Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rizično plasiranje kredita

Protega, Sladonja i Glas Istre oslobođeni optužbi: 'Nisu utvrđene nezakonitosti'

Presuda Josipu Protegi i za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
04.12.2018.
u 19:41

U obrazloženju presude navedeno je i da je u to vrijeme Glas Istre bio medijski najjača kuća u Istri koja je imala i podršku lokalnih političara, a prema stavu suda, optuženici nisu mogli znati da će Glas Istre dvije godine kasnije otići u stečaj

Josip Protega, bivši predsjednik uprave HPB-a, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođen optužbi za odobravanje 16 milijuna kuna sumnjivih kredita Glasu Istre i Elektroničkom medijskom centru.

Istom presudom koje je donijelo vijeće pod predsjedanjem suca Vjerana Blažekovića, optužbi su oslobođeni Ivan Sladonja i Glas Istre. Riječ je o dijelu optužbi koji je izdvojen iz afere Bankomat zbog kojeg se Protegi i Sladonji već godinama sudi. Zbog afere Bankomat terete ih da su plasirali 270 milijuna kuna sumnjivih kredita, a cijela ta priča traje već gotovo 10 godina. Protega je bio uhićen u siječnju 2010. dok se vraćao sa skijanja. Jedno je vrijeme proveo u Remetincu, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Presuda Josipu Protegi i za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju
1/8

Što se tiče optužbi za koje su on i Sladonja te Glas Istre nepravomoćno oslobođeni, Protegu se teretilo da je 1. travnja 2008. donio odluku da se Elektroničkom medijskom centru odobri 11 milijuna kuna kredita, a tu je odluku dan kasnije potvrdila i uprava banke. Teretilo ih se i da su 2009. Glasu Istre odobrili kratkoročni kredit od pet milijuna kuna, koji nije vraćen. U obrazloženju presude, sudac Blažeković kazao je da je kredit od 11 milijuna kuna uprava HPB-a ocijenila rizičnim, ali nadoknadivim, što je proizišlo iz iskaza svjedoka. Kao zalog za povrat kredita dani su udjeli u medijskim kućama te 11 mjenica Glasa Istre.

U obrazloženju presude navedeno je i da je u to vrijeme Glas Istre bio medijski najjača kuća u Istri koja je imala i podršku lokalnih političara, a prema stavu suda, optuženici nisu mogli znati da će Glas Istre dvije godine kasnije otići u stečaj.  

- Nisu utvrđene nezakonitosti u odobravanju kredita. Istina je da su ti krediti bili visokorizični, no njihov je povrat bio osiguran - naveo je sudac Blažeković.

>> Pogledajte izlazak Ivice Todorića iz Remetinca

Komentara 9

Avatar __MAX__
__MAX__
20:05 04.12.2018.

HDZ zna. Izvlacili godinama.milijune odobravajuci kredite onima koji ne.mogu vracati. Novac tih kredita se dijelio izmedju pripadnika zlocinackog HDZa I onog koji je kredit trazii.

LU
Lujo123
20:09 04.12.2018.

bravo sudstvo - važno je da nisu pjevali Bečarac ili Čavoglave, a možda i Vilu Velebita ili Ustani bane! To kaj su maznuli lovu nema veze! Bravo!!

Avatar heyhay
heyhay
20:00 04.12.2018.

Nitko nije kriv samo love nema to je Hrvatsko pravosuđe tako će biti sa sanderom ,todorićem itd suđenja su da se još love izvuče od Hrvatske da imaju od toga lovu suci itd, valjda je svima jasno da nešto štaa novinari nazovu "afera" da će ti biti oslobođeni, a kad napišu pljačka trafike od 1000 kuna ti idu u zatvor ,a ovo nije pljačka šta fali milijuni kuna zato svi i bježe iz Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije