Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Prva kućanstva u Dalmaciji plin će dobiti potkraj 2010.

30.12.2008.
u 15:47

SPLIT – Sredinom sljedeće godine trebala bi započeti gradnja lokalne plinske distribucijske mreže na dijelu Splitsko-dalmatinske županije, na području gradova Split, Solin, Kaštela i Trogir te općina Dugopolje, Klis i Seget.

Jučer je objavljen natječaj radi prikupljanja ponuda za davanje koncesije za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina, a trajat će 90 dana. Ako sve bude teklo po planu, sredinom lipnja bit će izabran koncesionar, a godišnje će se graditi oko 80 kilometara cjevovoda.

– Županija je ovom poslu pristupila vrlo transparentno. Budući da se radi o projektu za 30 godina, Povjerenstvo za natječaj i izbor koncesionara sastavljeno je od članova svih stranaka zastupljenih u Županijskoj skupštini i zahvaljujem oporbi što je prihvatila sudjelovanje u projektu plinifikacije – naglasio je župan Ante Sanader.

Po riječima Ranka Vujčića, predsjednika Povjerenstva, u tzv. prvoj fazi plinifikacije očekuje se 81.000 potrošača (stanovnika) te godišnja potrošnja plina od oko 100 milijuna prostornih metara.

Početkom 2010. plinovod će doći do Dugopolja, pa bi potkraj te godine prva kućanstva mogla imati plin. Do 2011. trebao bi se završiti i magistralni plinovod do Ploča. Već je pripremljena dokumentacija i za plinifikaciju Dugog Rata, Omiša, Brela, Makarske i Zagvozda, a u pripremi je za Imotski i Vrgorac. Paralelno se odvijaju aktivnosti izmjene prostornih planova kako bi se dobile potrebne lokacijske dozvole za visokotlačni i niskotlačni dio plinovoda.

Orijentacijska cijena investicije je oko 440 milijuna kuna, a plinifikacija cijele županije trebala bi biti završena za sedam do osam godina. Potrebno je sagraditi ukupno 630 kilometara plinovoda.

Prirodni plin trenutačno je tri puta jeftiniji od električne energije, međutim ipak se očekuju “otpori” stanovnika pri njegovu uvođenju. Cijela sljedeća godina, najavljuje župan Ante Sanader, bit će u znaku popularizacije uvođenja plina na području Splitsko-dalmatinske županije i edukacije građana. U županiji tvrde da će plin biti ekonomski prihvatljiv bez obzira na političke prilike u svijetu. A, plinifikacija će, kažu, otvoriti nova radna mjesta i pokrenuti razvoj, poglavito na području gospodarskih zona.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije