Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izumiru li pčele

Protekle zime u SAD-u uginula trećina pčela

pčele
Marko Čuljat
05.05.2010.
u 15:22

Opstanak trećine poljoprivrednih kultura izravno je vezan za oprašivanje koje obavljaju pčele.

Već četvrtu godinu zaredom iz Sjedinjenih Država stižu alarmantni podaci o pomoru pčela – samo protekle zime uginula je trećina pčelinjih kolonija. Iako znanstvenici već četiri godine pokušavaju otkriti uzrok katastrofe, to im baš i ne polazi za rukom. Slična pojava, ali manjih razmjera, događa se i u ostalim dijelovima svijeta.

Znanstvenici upozoravaju da bi enigmu trebalo razriješiti jer je opstanak trećine poljoprivrednih kultura izravno vezan za oprašivanje koje obavljaju pčele. Ako one nestanu, nestat će i većina tih kultura, a šteta za poljoprivredu bit će oko 26 milijardi funti.

Među uzročnicima pomora pčela znanstvenici spominju neke parazite, viruse, bakterije, upotrebu pesticida, ali i slabu hranjivost peluda zbog brzog uzgoja. Znanstvenici su u košnicama, vosku, peludu i 
na pčelama našli 121 vrstu pesticida pa smatraju da je to ipak glavni uzrok pomora. Pesticidi izazivaju slabljenje imunološkog sustava i veću sklonost različitim bolestima.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Gricka**
Gricka**
06:08 06.05.2010.

Pcele masovno rikavaju vec jedno deset godina. Mislim da je Einstein rekao da bez pcela mozemo zivjeti tj prozivjeti maksimalno cetri godine i onda pisi kuci propalo. Ako nema pcela, nema oprasivanja tj nema covjeka. Kraj. Istina je Ugo da su one prvo pocele krepavati u USA, no pcele vec jedno sedam godinama rikavaju prvo u Engleskoj, pa u Francuskoj, pa bi mogli reci u zadnje dvije tri godine i u Hrvatskoj. Svake godine sve vise i vise. Vrlo vrlo alarmantno. Navodno da im izmedju ostalog smeta elektromagnetsko zracenje. Mobiteli, antene, internet.

Avatar punkufer
punkufer
13:58 06.05.2010.

Bojim se da javnost uopće nije svjesna koliko je to alarmantno. Nestankom pčela će nestati 70% poljoprivrede što će dovesti do krize gladi u čitavom svijetu, pa i u bogatim zemljama.

UK
Ugo Kajvez
20:35 05.05.2010.

Nisu crkle zbog zime nego zbog svih pesticida koji se smiju koristiti u SAD-u. A još novija teorija je da pčele skupljaju pelud sa GMO biljka koje u sebi stvaraju razne pesticide te tako pčele stradaju a u konačnici ćee i ljudi jer ti plodovi završe na stolovima .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije