Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVEDENA KAMPANJA

Oko 10% populacije pati od kronične bubrežne bolesti: 'Svijest i znanje su naši najjači saveznici'

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju
14.03.2024.
u 22:26

U svrhu povećanja svijesti i edukacije javnosti, organizirane su aktivnosti poput mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, potičući građane da aktivno vode računa o svom zdravlju

Više od 300.000 Hrvata i 850 milijuna ljudi diljem svijeta bori se s kroničnom bubrežnom bolesti (KBB), problemom protiv kojeg se aktivno bore hrvatski nefrolozi. Povodom Svjetskog dana bubrega organizirana je i kampanja 'Ujednačimo dostupnost skrbi i optimalnog liječenja'' u organizaciji Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

- Procjenjuje se da kronična bubrežna bolest (KBB) pogađa oko 10 posto populacije, što bi moglo biti relevantno i za stanovnike Hrvatske. Zahvaljujući brojnim dostupnim novim oblicima farmakoterapije, danas je moguće ublažiti i odgoditi simptome kronične bubrežne bolesti. Informiranost je ključna, jer iako je 'Google medicina' korisna za osnovne informacije, prava i točna dijagnostika i savjeti dolaze od stručnjaka. Svijest i znanje su naši najjači saveznici u borbi protiv bubrežne bolesti, a sami pacijenti mogu i trebaju biti proaktivni u prepoznavanju ranih znakova - rekao je izv. prof. dr. sc. Mario Laganović, pročelnik Zavoda za nefrologiju KB Merkur i Predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju HLJZ-a.

U svrhu povećanja svijesti i edukacije javnosti, organizirane su aktivnosti poput mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, potičući građane da aktivno vode računa o svom zdravlju.

- Grad Zagreb podržava aktivnosti koje za cilj imaju promicanje zdravih stilova života te kojima se promiču oblici prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesti, a sve kako bi se smanjila njihova učestalost i komplikacije. S obzirom na to da su vodeći uzroci bubrežne bolesti šećerna bolest i povišen arterijski tlak, danas smo ovdje organizirali mjerenje tlaka i šećera za sve zainteresirane građane, a ovim putem pozivam sve građane da redovito mjere krvni tlak i šećer u krvi te aktivno vode brige o svom zdravlju - rekla je ispred Grada izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije