Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MMF Hrvatskoj:

Provedite reforme, uvedite euro, ali PDV i ostale poreze zasad nemojte smanjivati

Ministar financija Zdravko Marić, premijer Andrej Plenković amjenik glavne direktorice MMF-a Tao Zhang
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
17.12.2019.
u 07:02

MMF ima detaljan popis reformi koje Hrvatska treba provesti

Hrvatsku mogu spasiti samo pametna ulaganja, a ako ih ne možemo sami osmisliti, možemo to učiniti uz stručnu i tehničku pomoć MMF-a koji je nakon redovitih konzultacija objavio zanimljivu izjavu o stanju u Hrvatskoj. Uz opasku da je zemlja znatno napredovala posljednjih pet godina, što se djelomično može pripisati sreći, odnosno povoljnim globalnim uvjetima koji su pridonijeli procvatu turizma, MMF ističe da Hrvatska i dalje zaostaje te neće moći dostići zemlje koje su ostvarile veći napredak ne odluči li se na reforme i pametno trošenje javnog novca. MMF podržava odluku da se ide na uvođenje eura te da se ne smanjuje PDV s 25 na 24 posto. Štoviše, preporučuju da se u ovoj fazi ne smanjuju ni bilo koji drugi porezi jer bi se time mogli opet stvoriti proračunski manjkovi i umanjiti učinak smanjenja i nadalje povišenog javnog duga. Ukratko, konja treba dobro hraniti i ne tovariti mu prevelik teret, slikovita je delegacija MMF-a koju predvodi ekonomist Srikant Seshadri.

Detaljan popis reformi

MMF je detaljno naveo koje bi to reforme hrvatska vlada trebala poduzeti da smanji zaostajanje. MMF poziva na suzdržanost u vezi s bilo kakvim daljnjim zahtjevima povezanim s plaćama sve dok se ne izrade temeljito analitički ispitani platni razredi i koeficijenti u javnom sektoru. Osim većih ulaganja privatnog sektora, Hrvatska treba povećati i količinu i kvalitetu ulaganja javnog sektora.

Problem je, kažu, što se godinama javna potrošnja usmjeravala na subvencije, plaće, neinvesticijska dobra i usluge, a ne na javna ulaganja. Vrijeme je za provedbu ključnih reformi koje će “proizvesti” dodatna javna ulaganja, i to uvođenje sustava nagrađivanja u javnom sektoru prema rezultatima rada te smanjenje zaposlenosti. Treba provesti prelazak radnika iz javnog u privatni sektor jer je stanje gospodarstva u cjelini relativno dobro. Među preporukama je i bolje upravljanje poduzećima u državnom vlasništvu, kvalitetnije usmjeravanje socijalnih davanja prema najranjivijim skupinama...

Vlada također treba nastaviti socijalni dijalog kako bi osmislila mjere za ublažavanje učinaka posustajanja u mirovinskim reformama. Mladi napuštaju zemlju, a oni koji ostaju imat će sve dulje i produktivnije živote. Ne dođe li do zaokreta u migracijskim tokovima, poticaji za umirovljenje morat će naposljetku biti usklađeni sa stvarnošću. Također, poboljšanjem teritorijalnoga ustroja lokalnih uprava znatno bi se poboljšala njihova sposobnost ulaganja i pružanja ujednačenih kvalitetnih javnih usluga.

MMF ocjenjuje da bi se tim reformama omogućilo da se 4% državnih prihoda preraspodijeli u pametna ulaganja kojima bi se u 10 godina premostio dobar dio jaza u odnosu na EU. MMF navodi što smatra pametnim ulaganjem! Zemlja već ima dobru cestovnu mrežu, ulaže se i u pomorske luke, no da bi one bile potpuno produktivne, treba ulagati i u željeznicu, osobito za prijevoz tereta. Ulaganja u zbrinjavanje krutog otpada i pročišćavanje otpadnih voda također su visokoprioritetna područja, no treba ih provesti oprezno, uz visoku kvalitetu i ekonomičnost. MMF i tu može pružiti pomoć.

Hrvatska treba unaprijediti i tehnološku infrastrukturu. Za uspostavu opće strategije i odgovornosti za digitalizaciju zemlje bilo bi korisno imati jedinstveno neovisno tijelo. Premda je povezanost glede postojećih fiksnih širokopojasnih i mobilnih tehnologija dobra, kada je riječ o najnaprednijoj brzoj i ultrabrzoj digitalnoj tehnologiji, Hrvatska znatno zaostaje za naprednim europskim zemljama i mnogim novim članicama. A svakoj zemlji koja zaostane bit će mnogo teže nadoknaditi zaostatak.

Nadalje, kućanstva i dalje relativno sporo preuzimaju najraširenije tehnologije, jednako kao i poduzeća koja te tehnologije uvode. Hrvatska je ostvarila određen napredak u dostupnosti digitalnih javnih usluga za građane, no treba unaprijediti dostupnost digitalnih usluga i za poduzeća. Nedavno pokrenuta inicijativa START, kojom se omogućuje jednostavno elektroničko pokretanje poslovanja poduzeća, dobrodošao je napredak. Unapređenje i dostupnost najnovijih tehnologija neće dati rezultate bez prilagodbe vještina stanovništva za njihovu uporabu.

Premalo posla za inženjere

Iako u odnosu na usporedive europske zemlje Hrvatska ima relativno dobar udio visokoobrazovanog stanovništva s inženjerskim i tehnološkim vještinama, za njih je i dalje ograničena mogućnost pronalaženja konkurentnih poslova u zemlji. Neki obećavajući znakovi javljaju se u području izvoza informacijskih i komunikacijskih tehnologija i poslovnih usluga. Dobra prilika za integraciju Hrvatske u iduću generaciju europskih lanaca vrijednosti jest trend premještanja proizvodnje u geografski bliske zemlje s nižim troškovima proizvodnje, što je omogućeno tehnološkim poboljšanjima i kapitalno intenzivnijim tvornicama.

Hrvatska treba proizvesti još veću bazu kadrova s visokom stručnom spremom da bi se uspješno pozicionirala kao centar za ta područja. Unatoč tome što ima jedan od najnižih omjera broja učenika i nastavnika u Europi, Hrvatska stagnira u vještinama iz prirodoslovlja, matematike i rješavanja problema prema većini mjerila na razinama osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Stoga problem nije nužno u razini rashoda za obrazovanje ili u broju nastavnika, već u tome ostvaruju li se tim razinama rashoda prijeko potrebni rezultati. Strukovno i tehničko osposobljavanje osoba s osnovnom školom kroz programe naukovanja dobar je korak prema povećanju učinkovitosti sekundarnog obrazovanja.

Ključne riječi

Komentara 59

AN
anto32
07:23 17.12.2019.

jadna je drzava kojoj je mentor MMF.

Avatar nekakav
nekakav
07:53 17.12.2019.

nek nam mmf veli kako to da njemačka, koja je tolko razvijena, ima najveću potrebu za zanatskim, obrtničkim, zanimanjima, a ne baš tolko za visoke tehnologije! nijemcima nema tko žarulju zamijeniti, pločice postaviti. po tome smo se skoro pa s njima i izjednačili, nema ni kod nas dovoljno majstora, godinu dana unaprijed sve treba dogovoriti, obnova kuće je teža od operacije! mi trebamo prava radnička zanimanja, njih nama fali. stručnjaka imamo sasvim dovoljno, imamo napretek visokoobrazovanih mladih, sa smjerovima koji obećavaju razvoj humanizma, kulture, glazbe, 'ekonomije', turizma, uglavnom neproizvodnih zanimanja, za kojima u zemlji kao što je naša u biti i nema nikakve potrebe. trebamo konobare, čistačice, kuhare, to je turizam. trebamo mehaničare, strojare, električare, keramičare, zidare, šofere. to je proizvodnja. trebamo i nešto, jako malo, ekonomista, učitelja, pravnika, liječnika i sestara, ne puno, nismo mi baš tako bolesni, već imamo preveliki opseg zdravstvene zaštite na teret proračuna i osiguranja. uvijek treba inženjera, svih struka. i to je to. nema tu puno filozofije, niti potrebe za skupovima u vezi poslova budućnosti, planiranja pokretanja proizvodnje, mladih poduzetnika. ono što treba mi nikad nećemo napraviti, jednostavan porezni sustav, da u pola sata skužiš što sve trebaš i kome platiti, što i kolko tebi ostane, jednostavniji obračun plaća, pustiti ljudima da sa svojim novcem sami raspolažu i utječu na svoju starost.

Avatar jocker-3
jocker-3
08:28 17.12.2019.

Plaćeni članak od strane Vlade....nitko u svijetu nemože jednoj državi određivati visinu poreza....sve države koje su uvele euro žale za tim potezom,to je čisti gubitak,ali neka....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije