Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Protupožarni sustav treba veliko pospremanje

Područja koja lako planu moraju biti pokrivena kamerama, zemaljskim i iz zraka zbog ranog otkrivanja vatre, ali i onih koji je potpaljuju
23. kolovoza 2017. u 14:40 34 komentara 1744 prikaza
požar
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kada napokon prođe ova teška požarna sezona i kada kiše omoguće smanjivanje intenziteta napora pod kojim razni gasitelji žive i rade već dulje od dva mjeseca, počet će veliko pospremanje protupožarnog sustava države. S ciljem da se uklone slabe točke sustava koji naočigled nacije puca po šavovima, ali još funkcionira dovoljno dobro da nema većih tragedija.

Dubci: Vatrogasci se bore s vatrenom stihijom i burom vatrena stihija Na području Drniša evakuirani stanovnici. Župan: Idemo na proglašenje velike nesreće!

Kako je ministar obrane Damir Krstičević ujedno i potpredsjednik Vlade zadužen za sigurnosno-obavještajna pitanja, već je najavio analize. I ne treba sumnjati da će biti protresen cijeli sustav, od uloge DVD-ova, njihova opremanja do jačanja profesionalnog kadra i uloge Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Što se vojske tiče, ona se već presložila, pa su formirane A i B namjenske postrojbe s nešto manje od 500 vojnika, jer se, nakon požara u Makarskom primorju, već na početku sezone “uvidjelo da civilne snage nemaju sposobnost za uspješno gašenje većih požara”.

požar
1 / 6
Požar u Dalmaciji

Logično je da je ove godine hrvatska vojska uskočila jer je i požara dvostruko više nego prošle godine, ali uključivanje vojske u pravilu bi se trebalo dogoditi tek na kraju civilnog lanca, a ne na početku. Slično kao što je bilo u slučaju poplave u Gunji, kada su svi čekali i dočekali dolazak vojnika. Analiza će vjerojatno pokazati koliko je od desetaka tisuća vatrogasaca (volontera u DVD-ovima) navedenih u popisima stvarnih, a koliko navodnih i “papirnatih”, jer se pokazalo da su se velika područja u Dalmaciji često branila samo sa po nekoliko desetaka pravih vatrogasaca.

Tehničari Neumorno rade I oni su naši heroji! Tehničari cijelu noć pripremali kanadere za gašenje požara

Bilo je i primjera da se vatrogasci volonteri ne odazivaju od straha da će im poslodavci dati otkaz. Takve situacije, dakle, moraju biti rješene “analizom i prilagodbom” sustava već do iduće sezone. Uz to, jasno je da nam je potreban i tehnološki iskorak. Područja koja lako planu moraju biti pokrivena kamerama, zemaljskima i iz zraka. Takav danonoćni nadzor omogućit će i brzu uzbunu, ali i to da se na snimci istraži i uzrok požara te otkriju osobe koje ih potpaljuju.

požar
1 / 10
Požar - Pristeg
Damir Krstičević zahvala na naporu Krstičević: Cijela Hrvatska vam zahvaljuje, vi ste heroji u miru! Damir Krstičević Ministar Krstičević: 'Uspjeli smo zajedno obraniti Drniš. Hvala dragom Bogu, nitko nije stradao' Požar - Lišnjak nadomak Drniša Lišnjak nadomak Drniša Pogledajte kako izgleda okoliš poharan vatrenom stihijom
'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • lojtra1:

    Majka svakog protupožarnog sustava je preventiva. Ali neutraliziranje terorizma ionako ne spada u područje djelovanja vatrogasne službe.

  • zar:

    Protupožarni sustav je u većini požara ovoga ljeta jako dobro funkcionirao. Veći problem predstavlja mreža piromana koji jako dobro poznaju nepristupacne terene i vremensku prognozu pa zapale šumu kad se god, pogodite - sprema bura.. E takve trebamo sudski progoniti ... prikaži još! i rigorozno kažnjavati da im nikada ne padne takvo što na pamet.

  • Deleted user:

    Ajde dosta sranj..car je gol...na tim podrucjima nije bilo požara dok su svaki dan letile granate i fosforni meci, nije ni godinama nakon oluje, trk s povratnicima i " turistima " je krenula zabava. Pale nam domovinu, doslovno!