Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Protiv diskriminacije na radnom mjestu

I kolektivni ugovori, kažu, snažno su sindikalno sredstvo u borbi protiv diskriminacije, a svrha je pomoći pojedincu
09. lipnja 2011. u 14:45 0 komentara 8 prikaza
pride (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell

“Zajedno za ravnopravnost LGBT osoba na radnom mjestu” naziv je projekta Europske unije čiji je partner Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Nositelj projekta je nevladina organizacija Kontra, dok je suradna organizacija slovenska sekcija Škuc LL. Na seminaru koji se danas održava u Rijeci okupili su se sindikalni povjerenici s ciljem razvijanja svijesti o problemu koji postoji u praksi. Svrha je, naime, pomoći sudionicima seminara da prepoznaju važnost sindikalne borbe protiv diskriminacije na radnom mjestu te da pomognu članovima sindikata koji su diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, kazala je Jadranka Tomašić, članica glavnog odbora Ženske sekcije i povjerenica SSSH. Sljedeći takav seminar održat će se 16. lipnja u Zagrebu. Koordinatorica ženskih sindikalnih grupa i potpredsjednica Ženske sekcije SSSH Jasna Petrović ističe kako je Hrvatska zemlja predrasuda i diskriminacije. Sindikalci su složni u stavu kako ne žele da itko na radnom mjestu bude diskriminiran ni po kojoj  osnovi, stoga drže da je nužno upoznati se sa zakonskim mogućnostima. I kolektivni ugovori, kažu, snažno su sindikalno sredstvo u borbi protiv diskriminacije, a svrha je pomoći pojedincu.

Svaki poslodavac koji zapošljava više od 20 ljudi mora imati osobu koja će primati žalbe zaposlenih, kazao je Juraj Šoljić, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u “3. maju” koji drži nužnim rješavanje svih vidova diskriminacije. Interes je raditi na suzbijanju diskriminacije jer, ističu, dobri međuljudski odnosi jamče bolju produktivnost i poslovne rezultate. Neki poslodavci kao Ina i Končar to već čine. I globalno izvješće Međunarodne organizacije rada iz 2007. godine ponovilo je kako je radno mjesto strateško polazište za oslobađanje društva od diskriminacije, istaknula je Tomašić. Stoga i LGBT radnici moraju čuti da su dobrodošli u članstvo i da su upravo sindikati organizacije koje će ih štiti. Očekuje se da će kroz ovaj projekt, u suradnji s Kontrom, senzibilizirati sindikalne povjerenike, pravnike i članstvo kako bi se dokinuli postojeći stereotipi i neprepoznavanje diskriminacije u praksi.

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.