Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EOS MATRIX NEPRAVOMOĆNO IZGUBIO SPOR

Prva presuda u kojoj je zbog ništetnosti odredaba umanjeno potraživanje agencije za naplatu

Sud - sudac - sudnica
Grgo Jelavić/PIXSELL
29.10.2020.
u 23:08

Odlukom Općinskog suda u Čakovcu prepolovljeno je potraživanje koje je Addiko banka prenijela na EOS Matrix nakon otkazanog kredita u CHF

Općinski sud u Čakovcu donio je presudu prema kojoj je prepolovljeno potraživanje agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix zbog utvrđenja ništetnosti ugovornih odredaba kredita u CHF koji naplaćuju nakon što su ga otkupili od Addiko banke. To je prva takva presuda u Hrvatskoj, zasad nepravomoćna, ali indikativna s obzirom na milijarde kuna koje agencije utjeruju po otkupljenim kreditima u „švicarcima“ i ovrhe nekretnina po toj osnovi. Sud je odlukom od 22. listopada potraživanje od 280 tisuća kuna nakon vještačenja smanjio na 140 tisuća kuna, utvrdivši da bez ništetnih odredaba glavnica iznosi 88.000 kuna, a zatezne kamate 52.000 kuna.

Dužniku i sudužniku Addiko banka je otkazala ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF zbog neredovnog plaćanja te potraživanje u iznosu od 280.000 kuna cesijom prenijela na EOS Matrix. Od tih 280.000 kuna ukupnog potraživanja 180.000 kuna odnosilo se na dospjelu glavnicu, 15.000 kuna na dospjelu redovnu kamatu te 85.000 kuna na dospjele zatezne kamate. Nakon toga, pokrenuta je i ovrha na nekretnini zbog namirenja potraživanja, ali su se potrošači žalili, jer smatraju da je ugovor o kreditu ništetan. Sud ih je uputio u parnični postupak za utvrđenje ovrhe nedopuštenom do okončanja postupka, ali nije prihvatio tvrdnju da je kompletan ugovor ništetan. Postane li odluka pravomoćna, EOS Matrix morat će platiti i 32.000 kuna sudskih troškova.

– Sudovi u Hrvatskoj vezani su obvezujućim stajalištem Suda EU iz presude C-407/18, prema kojoj ovrha nekretnine nije dopuštena ako se radi o hipoteci na temelju ugovora s nepoštenim ugovornim odredbama. No, zabranu ovrhe nekretnine sve dok se sudski postupak ne završi i ne utvrdi točno stanje duga, moguće je ishodovati samo privatnom tužbom kojom bi potrošač tražio utvrđenje ništetnosti ugovora, podredno odredaba o kamati i valuti CHF, uz zahtjev za vraćanje preplaćenih anuiteta i naplatu zateznih kamata – prokomentirali su u Udruzi Franak.

Ni Addiko banka ni EOS Matrix nisu željeli komentirati presudu te su poručili da ne komentiraju sudske presude niti sudske procese koji su u tijeku.

Komentara 51

LI
Linomedo
00:57 30.10.2020.

Takve agencije su legalni kriminalci, a oni koji su dozvolili njihovo djelovanje su zločinci. Usput, gdje je Škegro karikatura koji je rasprodao naše banke i na taj način uništio ovaj narod.

DO
domagoj1492
00:35 30.10.2020.

Još jedna lopovska agencija koja je zajašila na Hrvate. Strane Banke Uvale čovjeka u brutalan dug, a onda strane agencije kupe taj dug za mizernu cijenu, i krecu u naplatu. Zašto dužniku nisu ponudili orkup duga po maloj cijeni ? Uzmu čovjeka u žrvanj i samelju ga.

ZV
Zvjerko1
06:47 30.10.2020.

Možda će banke i izgubiti na domaćim sudovima, ali će sigurno dobiti na međunarodnim kada budu tužile RH zbog retroaktivne primjene zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije