Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prva pobjeda udruge Franak: Prihvaćena tužba protiv banaka

Tužba udruge Franak protiv osam banaka danas je prihvaćena u "procesnopravnom" smislu što je stvorilo temelje za nastavak procesa.
10. prosinca 2012. u 15:33 6 komentara 103 prikaza
franak
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Tužba udruge Franak protiv osam banaka danas je prihvaćena u "procesnopravnom" smislu što je stvorilo temelje za nastavak procesa.

U svom priopćenju naslovljenom "Udruga Franak osigurala prvu pobjedu – suđenje protiv banaka se nastavlja" iz udruge su podsjetili da je tužbu u njihovo ime podnio Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača – Potrošač.

Sporna valutna klauzula i kamatna stopa

"Danas je na drugom pripremnom ročištu završena rasprava o procesnopravnim pretpostavkama vođenja parničnog postupka, čime su savez Potrošač i udruga Franak osigurali nastavak pravne bitke", izvijestili su iz udruge Franak i dodali da će se na idućem ročištu početi raspravljati o činjeničnim i pravnim pitanjima vezanim za predmet spora uz izvođenje dokaza.

Podsjetimo, udruga Franak i udruga Potrošač u travnju su podnijele tužbu protiv osam banaka. Žele dokazati nedopuštenu i nepoštenu primjenu valutne klauzule u švicarskim francima te primjenu ugovora o kamatnoj stopi.

Prema tužiteljima banke su propustile ispoštovati Zakon o obveznim odnosima (ZOO) i Zakon o zaštiti potrošača (ZZP) kada su povisile kamatu u vrijeme rasta švicarskog franka. Smatraju i da nije poštovana transparentnost ugovora koja je obvezna prema Zakonu o zaštiti potrošača.

>>Otplatili pola glavnice, 
a ona porasla 12 tisuća eura

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

  • cinbenik:

    Trebaju odati priznanje vladarima HDZea koji je dopustio bankama da izvrse prevaru gradjana...............Slazem se da ih takodje nitko nije natjerao i da su mogli birati u kojoj valuti ce uzeti kredit,ali je ta ,uglavnom,njihova stranka HDZe trebala zastiti zaslijepljene birace ... prikaži još!e HDZea od ovakve pljacke...............Valjda ce se jednom nauciti i birati vlast, i znati donijeti odluku u sta se upustaju.....................

  • majorglory86:

    ajmo prvo s***po državi, uzet kredit u francima jer mislimo da smo pametniji od drugih, pa molit da nas država vodi za rukicu i žalit se