Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJAVLJENE PRIJETNJE

Protjerani diplomat javio se Haidaru Diabu: 'Super članak, zašto ga nisi objavio dok smo bili u Zagrebu?'

Zagreb: Hassan Haidar Diab
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
03.05.2022.
u 09:30

Bivši savjetnik za medije veleposlanika Rusije u Hrvatskoj, koji je protjeran iz Zagreba, poslao je novu poruku Haidaru Diabu

Nakon što smo objavili da su novinaru Večernjeg lista Hassanu Haidaru Diabu početkom travnja upućene prijetnje zbog teksta o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu, u istom tonu i s istom arogancijom javio se Matvey Sidorov, sada već bivši savjetnik za medije veleposlanika Rusije u Hrvatskoj, koji je protjeran iz Zagreba.

Preko aplikacije Telegram reagirao je na objavu o njihovim prijetnjama upućenima Haidaru Diabu te, između ostalog, napisao: 

"Hej, pozdrav Hassane, opet super je članak! Ali nije baš aktualan, zašto nisi to objavio dok smo bili u Zagrebu?" 

– Ova njegova poruka i riječi "opet super članak" iste su kao i riječi koje je izgovorio u telefonskom razgovoru sa mnom, kada je rekao kako imam super dva članka koja će prevesti i poslati Kadirovu – istaknuo je Haidar Diab.

Podsjetimo, Hassan Haidar Diab primio je prijetnje zbog teksta o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu.

– U uredništvu Večernjeg lista dogovoreno je tada kako se neće izaći u javnost s informacijama o ruskoj prijetnji nakon objave teksta o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu zbog moje sigurnosti. Prije mjesec dana dobio sam i policijsku zaštitu, a nakon što je tjednik Nacional došao do tih informacija te ih objavio u svom tjedniku, jedino što mogu jest potvrditi te prijetnje – kaže Haidar Diab te dodaje: 

– Naime, nakon mog teksta o Ramzanu Kadirovu i njegovu eskadronu smrti, iz ruskog veleposlanstva u Zagrebu zvao me savjetnik za medije Matvey Sidorov prenoseći mi poruku političkog tajnika Sergeja Trofimova kako će moji tekstovi biti prevedeni i dostavljeni u ruke osobno Kadirovu. Na moje pitanje je li to direktna prijetnja, odgovorio je samo kako prenosi poruku koju ja mogu protumačiti kako hoću.

Nakon što je Haidar Diab kontaktirao glavnog urednika Dražena Klarića, slučaj su odmah prijavili policiji koja je poduzela sve potrebne sigurnosne mjere za Hassana i njegovu obitelj.

– Nakon toga doznao sam da su među protjeranim ruskim diplomatima i dvojica koja su mi prijetila. Kao i uvijek do sada, poručujem svima kako me nikakve prijetnje smrću i zastrašivanja neće spriječiti da budem objektivan novinar i pišem istinu, sviđala se ona nekome ili ne – zaključuje Haidar Diab.

Komentara 8

PK
Posljednji Komšikanac
10:05 03.05.2022.

"nakon što je tjednik Nacional došao do tih informacija"... Daleko veći problem su krtice u sigurnosnim službama od otpisanih diplomata.

Avatar solinarep
solinarep
12:20 03.05.2022.

Da zašto ga nisi objavio dok je Rujo bio tu? Novinari, tko vas ne zna skupo bi vas platio, a tko vas zna bolje da vas ne zna. Većih lažljivaca za svoju i plaćenićku korist svijet nije upoznao. Sramna "profesija".

ZA
zagabria8
11:40 03.05.2022.

Rusi su se previše osilili i ne poštuju više nikakve međunarodne norme. Nije do dobro za nikoga pa ni za njih. Velika i jaka država treba biti uzor drugima a ne netko tko krši sve norme i pravila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije