Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rh spasila rejting

Prva velika pobjeda ministra financija SuperSlavka Linića

'20.07.2012., Zagreb - Konferencija za medije Ministarstva financija, Slavko Linic.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
Autor
Gojko Drljača
05.09.2012.
u 20:10

Obrazloženja Fitcha otkrivaju da održanje rejtinga ponajprije možemo zahvaliti akcijama gospodina Linića

Šok i nevjerica! Što se zbiva? Kako to da se svima redom u Europi reže kreditni rejting, a Hrvatskoj diže? Čak su i jednoj stabilnoj Njemačkoj prijetili rezanjem rejtinga, a nas su pohvalili iako nam je BDP u slobodnom padu. Je li to netko povukao neku vezu? Je li netko išao u školu s nekim iz Fitcha? Chuck Norris pomogao? Ili su se tamo neki bistrići-makroanalitičari u Fitchu jako zbunili?

Razloga za čuđenje bilo je napretek. Niz loših vijesti – kvartalni pad BDP-a od 2,1 posto, novi veliki 5-postotni padovi industrijske proizvodnje i osobne potrošnje – upućivao je na to da recesija tone u još crnju depresiju. Pesimizam je posebno budila neuvjerljiva izvedba većeg dijela Milanovićevih ministara. Međutim, ako se pažljivo pročita obrazloženje Fitcha o čudu poboljšanja hrvatskog rejtinga, postat će jasno da očuvanje rejtinga iz sasvim jednostavnih, prozaičnih razloga možemo zahvaliti našem pomalo koleričnom i staromodnom ministru financija. Da, gospodina Linića ipak s pravom možemo nazivati SuperSlavkom, baš kao što smo već napisali u Večernjem listu kad je objavio listu poreznih dužnika.

Konkretno, Fitch je procijenio dinamiku javnog duga održivom, zaključio da će Vlada uspjeti smanjiti deficit u 2012. na 3,8 posto unatoč recesiji, a posebno su pohvalili napredak u skupljanju poreza i suzbijanju porezne evazije kao i inicijative za promjene u Zakonu o radu i u kolektivnim ugovorima. A sve to ponajprije trebamo zahvaliti ministru Liniću. Podizanje razine aktivnosti Porezne uprave kao i objava liste poreznih dužnika ne bi se dogodilo bez njegove odlučnosti, a sasvim je sigurno da ni Linićev kolega Mrsić ne bi bio tako srčan u razgovoru sa sindikatima da nije bilo Linićevih ljutitih, pa čak i bestijalnih “poticaja”.

Čačićeve investicije zasad su nam kod Fitcha donijele nula bodova, a stanje realne ekonomije, posebno privatnog sektora, i dalje je, djelomično zahvaljujući i Liniću, otužno. No, mora se priznati da je vlada Zorana Milanovića dobila prvu bitku velikog rata. Kad su došli na vlast, znali su da im je obrana rejtinga prva zadaća. Uspjeli su.

>>Milanović: Želimo BBB- rejting do kraja mandata dići na A predznak

>>RH loša i u konkurentnosti! Čačić: Što se čudite kao ptica glisti?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije