Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kredit u švicarcima

Otplatili pola glavnice, 
a ona porasla 12 tisuća eura

'09.08.2001. Zagreb- Svicarski franak zbog krize na financijskom trzistu i dalje nastavlja rasti. Ocekuje se da bi vrlo brzo mogao probiti psiholosku granicu od 7 kuna. Ilustracija.  Photo: Boris Scit
'Boris Scitar/PIXSELL'
07.11.2012.
u 15:50

Tisuće kuna veće rate i kredit koji izgleda da se otplatom povećava križ je zaduženih

Tisuće kuna veće rate i kredit koji izgleda kao da se otplatom povećava, umjesto da se smanjuje, teret je koji nose klijenti banaka koji su se zadužili u švicarskim francima. Da bi upozorili na apsurd ovakvog razvoja događaja, danas se sami organiziraju, a njihove argumente odnedavno je počeo uvažavati i zakonodavac.

Glavnica i do 25% veća

No, to će vjerojatno pomoći nekim budućim dužnicima, dok je ishod postojećih odnosa i sporova s bankama još upitan. Što im u ovom trenutku preostaje i što da rade sa svojim kreditom u švicarcima?

Jedno je sigurno; i uz ono što banke nazivaju “mjerama olakšane otplate”, konverzija u euro u ovom trenutku nikako nije opcija. Izračun pokazuje da bi glavnica kredita u francima, koja je 2007. godine iznosila 80.000 eura, zbog promjene vrijednosti švicarskog franka, danas u slučaju konverzije porasla na 92 do čak 99 tisuća eura. Nakon pet godina otplate, tijekom koje je dosad plaćeno više od 40 tisuća eura, što je polovica iznosa glavnice, u trenutku konverzije, nova bi glavnica skočila za 12 do gotovo 20 tisuća eura, što je četvrtina (25 posto) iznosa kredita za koji se klijent zadužio.

Danas usto plaća od 1600 do 2100 kuna veću ratu nego prije pet godina, a tek je na četvrtini otplate kredita, čeka ga još dugih 15 godina. Da se uvjeti dosadašnje otplate nastave u predstojećem razdoblju, dužnik bi do kraja otplate vratio banci oko 170 tisuća eura, dvostruko više nego što je posudio. Zaista nevjerojatno, uzme li se u obzir da su se takvi krediti posuđivali uz kamatu i nižu od četiri ili pet posto.

Otpis – otpisan

Konverzija je mogla biti prihvatljiva varijanta možda tek godinu ili dvije nakon odobravanja kredita. Svaka pretvorba kredita u eure nakon toga je - zakasnjela.

Jedina varijanta koja bi otplatu ovih, ali i svih ostalih kredita, mogla olakšati je izravno smanjenje glavnice uplatom većih iznosa, ako banka dopušta tu opciju. Jedina je “kvaka” što i povećane rate onemogućuju dužnike u bilo kakvoj ozbiljnijoj štednji kojom bi taj novac mogli skupiti.

Neke su banke, kako bi smanjile broj loših kredita koje dužnici sve teže otplaćuju, uvele mjere za olakšavanje otplate. No, rijetko koji dužnik priznaje da ga stvarno i uspijevaju rasteretiti. U Erste banci kažu da je dosad nešto više od 1000 njihovih klijenata iskoristilo jednu od ponuđenih mjera olakšane otplate, a kad su posrijedi krediti uz valutnu klauzulu u francima, najviše je produljenja roka otplate i konverzija kredita.

Ono što banke ne nude, a predlaže udruga Franak, otpis je dijela glavnice kredita, paralelno s konverzijom u eure, čime bi se dužnike u francima stavilo u ravnopravan položaj s ostalim korisnicima kredita.

>> Da se nisu zaduživali u švicarcima, ne bi danas dugovali 20-30% više

Komentara 57

OB
-obrisani-
16:02 07.11.2012.

GLUPANI NA VLASTI znaju :Banka odobrava ili ne odobrava kredit,a ne klijent Banke. Isto tako ; Banka određuje u kojoj će valuti biti kredit : Uzmi ili ostavi Moto banke je : Ako trebaš kredit,uzmi ili ostavi ! Banke uu Hrvatskoj bi trebale davati kredite iskljućivo u Kunama, ali HR je daleko od Pravne države pa dozvoljava bankama da rade što hoće od Hrvatskih Građana Pljuc SDP i HDZ lopovima !

Avatar nekakav
nekakav
16:03 07.11.2012.

zašto bi se napravio otpis dijela glavnice? ne bi li onda i oni u eruima, kunama, dinarima, to isto trebali i mogli dobiti? zanimljivo da se svi držimo ugovora dok nam je u našu korist, a razvrgnuli bi ga kad nam šteti... zašto su se uzimali krediti u švicarcima? radi manje rate, kamate? e pa..rizik je postojao uvijek. banka je ponudila ugovor, čovjek ga je potpisao. ne kuž situaciju danas. ogromna većina uzela kredi za stan. i živi u stanu, plaća režije i kredit. a da proda stan pošto-poto, otplati najveći dio kredita? i vrati se starcima? sloboda košta, komfor još više. to što su njima stranci u zgradama bliskiji od roditelja, to je njihov problem. kojeg moraju platiti većim ratama kredita. bez brige, u penziji će uživati u starom stanu, čekati da starci odapnu, i prodaju im kuću. ako je ovi prije ne prodaju i odu u starački dom.

SE
sestrićna
16:00 07.11.2012.

banke i politika koja ih podupire(jer ima od njih koristi) uništle su svijet..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije