Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prva presuda u kojoj je zbog ništetnosti odredaba umanjeno potraživanje agencije za naplatu

Odlukom Općinskog suda u Čakovcu prepolovljeno je potraživanje koje je Addiko banka prenijela na EOS Matrix nakon otkazanog kredita u CHF
29. listopada 2020. u 23:08 51 komentara 8906 prikaza
Sud - sudac - sudnica
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Općinski sud u Čakovcu donio je presudu prema kojoj je prepolovljeno potraživanje agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix zbog utvrđenja ništetnosti ugovornih odredaba kredita u CHF koji naplaćuju nakon što su ga otkupili od Addiko banke. To je prva takva presuda u Hrvatskoj, zasad nepravomoćna, ali indikativna s obzirom na milijarde kuna koje agencije utjeruju po otkupljenim kreditima u „švicarcima“ i ovrhe nekretnina po toj osnovi. Sud je odlukom od 22. listopada potraživanje od 280 tisuća kuna nakon vještačenja smanjio na 140 tisuća kuna, utvrdivši da bez ništetnih odredaba glavnica iznosi 88.000 kuna, a zatezne kamate 52.000 kuna.

SIVA ZONA Ispovijest Hrvata iz tvrtke za naplatu dugova: 'Varali smo ljude, zvali im rodbinu, vršili presing...'

Dužniku i sudužniku Addiko banka je otkazala ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF zbog neredovnog plaćanja te potraživanje u iznosu od 280.000 kuna cesijom prenijela na EOS Matrix. Od tih 280.000 kuna ukupnog potraživanja 180.000 kuna odnosilo se na dospjelu glavnicu, 15.000 kuna na dospjelu redovnu kamatu te 85.000 kuna na dospjele zatezne kamate. Nakon toga, pokrenuta je i ovrha na nekretnini zbog namirenja potraživanja, ali su se potrošači žalili, jer smatraju da je ugovor o kreditu ništetan. Sud ih je uputio u parnični postupak za utvrđenje ovrhe nedopuštenom do okončanja postupka, ali nije prihvatio tvrdnju da je kompletan ugovor ništetan. Postane li odluka pravomoćna, EOS Matrix morat će platiti i 32.000 kuna sudskih troškova.

– Sudovi u Hrvatskoj vezani su obvezujućim stajalištem Suda EU iz presude C-407/18, prema kojoj ovrha nekretnine nije dopuštena ako se radi o hipoteci na temelju ugovora s nepoštenim ugovornim odredbama. No, zabranu ovrhe nekretnine sve dok se sudski postupak ne završi i ne utvrdi točno stanje duga, moguće je ishodovati samo privatnom tužbom kojom bi potrošač tražio utvrđenje ništetnosti ugovora, podredno odredaba o kamati i valuti CHF, uz zahtjev za vraćanje preplaćenih anuiteta i naplatu zateznih kamata – prokomentirali su u Udruzi Franak.

Prosvjed udruge Blokirani dugovi ostaju Agencije za naplatu dugova i dalje zovu i pritišću dužnike

Ni Addiko banka ni EOS Matrix nisu željeli komentirati presudu te su poručili da ne komentiraju sudske presude niti sudske procese koji su u tijeku.

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Linomedo:

    Takve agencije su legalni kriminalci, a oni koji su dozvolili njihovo djelovanje su zločinci. Usput, gdje je Škegro karikatura koji je rasprodao naše banke i na taj način uništio ovaj narod.

  • domagoj1492:

    Još jedna lopovska agencija koja je zajašila na Hrvate. Strane Banke Uvale čovjeka u brutalan dug, a onda strane agencije kupe taj dug za mizernu cijenu, i krecu u naplatu. Zašto dužniku nisu ponudili orkup duga po maloj cijeni ? ... prikaži još! Uzmu čovjeka u žrvanj i samelju ga.

  • Zvjerko1:

    Možda će banke i izgubiti na domaćim sudovima, ali će sigurno dobiti na međunarodnim kada budu tužile RH zbog retroaktivne primjene zakona.