Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugovi ostaju

Agencije za naplatu dugova i dalje zovu i pritišću dužnike

Prosvjed udruge Blokirani
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/10
25.04.2020.
u 19:10

Privremeni zastoj ovrha pridonijet će gomilanju dugova građana jer se ne radi o oprostu, kažu u agenciji EOS Matrix

I dalje nazivaju gotovo svaki dan, uz sav ovaj stres, to je stalni pritisak! - sijaset je objava u kojima se na agencije za naplatu potraživanja na društvenim mrežama žale dužnici, neovisno o tome što je tijekom pandemije koronavirusa Vlada donijela odluku o privremenoj obustavi novih ovrha, a potom i o deblokadi svih ovršenih računa. Sve je stalo, ali ne i naplata otkupljenih dugova! Rad agencija za naplatu potraživanja nije reguliran posebnim zakonom pa ni kroz prijedlog novog Ovršnog zakona, na što se zakonodavce podsjeća već dugo, a tijekom javne rasprave o novom Ovršnom zakonu predstavnici Ministarstva pravosuđa to su izrijekom obećali.

Cilj je zaraditi na dugu

- Sve te agencije koje zarađuju kupnjom i naplatom dugova smatram lešinarskim agencijama. Smisao cesije trebao bi biti da međusobni dužnici prebijaju dugovanja, a ne da netko u najboljim mafijaškim manirama otkupljuje dugove, pa onda na tim dugovima ostvaruje profit. Zbog toga je potrebno propisati dodatna pravila za rad agencija, da budu puno bolje kontrolirane - komentira saborski zastupnik Snage Goran Aleksić koji je već predlagao zabranu ovrha u svim slučajevima gdje se radi o nepoštenim kreditima, što uključuje i one kojima se naplaćuju potraživanja koja su otkupile agencije.

- Nevjerojatno je da i danas, kada je cijelo društvo palo u ekonomsku krizu, a uskoro će pasti i u ekonomsku depresiju, iz tih agencija i dalje maltretiraju i zovu ljude radi naplate potraživanja. Oni znaju da cijeli dug neće naplatiti, ali im je važno zaraditi na njemu koliko god je moguće, pa onda u stilu mafijaških reketara maltretiraju izmučene ljude. Samo još fale batine - ogorčen je zastupnik.

VIDEO Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

Glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić podsjeća da su svojedobno sporazumom s agencijama osigurali deblokadu brojnih ovršenika te su i sada nastavili s prijedlozima prema Vladi i agencijama.

- Zadovoljni smo kratkoročnim rješenjima, no ustrajemo da treba staviti glave skupa i sjesti za stol što prije jer ide novi val ekonomske krize i Hrvatsku treba deblokirati. Ovo je vrijeme idealno da se pregovara s vjerovnicima - kaže Strinavić.

Jesu li išta popustili pitali smo i agencije. U EOS Matrixu kažu da su potpuno svjesni izvanrednih okolnosti uzrokovanih koronavirusom i nedavnim potresom u Zagrebu te su početkom ožujka prilagodili dinamiku poslovanja i ugroženim dužnicima omogućili odgodu naplate potraživanja i oprost dijela duga.

Samo odgoda naplate

- Najnovija Vladina mjera vezana uz privremeni zastoj ovrha na novčanim sredstvima, kao i zastoj tijeka zatezne kamate za vrijeme izvanrednih okolnosti pridonijet će gomilanju dugova građana jer se ne radi o oprostu dugova, već o odgodi naplate. Želimo ukazati na novi problem s kojim će se dužnici suočiti kad ove mjere završe jer će na naplatu stići i stari i novi dugovi. Pitanje je koliko će se moći tek tada nositi s novonastalim financijskim teretom - kažu u EOS Matrixu. Matija Arapović, predsjednik Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja, ističe da su sve članice HUAN-a uskladile poslovanje s dopunom Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i zaustavile ovrhe.

Komentara 8

DU
Deleted user
20:56 25.04.2020.

Meho je svoje dugove kod takvih lešinara zakonski regulir'o. Prvo je kupio kućni telefon koji je blokirao sve pozive osim s dozvoljenih brojeva. Pa su mu došli na vrata tj neki pojedinac i poskliznuli se na koru od banane pa slomili obe ruke. Meho ga je odvezao na hitnu koja je bila sumljicava, al polomljenu covjek je tvrdio da je pao. Više ga nisu smetali.

DU
Deleted user
20:52 25.04.2020.

Te tzv"agencije"treba zabraniti zakonom.

ST
stefj
19:51 25.04.2020.

Kako to funkcionira s dugovima, bankama i leasing kućama? Pa evo recimo ovako: zakasnili smo s plaćanjem rate za auto jer je račun kojeg je trebalo platiti 8.4. poštom došao tek 17.04. Već 21. 04. Raiffeisen je poslao meni ko jamcu dopis da će mi ovršiti plaću... Ništa opomena prema tvrtci, imaju čak i mjenicu tvrtke, ne nego odmah na plaću jamca... Da bar ne plaćamo redovno, osim toga, da nam bar istovremeno taj leasing ne duguje novac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije