Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad na ljestvici

RH loša i u konkurentnosti! Čačić: Što se čudite kao ptica glisti?

radimir čačić,david wootton (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
05.09.2012.
u 12:54

Što očekivati od korumpirane i nesposobne vlade? – pita Čačić, dodajući kako je djetinjasto očekivati da će se sve promijeniti u šest mjeseci

Hrvatska je pala za pet mjesta u odnosu na 2011. godinu kada je u pitanju konkurentnost. Tako, naime, stoji u Izvješću o globalnoj konkurentnosti 2012. - 2013. godine koje je objavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost na današnjoj konferenciji za novinare u Novinarskom domu. Hrvatska se nalazi na 81. mjestu među 144 zemlje svijeta, a najznačajniji pad zabilježen je u infrastrukturi i tehnološkoj spremnosti. Također zabrinjavaju nalazi zdravstva i primarnog obrazovanja, prema kojima smo tek na 60. mjestu.

– Posljednjih godina često smo naglašavali nužne reforme, no nažalost i dalje stagniramo i padamo. Prema rezultatima bliži smo zemljama jugoistoka nego zemljama Europske unije, što nije dobro, a višegodišnji trenda pada se, nažalost, nastavio – kazao je Ivica Mudrinić, predsjednik Vijeća.

Također zabrinjava i ulaganje u cjeloživotno obrazovanje, na što je upozorio i ministar obrazovanja, Željko Jovanović.

>>Poražavajući, ali očekivani pad BDP-a 2,1 posto u drugom kvartalu

– Obrazovanje je jedna od ključnih stavki u unapređenju. Hrvatsko društvo želi biti konkurentno i ulagati u poduzetništvo, znanje i inovacije. Cjeloživotno učenje je strateški cilj ove Vlade i mi radimo na tome. Problem je nezainteresiranost i poslodavci koji bi svojim radnicima trebali omogućiti stalno obrazovanje – kazao je ministar. Hrvatska zaostaje i u razvoju financijskog tržišta, poslovne sofisticiranosti, a poboljšanje je zabilježeno na području efikasnosti tržišta rada.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić komentirao je danas novinarima činjenicu da se Hrvatska na ljestvici konkurentnosti srozala za pet mjesta. "Da, to je dijelom zato što su drugi rasli, a mi pali", kazao je.

– Što se čudimo kao ptica glisti, prošla vlada ostavila je 'disaster', što očekivati od korumpirane i nesposobne vlade? –  pita Čačić, dodajući kako je djetinjasto očekivati da će se sve promijeniti u šest mjeseci.

>>Milanović o recesiji: Nećemo izaći iz tog stanja po Duhu Svetom

Ključne riječi

Komentara 208

Avatar Meggi
Meggi
17:05 05.09.2012.

Ne volim bahate i bezobrazne ljude koji su pri tome još i nekompetentni za ono što rade. Da si čovjek kako treba i poslovni neuspjesi bi ti se manje uzimali za zlo. Takav način govora o pticama i glistama ne priliči čovjeku od toliko godina i na tako visokoj funkciji.

AN
Android
13:07 05.09.2012.

...... što očekivati od korumpirane i nesposobne vlade?.... Stvarno!

OB
-obrisani-
16:53 05.09.2012.

Milanović-Čačić-Linić . su jedina šansa....ovoj jadnoj opljačkanoj zemlji....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije