Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova optužnica

Protega i Sladonja na kreditima HPB oštetili za još 16 milijuna kuna

17.01.2014., Zagreb - Na Zupanijskom sudu pocelo je sudjenje Josipu Protegi i bivsim menadzerima HPB-a optuzenima u aferi Bankomat. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
14.01.2016.
u 19:03

Protegi i Sladonji već se sudi u aferi Bankomat, a osim njih optužen je i Glas Istre koji terete za imovinsku korist od oko pet milijuna kuna

Tužiteljstvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Josipa Protege i Ivana Sladonje, dvojca kojem se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi u aferi Bankomat, te Glasa Istre zbog milijunskih zloporaba. Konkretnije, tužiteljstvo smatra da si je Glas Istre pribavio imovinsku korist od pet milijuna kuna, dok je HPB, u kojem su Sladonja i Protega u inkriminirano vrijeme radili, oštećen za oko 16 milijuna kuna.

Prema navodima tužiteljstva, Protegu i Sladonju tereti se da su, kao predsjednik i član uprave HPB-a, postupajući po uputama Đanija Bažona, koji je u međuvremenu preminuo, 2. travnja 2008. odobrili kredit od 11 milijuna kuna jednom trgovačkom društvu iz Zagreba. Pri tome su odstupili od uobičajenih uvjeta banke, a odluku da dodijele kredit od 11 milijuna kuna, Protega i Sladonja donijeli su unutač ocjeni Sektora upravljanja rizicima da je riječ o rizičnom plasmanu, jer trgovačko društvo iz Zagreba u trenutku traženja kredita nije imalo poslovnih aktivnosti. Osim toga nisu bili dostavili ni plan otplate kredita, a nije bilo ni elemenata osiguranja vraćanja kredita. Spomenuto trgovačko društvo, od 11 milijuna kuna kredita, platilo je samo 1,2 milijuna kuna kamata, dok glavnicu od 11 milijuna kuna s kamatama nije podmirilo. Uz to, jamac mu je bio Glas Istre koji je u stečaju i blokadi od veljače 2010.

Protegu i Sladonju tereti se i da su Glasu Istre na Bažonovo traženje 6. svibnja 2009. odobrili kratkoročni revolving kredit od pet milijuna kuna, s rokom povrata do 31. ožujka 2010. Ni taj kredit nije vraćen.

>> Protega: Nisam odgovoran za 170 milijuna kn štete u HPB-u

Komentara 7

AG
Agricola
22:25 14.01.2016.

Čekajte malo.Pa svi smo gledali onu emisiju "nedjeljom u 2" kad je kod Stankovića gostovao Stjepan Mesić i priznao da je, dok je bio predsjendik države, naložio Protegi da gurne kredit od 150 milijuna kuna za firmu KIO iz Orahovice, koja se bavila proizvodnjom keramičkih pločica. Ono što se zna jest da je u toj firmi u to vrijeme Mesić sredio neku sinekuru Kotromanoviću, da je firma ubrzo propala, da se ne zna gdje je nestalo tih 150 milijuna kuna, i da Mesić ima neke stanove i garaže u podsljemenskoj zoni koje ne može pravdati svojim primanjima, odnosno čija vrijednost premašuje sva njegova primanja u predmetnom razdoblju. Dakle, što čine one "poštenjačine" iz USKOK-a i DORH-a po pitanje ovog očiglednog primjera političke korupcije, i vrijede li zakoni uopće za one koje sae izjasne kao tobožnji ljevičari i "antifašisti"?

DU
Deleted user
20:53 14.01.2016.

Tako je bilo i sa Sanaderom. Dugo su mu prikrpavali nove i nove zločine i punili novinske stupce praznim pričama. Sad je na slobodi.

GU
gustirna
19:10 14.01.2016.

bazon jest preminuo ali treba ponovno istraziti zasto.....ids tajkunu odjednom proradila savjest pa se objesio....to ne mogu popiti ni djeca u vrticu..ali mogu istrijani koji smrcu sa svojima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije