Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozitivna prognoza

Konačno dobra vijest! Hrvatska spasila kreditni rejting

zoran milanović, slavko linić (1)
Patrik Macek/PIXSELL
05.09.2012.
u 13:55

Prognoza Fitcha odnosi se na napredak Hrvatske vlade u srednjoročnom planu za rješavanje fiskalnih izazova u državi

Fitch Ratings povećao je kreditni rejting Hrvatske s negativnog predznaka u stabilan, a glavna ocjena ostaje i dalje BBB-. U obrazloženju agencija ističe da vjeruju u fiskalnu konsolidaciju Vlade Zorana Milanovića te kako očekuju da će se deficit ipak smanjiti s pet posto, koliko je iznosio u 2011., na svega 3,8 posto. Rast prihoda u proračunu premašio je očekivanja Fitchovih analitičara, a to objašnjavaju uspješnijim prikupljanjem poreza.

Hvale Vladu zbog nametanja porezne discipline i podržavaju je u nastojanju da smanji troškove države. Fitch vjeruje da će promjene u radnom zakonodavstvu i kolektivnim ugovorima učiniti plaće javnog sektora fleksibilnijima i lakše prilagodljivijim ekonomskom trenutku, piše u priopćenju Fitcha.

Ni javni dug više nije toliki problem, jer nam nijedna inozemna obveznica ne dospijeva do 2014., a financiranje je poduprto jakim bankarskim sektorom i obveznim mirovinskim fondovima, napominju, a kao problem ističu slab kapacitet rasta BDP-a. U bonitetnoj kući očekuju da će BDP u 2012. pasti 1,7 posto, a u srednjoročnom razdoblju rasti vrlo umjereno, svega oko 1,5 posto godišnje.

>>RH loša i u konkurentnosti! Čačić: Što se čudite kao ptica glisti?

Ključne riječi

Komentara 204

Avatar guten_tag
guten_tag
16:52 05.09.2012.

mravac8 alias cvrčak, prouči malo izborni zakon i d'hondtovu metodu. oni koji su prešli izborni prag kao ladonja u istri su izgubili mandat po toj metodi. zatim stranke koje nisu napravile koaliciju su izgubile najmanje 20 mandata kao hss, hsls, hsp, jurčić , bandić. svi oni su imali između 4 i 5 % glasova. birača je izašlo na izbore dovoljno , znači nije točno da 4/5 nije izašlo već je bio presudan izborni zakon. izborni zakon su pisali ljevičari još prije izbora 2000 da bi osigurali dolazak na vlast svojih.

CA
cassini
16:55 05.09.2012.

mk, kreditni rejting njemacke je najveci moguci, pa im ipak ne pojeftinjuju cijene proizvoda i usluga i nemaju najmanje cijene u eu ili svijetu. sav trosak se zaracunava u marzu i placa kroz dobit. u toliko je ova vijest pozitivna.

Avatar MK
MK
16:52 05.09.2012.

cassini... a kamatne stope postojecih i novih kredita nisu stavka u troskovnoj strukturi proizvoda i usluga?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije