Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicinski trijumf

Prva uspješna transplantacija svinjskog bubrega u tijelo čovjeka

Zagreb: Mijo Bedekovi?, vlasnik poljoprivredne farme na Jakuševcu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
21.03.2024.
u 18:39

Ova operacija predstavlja novi korak u medicini s nadom da će rješavanje nedostatka donorskih organa biti olakšano

U Općoj bolnici u Massachusettsu je uspješno dovršena prva transplantacija genetski modificiranog bubrega svinje u živog čovjeka. Ricku Slaymanu, 62-godišnji pacijentu je dijagnosticiran krajnji stadij bolesti bubrega te bio pacijent programa transplantacije bolnice već 11 godina.

U pisanoj izjavi je objasnio kako mu ovo nije prva transplantacija bubrega, piše CNN. Naime, 2018. godine je već primio bubreg od donatora nakon što je godinama patio od dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Međutim, bubreg je počeo otkazivati pet godina kasnije, nakon čega je ponovno počeo s dijalizom prošle godine. 

Kada mu je prošle godine dijagnosticirana bolest bubrega, liječnici su mu predložili da pokuša s transplantacijom svinjskog bubrega.

"Vidio sam to ne samo kao način da mi pomogne, već i kao način da pruži nadu tisućama ljudi koji trebaju transplantaciju kako bi preživjeli," izjavio je Slayman.  

POVEZANI ČLANCI:

Naime, svinjski bubreg je iste veličine kao ljudski. Kada su završili s operacijom, Dr. Tatsuo Kawai, koji je direktor Centra Legorreta za kliničku toleranciju transplantacije i kirurg, rekao je kako je bubreg odmah "oživio" i počeo proizvoditi urin. 

"To je zaista bio najljepši bubreg koji sam ikada vidio," izjavio je Dr. Kawai na konferenciji za novinare. Slaymanu oporavak ide dobro te se očekuje kako će uskoro biti otpušten iz bolnice. Ovo je treći takav ksenotransplantat svinjskog organa u živog čovjeka. Prva dva transplantata bila su srca presađena živim pacijentima koji su ostali bez drugih opcija za transplantaciju. Međutim, oba pacijenta su preminula nekoliko tjedana nakon što su primili organe. 

POVEZANI ČLANCI:

Bubreg je genetski modificirala tvrtka eGenesis kako bi bio kompatibilan s ljudskim organizmom. "Ovaj uspješan postupak označava novu eru u medicini u kojoj imamo potencijal eliminirati nedostatak organa kao prepreku transplantaciji i ostvariti našu viziju da nijedan pacijent ne umre čekajući organ," rekao je izvršni direktor tvrtke eGenesis, dr. Michael Curtis.

Stručnjaci tvrde da bi ksenotransplantacija, odnosno transplantacija organa između životinja i ljudi, mogla biti ključni dio rješavanja problema nedostatka donorskih organa.

FOTOGALERIJA Ovo je 6 'loših' stvari koje biste zapravo trebali raditi za bolje zdravlje crijeva

Zagreb: Mijo Bedekovi?, vlasnik poljoprivredne farme na Jakuševcu
1/13

Komentara 1

ZI
ziva___istina
19:09 21.03.2024.

Svaki organ je ziv dok je dio duse donora u tom organu zato vecina osoba koji su primili organ mjenja svoju personaliti poslije operacije sto se lako moze provjeriti. Nije za iznenadit ako osoba koja je primila bubreg od svinja pocne roktat ko svinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije