Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Prosvjednici protiv 'stezanja remena': Ovo je izvanredno stanje, želimo izvanredne izbore

05.12.2008.
u 14:36

Ivo, odlazi! Skandiralo je jučer iza 18 sati nekoliko tisuća prosvjednika na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Kako nisu mogli prosvjedovati ispred Vlade i Sabora, Markov su trg "donijeli" sa sobom: pozornicom je dominirala maketa Markove crkve.   Dosta stezanja  Govorila su trojica anonimnih mladića, koordinatora Facebook grupe "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska" Josip, Zoran i Martin. U svojim govorima nisu štedjeli ni vlast ni oporbu, a okupljeni građani, od školaraca do umirovljenika, na svaki spomen bande lopovske glasno su skandirali. Najžešći su bili kada je Josip Dell'olio izgovorio: "Izvanredno stanje, izvanredni izbori!" Svidjela im se pjesma Ede Maajke: "J... Vladu, j... politiku..."

Dosta stezanja

Video: M. Kuman, I. Vidović

Prvi je za govornicu stao jedan od organizatora prosvjeda Josip dell'Olio koji se žestoko obrušio na Vladu, sindikate i oporbeni SDP, ali i medije. Na početku je poručio svim političarima: Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!

Dvije osobe sa zagrebačkog prosvjeda završile na policiji

Galerija slika: Prosvjedi facebookovaca diljem Hrvatske

Zadar, Split, Pula...: "Dosta je bilo šutnje i zataškavanja"

- Niste sami, niste prepušteni sami sebi, zajedno sve možemo - glavna je poruka iz govora Josipa dell’Olija. - Želimo pravnu državu, ukidanje saborskih povlastica, otkrivanje afera, a ne njihovo zataškavanje, ukidanje zabrane prosvjedovanja na Markovom Trgu. Ukoliko političari ne ispune ove zahtjeve pozuvam vas na nove prosvjede. Ovaj put nećemo se predati, ovaj put će se poštivati volja i glas naroda! A sada zabava - poručio je Dell'olio.

'Ivo, odlazi!'
- Medijima je trebalo privođenje da se uopće osvrnu na ovaj prosvjed - rekao je Dell'Olio. Smatra da ovakve izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredne izbore što je izazvalo oduševljenje okupljenih koji su tijekom prosvjeda skandirali "Bando Lopovska!", "Ivo, lopove!" i "Ivo, odlazi!".

Govor jednoga od organizatora Josip dell'Olija

- Znamo, mi koji ne pripadamo političkim strankama, da je to notorna istina. Poziv na demokraciju nemoguće je izgovoriti, a da ne kažeš: "Dolje Ivo, živio Zoki", no mi to moramo izbjeći.
O SDP-u je rekao da oni čekaju i glume u predstavi hrvatska politika i povremeno viču "prigovor".

Dell'Olio je naglasio da hrvatsko gospodarstvo ne postoji jer su sve veće tvrtke i banke "promijenile državljanstvo".

- Kažu, Hrvatska je zadužena milijarde dolara. Pa jasno da je, ali mene kao pojedinca zanima gdje je taj novac nestao - poručio je jedan od glavnih organizatora prosvjeda.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije