Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prosvjednici: U Varšavskoj ćemo danonoćno dežurati!

Očekivani dolazak interventne policije prema prosvjednicima u Varšavskoj ulici po nalogu komunalnog redara, kako bi se uklonili postavljeni kontejneri, nije se dogodio, a prosvjednici najavljuju danonoćno dežurstvo na njima.
05. veljače 2010. u 08:34 96 komentara 52 prikaza
varšavska
Foto: Sanela Majdandžić
Pogledajte galeriju 1/21


"Idemo do kraja", poručilo je stotinjak prosvjednika koji su od četiri sata ujutro zaposjeli Varšavsku ulicu u nakani osujetitit početak radova poduzetnika Tomislava Horvatinčića na izgradnji podzemne garaže projekta Cvjetni prolaz. Na mjestu gdje su trebali početi radovi postavili su dva kontejnera, te sjeli na njihove krovove, kako ih ne bi mogla ukloniti mehanizacija komunalnog redarstva grada Zagreba.

Danas naime istječe rok za ponošenje žalbe na izdano rješenje Grada Zagreba kojim s odobrava izgradnja podzemne garaže Hoto grupe, a što je bilo ujedno i zeleno svjetlo prosvjednicima, iznova izaći u pješačku zonu Zagreba i zaposjesti je u nakani čuvanja od početka radova.

Prosvjednici, najvećim djelom volonteri Udruga Pravo na grad te Zelena akcije s  krova neće otići iako im se prijetilo i interventnom policijom, te poručuju: Ostajemo na danonoćnom dežurstvu uz kontejnere, te pozivamo sve građane da nam se pridruže!" Na upite hoće li se opirati evenutalnim privođenjima kako bi se uklonili protupropisno postavljeni kontejneri, prosvjednici poručuju da će pružati policiji pasivni otpor te da su spremni i na uhićenja.

Postavljeni kontejneri inače će poslužiti za davanje informacija građanima na kojima žele, kako je naveo Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, sudjelovati u "obrani" srca Zagreba i pješačke zone u Varšavskoj.

Prosvednicima koji su, navode, nadležnim službama prijavili svoj današnji prosvjed. Od ranih jutarnjih sati u Varšavskoj im društvo pravi i nekoliko djelatnika policije, a potpora nije izostala od glumaca Vilija Matule i Urše Raukar, koji su uz njih otpočetka .

-Borimo se za Varšavsku ulicu jer su građani prisiljeni na ovakve akcije s obzirom na to da su poluge vlasti stale na drugu stranu i nemaju sluha za 54 tisuće potpisa građana koji se protive uništavanju srca Zagreba. Borbom za centar grada, borimo se za cijeli Zagreb, poručila je glumica Raukar koja je istaknula kako  je spremna i na uhićenje ako se sukobe s policijom.


Interventa policija na putu prema Varšavskoj

U sedam sati na mjesto prosvjeda izašao je i komunalni redar Grada Zagreba Robertino Vučković, koji je dao izjavu za Večernji list.

- Kontejneri su postavljeni bez odobrenja Grada Zagreba, protupropisno je zauzeta javna površina i naložio sam da ih uklone u roku sat vremena. Ako se prosvjednici ogluše, doći će mehanizacija komunalnog redarstva te o njihovu trošku ukloniti postavljene kontejnere. Izjavio je kako je odgovornost za postavljene kontejnere preuzeo Bernard Ivčić, koji je kako prepričava inspektor, sam kao fizička osoba odlučio ih postaviti u Varšavsku ulicu. Inače, riječ je o volonteru Zelene Akcije, koji je svjestan da ga čeka prijava komunalnog redarstva, kao i kazna zbog prekršaja, te visok račun dođe li do uklanjanja kontejnera u organizaciji Grada Zagreba.

A mehanizacija grada stigla je oko 9 sati, dok je komunalni je redar, kako nam je pojasnio, pozvao je i u pomoć interventnu policiju koja bi trebala pomoći u uklanjanju kontejnera. No, još uvijek nije izašla na teren.

- Jutrošnji prosvjed legalno je i uredno prijavljen, a predali smo i zahtjev za postavljanje kontejnera kao infopunktova Gradu Zagrebu. No, unatoč tome što smo uredno urudžbirali taj zahtjev, čekajući rješenje, na nas su poslali mehanizaciju i najavljuju djelovanje interventne policije, komentirao je Tomašević iz Zelene akcije.

Za srijedu, 10. veljače, najavljen je  i masovni prosvjed građana protiv kako navode "krađe" Varšavske, koji će se održati u 18 sati u Varšavskoj ulici.

Pročelnik zagrebačkog gradskoj ureda za

Pročelnik zagrebačkog gradskoj ureda za graditeljstvo Davor Jelavić poručio je kako su prosvjednici postavili četničke barikade. Na upit kako ih može uspoređivati na taj način, odgovorio je da je to tako jer su prosvjednici u Varšavskoj nasilno. Mi se bojimo poslati svoje ljude da uklone kontejnere, jer se bojimo što im "ulica" može napraviti, izjavio je za Večernji list Jelavić. (mš/VLM)

Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića
DVOSTRUKA MJERILA
Otto Barić revoltiran Bandićevim sprovodom: Jadnici, sram me gdje živim
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • maxresist:

  Mislim da provođenje jutra ,dana i mjeseci u nastojanjima da se dokaže kako su ljudi koji jedu meso ubojice nije ništa doli čistog gubitka vremena kojega očito ovi vječni studenti imaju na pretek.

 • Avatar Robinzon
  Robinzon:

  @mister1X5 O šamarat ćemo, šamarat i te kako.Kada se budu ponašali kao djeca, postupat ćemo prema njima kao prema djeci.

 • -obrisani-:

  kad već nisi stručnjak budi književnik. dobar način za promociju neinventivnih mediokriteta.