riječi kritike prema viđenijem Vukovarcu Štenglu, a nije uklanjao ni negativne reakcije koje su drugi o Štenglu ispisivali na njegovu postu. Zbog toga je Štengl zajedno sa članovima svoje obitelji pokrenuo niz sudskih postupaka protiv Fintića.

Zabrinutost HND-a
Presudno je, međutim, bilo rješenje s potpisom vukovarske sutkinje Branke Soldo, koje je Fintić dobio kao bivši vlasnik portala Vukovarac.net, a gdje mu je novčana kazna od 3052 kune preinačena u zatvorsku u trajanju 20 dana. Ovu odluku osuđuje i zbog nje izražava zabrinutost Hrvatsko novinarsko društvo i to zato što postala kruna represije nad slobodom izražavanja na internetu.

U Hrvatskoj je zabilježen već niz slučajeva da se uz pomoć policije i sudova radi prava hajka na osobe koje su se negativno izrazile o lokalnim političkim moćnicima. Slučaj šibenskog policajca, navodnog autora bloga Šibenska konoba, ili slučaj Makarske kronike, tipični su primjeri gušenja slobode izražavanja na internetu, koja je kulminirala progonom dubrovačog esdepeovca jer je na Facebooku osnovao grupu “Kladim se da ću skupiti 5000 ljudi koji ne vole Sanadera”. Zato što je navodno netko na toj grupi objavio fotomontažu Sanadera u nacističkoj odori, esdepeovcu je policija pretresla kuću i računala.

- U Europi nema slučaja da je bloger završio u zatvoru zbog klevete. U nas se to događa jer zakonski nije regulirano pitanje interneta. Nas 40 je osnovalo Hrvatsku blogersku organizaciju kako bismo mi koji smo stradali zbog prikraćivanja slobode riječi na internetu sudjelovali u izradi zakona o internetu koji se jednom mora donijeti - kaže Fintić.

Dodaje da mu zatvor nije prva kazna jer je već 10 mjeseci bio bez plaće budući da mu se oduzimala kao naknada Štenglu za duševne boli koje su izazvali napisi i komentari o njemu na Fintićevu portalu.

Pisali su drugi
- Ja nisam pisao ono što je ocijenjeno klevetom nego sam drugima omogućio slobodno pisanje i komentiranje. No, sud to nije uvažio - kaže Damir Fintić, protiv kojega su podnesene tri kaznene i tri prekršajne prijave zbog klevete i na osnovi kojih Štenglovi traže 250.000 kn. Ministra Ivana Šimonovića željeli smo pitati vidi li u ovom slučaju gušenje javne riječi, ali nije bio dostupan. Ostalo je otvoreno i kako je sud Fintića ostavio bez cijele plaće jer je to nezakonito.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije